Winelovers

Melyik fesztiválon mit igyak?

A fesztivál saját borától a vödrös italokon át a Fényig

2016. július 08. - Winelovers

ital.jpg

A sör, a fröccsök és a vodkaszóda háromszögéből kilépve idén érdemes valami újdonságot is kipróbálni a fesztiválokon! Jönnek a friss gyümölcsös fröccskoktélok a Szigeten, próbáld ki a BalatonBort a Soundon, vagy a re:poharakat a SZIN-en.

VOLT (június 29 - július 2, Sopron)

A Heti Válasz mini borfesztiválján 4 soproni borászat is bemutatkozott: Lővér pince, Kocsis pincészet, Taschner pincészet, Winelife borászat. A Taschner pince Blanc de Blancs Chardonnay brut 2010 pezsgője idén egyébként a legjobb magyar fehér pezsgő címet kapta a Winelovers Pezsgőtesztünkön, ennek ellenére mégis a Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgő lett a fesztivál egyetlen buborékos italopciója. A Taschner pince rozéja viszont a fesztivál hivatalos rozéja VOLT. A soproni fesztiválozók egyébként összesen 10.000 liter bor pusztítottak el idén.

rozevolt.jpg

Balaton Sound (július 6-10, Zamárdi)

Mi mást kortyolhatnánk a Soundon, mint balatoni borokat? A Balatoni Kör standjánál a legjobb olaszrizlingek, chardonnay-k vagy rozék között válogathatsz, ezeket leginkább tisztán vagy legfeljebb kis szódával ajánljuk. Amit viszont minden Sound-hallgatónak kötelezővé tennénk idén, az a BalatonBor

A Balatoni Kör a tó legismertebb borászaiból és vendéglátósaiból áll. Kezdeményezésükre, illetve az általuk kidolgozott kritériumrendszer alapján készül el a BalatonBor, a régió bora, először a 2015-ös évjáratból. A BalatonBor olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. ITT olvashatsz róla bővebben.

sound2.JPG

Felkészültek a Soundra a Balatoni KÖR-ösök

EFOTT (július 12-17, Velence)

Ismered a Kalinka coolert? Ha nem akkor ez az a hely, ahol ki kell próbálnod ezt a laza, vízparti koktélt. A recept pedig: 4 cl Kalinka vodka, 2-3 cl friss citromlé, 1 cl crème de cassis, 1 cl cukorszirup (elhagyható), száraz pezsgő a felöntéséhez (nem hagyható el). Ha pedig a megszokott dolgokat és az egyszerűséget kedveled, a jó öreg vodkaszóda vagy a Fény lesznek a te italaid.

Campus Fesztivál (július 20-24, Debrecen-Nagyerdő)

Az egyetlen kelet-magyarországi zenei fesztiválunk, ahol a Captain Morgan rumnak például külön arénája lesz. Ennek tiszteletére mindenképpen egy ütős Mai Tai-t érdemes errefelé kortyolnod, íme a recept: 1 rész Captain Morgan Original Spiced Rum, 1 rész Captain Morgan Coconut rum, 1 rész Grand Marnier, 1 rész friss limelé, 1 rész mandula szirup. Ha nem akarod kiütni magad, húzd fel a rumot jegesteával, facsarj bele egy kis citromlevet, és kortyold bátran egész nap.

Sziget (augusztus 10-17, Budapest)

A Sziget italkínálatában tényleg mindent megtalálhatsz majd, érdemes lesz viszont a vadiúj, Spritzzz pontokat is kipróbálnod, ahol gépről jön a bor és szóda - így végre nincs többé langyos bor, és palacknyitogatással elvesztegetett idő. A fröccsök a Szigeten Kamocsay-féle irsai olivérből és merlot rozéból fognak készülni, a fesztivál meghatározó söre pedig a Dreher lesz. Kóstolj a Favárnál friss gyümölcsös, fűszernövényes fröccskoktélokat is - ez az idei nyár őrülete! 

sziget2.jpg

B.myLake (augusztus 24-27, Zamárdi)

Az elektronikus zene kedvelőinek ezen a fesztiválon extra adag energiára lesz szükségük, így mindenképpen redbullos koktélt illik inni: mint a Redbull Mojito (4cl Bacardi Black Rum, 6-8 mentalevél, 2 cl cukorszirup, fél lime gerezdekre vágva, Red Bull ízlés szerint, tört jég) vagy a Jagerbull, amikor is a Jägermesiterrel keverjük az energiaitalt – a két íz egyébként meglepően jól illik egymáshoz. Te próbáltad már?

Strand Fesztivál (augusztus 24-27, Zamárdi)

Itt bizony előre palackozott fröccsöket is kóstolhatsz majd, miközben nézed a naplementét – vagy a nagyszínpad fellépőit. Amennyiben magadnak készítenél fröccsöt, ügyelj rá, hogy illatos, könnyed fehérborokat (pl. olaszrizling), vagy laza rozékat (pl. pinot noir) szódával (és nem ásványvízzel) húzd fel, úgy hogy a bor legyen alul, és arra jöjjön a hideg szóda. 

Íme a 7 klasszikus fröccs! 

  • 1 bor + 1 szóda = kisfröccs
  • 2 bor + 1 szóda = nagyfröccs
  • 1 bor + 2 szóda = hosszúlépés
  • 3 bor + 2 szóda = házmester
  • 2 bor + 3 szóda = viceházmester
  • 4 bor + 1 szóda = háziúr
  • 1 bor + 4 szóda = sport fröccs

Ha nem tudod megjegyezni, segít a fröccs app.

SZIN (augusztus 24-28, Szeged)

Szeged nyári fesztiválja a legzöldebb mind közül, re:pohár programjuk révén a műanyag poharak is újratölthetővé és moshatóvá váltak. Műanyag pohárból pedig továbbra is fröccsöt vagy sört illik inni, és ha már sör, miért ne kérnéd csapolva, palackban, esetleg kólával felöntve, mint a Csendes-óceán szigetein különösen közkedvelt italt (Broadway)? A sörös margaritát csak a legbátrabbaknak ajánljuk, mint ahogy a Boilermakert is, amikor a sör mellé Unikumot (esetleg whisky-t) iszunk. Ha egyik sem a barátod, akkor pedig igyál fröccsöt vödörből!

vodros_masolata.jpg

süti beállítások módosítása