Winelovers

Szezonja van: borok paradicsomos ételekhez

Jó választás

2016. augusztus 25. - Winelovers

tomato.jpg

A paradicsomhoz egész évben hozzájuthatunk, ám igazi szezonja most van – ilyenkor végre szinte minden üzletben vagy piacon lédús, illatos és édes darabokat találunk. A friss paradicsom számtalan ételhez, köztük a kedvenceinkhez is nélkülözhetetlen alapanyag, csak egy a gond: nehéz hozzá bort párosítani. Segítünk.

A télen fakó és íztelen paradicsomok még elmennek mozzarellával és bazsalikommal felturbózva, de ilyenkor nyáron ezerféle formájához és színéhez hozzájuthatunk – legyen az fehér, citromsárga, narancssárga, rózsaszín, zöld, lila, fekete, csíkos, tigrismintás és még ezerféle változatban úgyhogy ilyenkor a megfelelő borral is kínálhatjuk a paradicsomos fogást.

A paradicsom eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származik, a 16. században kezdett el Európába is beszivárogni. Gyógyhatásait régóta ismerik, véd a káros UV-sugarak ellen, gyulladáscsökkentő és mérsékli bizonyos daganatos betegségek kialakulásának az esélyét. Ma már nemcsak a mexikói, de a spanyol, olasz konyha egyik legfontosabb alapköve, de mi magyarok is szívesen fogyasztjuk, lecsóba, a reggeli főtt tojás mellé, vagy betűtésztás paradicsomlevesbe.

A paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke (szemben a többi gyümölccsel), mert a likopin így könnyeben ki tud jutni a rostok közül.

Használjuk ezt a finomságot ilyenkor szendvicsekbe, salátákba, tésztaszószokba, köretként, mártásként sőt akár önmagában is jól tud esni, kevés maldon sóval. Az ételek sokasága mellett a borok széles választékával is játszhatunk, ha a paradicsom következő három tulajdonságát hangsúlyozzuk: szuper textúra, erős savasság és lédús édesség.

Bor- és étel párosításánál mindig egy komplett étellel számolunk, és azzal, hogy milyen a leghangsúlyosabb összetevője. És bár komoly kihívást jelent a megfelelő bor kiválasztása – ráadásul gyümölcsünk teljesen különböző a nyers, szárított vagy marinált állapotában –, a feladat nem lehetetlen. 

searedblackbasstomato_olive.jpg

Irányelvek

Elsősorban a paradicsommal készült étel elkészítési módja a szempont; a nyers paradicsom savtartalma jóval magasabb a hőkezeltnél, így ezt a hozzá párosított bor esetében is figyelembe kell vennünk. Amint viszont hőkezelve lett a paradicsom, már nem csak savasságát, hanem ízgazdagságát és intenzitását  is hangsúlyoznunk kell.

Figyeljünk, hogy ha nem elég savas a bor (mint egy chardonnay), az étel lapossá válhat, ha viszont túl savas az ital, elnyomhatja az ételt (mint mondjuk egy furmint). Nem lőhetünk nagyon mellé egy közepes testű, de mindenképpen savhangsúlyos borral a paradicsomos fogások kísérőjeként, legyen az fehér vagy vörös.  

Fehér: friss, roppanós, savas borok, például sauvignon blanc, irsai olivér, vagy az olasz fehér, a soave classico. Itthonról főként hűvösebb borvidékkel próbálkozz: Etyek, Mátra, Loire, Mosel, Új-Zéland.

Vörös: mindenképpen kerüljük a vaskos, tanninos tételeket! A lágyabb, gyümölcsösebb, könnyed vagy közepes testű borokkal harmonizál legjobban a paradicsom. Ilyenek bőven találunk Szekszárdon, de jöhet a Mátra is. Bátran ajánljuk a rókás fuxli-sorozatot és az egyéb sillereket (ezek a rozéknál sötétebb, a vöröseknél halványabb színű borok):

red-wine-wtih-pasta-in-tomato-sauce.jpg

Pár kedvenc párosítás

Sauvignon blanc

Merész választás, mégis érdemes kipróbálni! Szépen támogatja és felfrissíti a paradicsomos ételek ízeit. Gazpacho mellék próbáljuk ki!

Cabernet franc vagy carménère

A legtöbb zöldfűszeres, paradicsomos alapú és mediterrán ihletésű ételhez jól illik, a vegetáriánusok egyik kedvenc borai lehetnének. Grillezett zölségek, paprikás-paradicsomos ételek mellé is mindig jó választások!

Chianti, barbera, primitovo

Nem véletlen, hogy a legjobb olasz receptekbe bőven jutott paradicsom: az olasz borok a paradicsomos ételek legjobb szeretői. Legyen az szárított paradicsom, sült paradicsom, paradicsomszósz, rakott paradicsom vagy a sima paradicsomos tészta (pasta pomodoro)!

Blanc de Noirs, vagyis pezsgő

Blanc de noirs (blandönoár – feketéből fehér) kifejezés arra utal, hogy a fehérbor csak kékszőlőből készült. Az eredeti francia pezsgők és más habzóborok, amelyeket csak pinot noirból és/vagy pinot meunier-ből (pino mönyijé) állították elő, általában sokkal testesebbek, gazdag gyümölcsösséggel és hosszú lecsengéssel. A gazdag beltartalom és a buborékok csodálatos találkozása az egyszerű de nagyszerű insalata caprese-vel.

Valpolicella Ripasso

Az egyszerűbb Valpolicella borok többnyire gyümölcsösek, könnyedek, ételekkel jól párosíthatók. A Recioto della Valpolicella DOCG félszáraz vagy félédes, és ripasso eljárással készül. A puttanescával, azaz a feketeolivás, fokhagymás, paradicsomos, petrezselymes tésztával kellemes társaságra talál. 

süti beállítások módosítása