Winelovers

Nem gondoltuk volna, de léteznek: nagyvárosi borászatok

Szőlőföldek pár metrómegállóra

2016. október 18. - Winelovers

urbanvine.jpg

Sörfőzdékből nincs hiány a nyüzsgő városokban, de a borászatokkal teljesen más a helyzet. Nem sokat találunk urbánus környezetben. Vagy mégis? Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy egy-egy világvárosban az utcán sétálgatás közben is beugorhatsz a helyi borászathoz, és szőlőföldjére is? Íme 5 szuper példa a nagyvilágból!

Egyre több nagyvárosi környezetben elhelyezkedő borászat alakul az utóbbi időben, szerte a világon. Rendkívüli borok születhetnek, ha figyelembe veszik a klímát és a körülményeket, illetve ha a megfelelő szőlőfajtát és borkészítési módot választják. A következő 5 példa szemlélteti, hogy néhány borszakértő, helyi önkéntesek és a megfelelő terület segítségével a nagyvárosi borászkodás sem lehetetlen! 

1. Clos Monmartre, Párizs

urban3.jpg

  • Alapítva: 1933
  • Terület: 0,37 hektár
  • Szőlőfajták: gamay és pinot noir

A Clos Monmartre története sokkal-sokkal régebbi, mint alapításának éve. A Monmartre hegyen termesztett szőlő évszadok óta a francia királyok kedvence, ezért is kapták az itteni borok a Goutte d’Or (arany csepp) nevet. Persze a város fejlődésének köszönhetően a szőlőtermesztés kezdett megfogyatkozni – kivéve ennél az esetnél.

A borászat helyén 1921-ben építkezések indultak, ez pedig nagyon nem tetszett a helyieknek. Éppen ezért nyújottak be egy petíciót, amelynek hála parkká alakították a területet. Azonban ez sem sült el túl jól, a területet 10 év alatt úgy lerohanták az emberek, hogy elvesztette funkcióját. Éppen ezért döntöttek végül úgy, hogy meghagyják a területet a szőlőtermesztésnek – annak ellenére, hogy nem a legideálisabb az elhelyezkedése: észak felé néz, árnyékos, és nem is ad minden évben kiemelkedő borokat. A Clos Monmartre ma már állandó helyszíne a Fête des Vendanges-nek, azaz a helyi szüreti fesztiválnak.

2. Neighborhood Vineyard, San Francisco

neighbor.png

  • Alapítva: 2003
  • Terület: 0,5 hektár
  • Szőlőfajták: pinot noir

San Franciscóban borászatot indítani nem csak meredek ötlet, de elképesztően drága dolog is. Ennek ellenére a fiatal Elly Hartshorn egy francia mintából (lejjebb: Clos Monmartre) ötletet merítve közterületen kezdte el borászkodást, az álma pedig szélsebesen meg is valósult.

Hogy pontosan mi kellett ehhez? Például tapasztalat, Elly ugyanis már korábban is önkénteskedett a Alenmany Farmon (nagyvárosi környezetben termesztenek zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket). Annak érdekében, hogy a várost meggyőzze a borászatalapítás fontosságáról, komoly kutatást végzett a város bortörténelmét illetően. Szerencséje volt, ugyanis kiderült, hogy az 1900-as évek körül már olasz és francia bevándorlók bőszen szőlészkedtek a városban. Ez a tény, a rengeteg barát és önkéntes segítette Ellyt abban, hogy az álma valósággá váljon. Pinot noir boruk első évjáratát idén dobják piacra.

3. Forty Hall Vineyard, London

fhv-3.jpg

  • Alapítva: 2009
  • Terület: 4 hektár
  • Szőlőfajták: chardonnay, pinot noir, pinot meunier

A borászat a már létező Forty Hall Farmhoz csatlakozott be, ahol az észak-londoni helyi termelők ezzel erősítették tovább a hosszútávú civil kezdeményezést. A borászat kifejezett célja, hogy csúcsminőségű, organikus, terroir-borokat készítsenek: a Forty Hall Vineyardnál ma már évi 15.000 üveg bort palackoznak, aminek fele csendes, fele pedig habzóbor. A kavicsos talajon és a speciális mikroklímán már ma is szárnyra kapnak a fajták, a globális felmelegedéssel változó brit klíma pedig szintén csak a Forty Hallnak fog kedvezni.

4. Scarpa Volo - Mazzorbo, Velence

mazz.jpg

  • Alapítva: 2007
  • Terület: 0,8 hektár
  • Szőlőfajta: dorona

Velence ezer szigete között eldugva található a Mazzorbo nevű, amelyen már a 12. század óta folyik szőlőtermesztés, a velencei dózsék legnagyobb örömére. A folyamatos áradások nehézségei – és a dorona fajta el-eltűnése ellenére – a mai napig készítenek itt bort. A területet újraülették és ma a Scarpa Volo Birtok vette kezébe, ahol elképesztő luxusszállodát is üzemeltetnek. A borászok szerint a sós levegő (és víz) egyedi terroir borokat hoz itt létre, amelyet kizárólag kézzel készített, félliteres üvegekbe palackoznak. Eddig a 2010-es és 2011-es évjárat borai kóstolhatók. 

5. A bécsi bor

vienna-vineyard-outro.jpg

  • Alapítva: Krisztus előtt 500-tól
  • Terület: 600 hektár
  • Szőlőfajták: zöldveltelini, rajnai rizling, chardonnay, olaszrizling, zweigelt és pinot noir és a gemischter satz bor (fehér házasítás)

Bécs alapítása óta készítenek bort a városban és környezetében. 600 termelő közös munkájának eredménye ez, ahol a helyi tavernák (Heuriger) régóta kóstoltathatják a saját, helyi boraikat. Persze eredetileg nem igazán minőségükről voltak ezek híresek – inkább a mennyiség számított, ma már viszont egyre inkább kiemelkedőek, sőt a város legjobb éttermeinek borlapjaira is kezdenek felkerülni. A bécsi borkultúra gyökerei mélyre nyúlnak, és bár a területek mérete és borok minősége is eltér, mindenképpen megéri beülni egy Heurigerbe – csak pár megálló a központból!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása