Winelovers

Wine&Wellness: ezt tudják a hazai borhotelek

Borfürdő például nincs

2017. január 05. - Winelovers

wine-workout.jpg

Ha az ünnepek alatt elszaladt veled a ló – híztál több kilót és többször túladagoltad az alkoholt – akkor érdemes az újévi fogadalmi listádat edzéssel és pihenéssel is kiegészítened. Összeszedtük a magyarországi borhoteleket, ahol a kedvenc tevékenységeddel (azaz a borozással, pezsgőzéssel) kapcsolhatod össze a feltöltődés élményét. Szerintünk ilyen az igazi, ötcsillagos lazítás!

1. Oroszlános Borvendéglő és Borhotel, Tállya

oroszlanos.jpg

Látogass el Magyarország ikonikus borvidékére, és töltődj fel Tállyán, Tokaj-Hegyalja borvidékén, amely a Világörökség része! A település középpontjában áll a csaknem 400 éves, egykori Szirmay Kúria, amelyben néhány éve újra élet költözött, és ma szuper borhotelként és étteremként működik. Mindez Márton-Kovács Krisztának köszönhető, a belsőépítészből lett vendéglátós-vállalkozónak.

"Én semmit sem tudtam a borokról, ráadásul azelőtt inkább vörösbort ittam mára ezt persze megváltozott. Ott álltam Tállyán, mint egy gyüttment, a férjem nélkül, szőkén. A tállyai borászok engem nem értettek, én pedig az ő szakmájukat. Szakmai kérdésekkel próbáltak csőbe húzni, amelyekre persze nem tudtam válaszolni. Azzal vágtam ki magam: nem tudom, de óriási terveim vannak, és ehhez már vettem egy virágos gumicsizmát! Ezzel aztán valaki elfogadott, valaki máig nem. Én mindenesetre mosolygok mindenkire." – mesélte Kriszta egy hosszabb interjúban a Vinoportnak.

Az Oroszlános Fürdőházában hatszemélyes pezsgőfürdő, finn- és infraszauna, illetve dézsazuhany is szolgálja a pihenést, melyet a Borvendéglő egyszerre hagyományos és modern fogásaival, majd a Tállya Wines ZZ habzóborával érdemes megkoronáznod. Ne hagyd ki a dűlőtúrákat sem!

Árak és foglalás ITT

2. Liszkay Pincészet és Borhotel

liszkay_birtok.png

"Vadásztam és eltévedtem"  ez volt a válasz, amikor Liszkay Mihályt arról kérdeztük, mégis hogyan találta ezt az eldugott, mégis impozáns birtokot a Balaton-felvidéken. Habár a 2000-ben megvásárolt monoszlói borkúria családi nyaralónak indult, ma mégis elsősorban esküvők elképesztően romantikus helyszíneként, első osztályú borhotelként és galériaként funkcionál. Sőt, van már helikopterleszálló, kandallós-zongorás nappali Liszkay Mihály saját családi képeivel, szauna és feszített víztükrű medence is. És itt van ő, az egész helynek a lelke, aki még mindig, 75 évesen is nap mint nap 16 órát dolgozik.

Az exkluzív, Toszkánát idéző tájon a szőlőtőkék közvetlen közelében ébredhetsz, ráadásul elképesztő kilátás nyílik a Káli medencét övező hegyeire; a Badacsonyra, Gulácsra, Csobáncra, Fekete-hegy, és a távolban felsejlő Tátikára. Van lehetőség a teljes birtok bérlésére is, ilyenkor privát séf is jár. 

Árak és foglalás ITT.

3. Polgár Pincészet és Borhotel

polgar9.PNG

Ha vannak kérdéseid Villánnyal kapcsolatban, ha érdekelnek a borvidék legjobb történelmi sztorijai, akkor tölts egy hétvégét a Polgár Pince és Panzióban! Polgár Zoltán, az ország legfittebb idős borásza ugyanis az egyik legjobb történetmesélő, akivel valaha találkoztunk.

A már 20 éve csúcsminőségű borokat előállító Polgár Pincészetnél a borkészítés teljes technológiai menetét is megismerheted, közben pedig a családias hangulatú panzióban töltődhetsz fel. Természetesen szuper wellness részleg is rendelkezésedre áll, és ha kedveled a házias ízeket, akkor a konyhában sem fogsz csalódni.

Árak és foglalás itt!

4. Gere Crocus Resport and Wine Spa

crocus.JPG

Viszont ha már Villány, akkor meg kell említenünk a magasabbra pozícionált Gere Pincészetet is, és a hozzá tartozó hotelt és éttermet. Utóbbi a Stílusos Vidéki Éttermiségnek is tagja. 

„A kilencvenes években a borászat, szüleink borai kezdték felhúzni a hazai gasztronómiát, most pedig a gasztronómia ér el szép sikereket, ma már a magyar gasztronómiáról is beszélnek nemzetközi szinten; mi drukkolunk, hiszen az étel és a bor kéz a kézben járnak, és egymást viszik előre” – mondta Gere Andi, a séf pedig bőszen bólogatott.

A Gere Crocusban ez mind rád vár: úszómedence, pezsgőfürdő, melegvizes pihenőmedence, infraszauna, finnszauna, gőzfürdő, élményzuhanyok, relaxációs himalájai sószoba és sóágy, sky-spa tetőtéri napozó terasz pezsgőmedencével, tornaterem plusz állandó és alkalmi fitness programok.

Árak és foglalás itt!

5. Andrássy Rezidencia Wine & Spa

tarcal_andrassy.jpg

Az épület az 1400-as években, a máig használt pince helyén épült. Az Andrássy család tulajdonába majd az 1830-as évekbe került, mai formájában pedig 2008 óta tündököl – szó szerint. Az UNESCO Világörökségi Listán is szereplő Tokaji borvidékre látogatva az Eszencia Étteremben természetesen a legkiválóbb aszúk, szamorodnik, száraz tételek és egyéb különlegességek is a menükártyára kerültek, a VinoSense Spa részlegen pedig exkluzív, tokaji aszút tartalmazó arc-és testkezelések, masszázsok és fürdők kényeztetik a testet és lelket.

Az Andrássy Rezidencia a 2016-os, full extrás Tokaji Ősz rendezvény Michelin-csillagos gálavacsorájának helyszínéül is szolgált. Erről itt olvashatsz, vagy csak nézz bele az alábbi videóba:

Árak és foglalás itt!

6. Angyal Borászat és Angyal Spa

angyal_bor_spa.JPG

"Az Angyal Borászat története 1998-ban kezdődött, amikor Angyal Ernő, a Szerencsi TSZ korábbi elnöke átadta a birtokot unokájának, Dr. Ináncsy Ernőnek, és megkezdődött a felújítás. A borászat a sorozatos fejlesztések eredményeképpen 2013-ban nyerte el mai állapotát" – olvashattuk a Borászportál Kerülőutak rovatában.

Ma már 12, mini borbárral felszerelt szoba várja az ide látogatókat, és ahogy egy jó wellness részleghez híven kell: szauna, jacuzzi és persze szőlős kezelések is. A borház komplex, tematikus programokat kínál, elsősorban hétvégén; ilyenek például a szüreti vagy a disznótoros hétvégék, vagy a mindig teltházas szilveszteri bulik. Boraik mellett ütős kis pálinkák, ínycsiklandó vacsorák és környékbeli kirándulások is várják a vendégeket. A borászat egyik specialitása egyébként a száraz szamorodni, amit ma már egyre ritkábban kóstolhatunk.

Árak és foglalás itt!

7. Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

degenfeld-cs.jpg

A német-magyar származású Degenfeld grófi család elsőrangú birtokaival a 19. század eleje óta fontos szerepet töltött be Tokaj-Hegyalja életében. A családot a trianoni békeszerződés megfosztotta magyarországi vagyonától, gróf Degenfeld Sándor ezért Romániában, majd Németországban telepedett le. Az ő leánya, Degenfeld Mária grófnő, és férje, Dr. Thomas Lindner 1994-ben határozták el, hogy területeket vásárolnak Tokaj-Hegyalján, és követve a több mint egy évszázados hagyományt, újjáélesztik a szőlőbirtokot. (Bővebben itt.)

A kastélyszállóban monarchia-kori hangulatot árasztó szobák, antik bútorok, régi festmények, elegáns étterem pinceborozóval, fényterápiás finn szauna, kültéri edzőpálya és medence, és egy gyönyörű, hatalmas park is található. A birtokon tett pincelátogatás és borkóstolás során pedig betekintést nyerhettek a különösen magas színvonalon működő, ökológiai szemléletéről is híres, Tokaj-hegyaljai Gróf Degenfeld szőlőbirtok életébe. 

Árak és foglalás itt!

8. Egri Korona Borház, Borfalu és Wellness Hotel

egri_korona.jpg

Az Egri borvidéken, egy 270 hektáros szőlőbirtok közepén várják az ide látogatókat, ahol a Borház életébe való betekintés mellett a Wellness Hotelben a demjéni gyógyforrás mellett bioszauna, sókamra, aromakabin és konditerem és különféle masszázstípusok is rendelkezésünkre állnak (például kávés, kókuszos vagy mézes!). Február végéig varázslatos, forralt boros téli estékkel is várnak!

Boraik rendszeresen kimagaslóan szerepelnek különféle borteszteken, egyik kedvencünk például az Egri Syrah Jumurdzsák 2009, mely pikáns ízvilágával, tartalmas kortyaival és szederre, áfonyára emlékeztető jegyeivel levett minket a lábukról. 

Árak és foglalás itt!

9. Takler Borbirtok

takler.jpg

A festői, szekszárdi birtokot jelenleg Takler Ferenc, és fiai, ifj. Takler Ferenc és Takler András hárman irányítják, a Takler család ugyanakkor az 1700-as évek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Kifogástalan, elegáns, de otthonosan rusztikus szobák sorakoznak a tavaly megnyitott Takler Kúriában és a valamivel régebbi Takler Panzióban is, ráadásul borkóstolókkal és a környék felfedezésével is (pl. Gemenci erdő) is színesíthetjük pihenésünket. 

"A régió jó hírét akarjuk öregbíteni, ha nem is Michelin-csillagokban gondolkodunk, egy jó konyhát álmodtunk meg a jó borokhoz, és egy kedves vidéki szálláshelyet" – mondta András egy Vinoport interjúban, nem kevés szerénységgel. "Az étlapon a modern konyha elemei keverednek majd a hagyományos, magyaros és helyi elemekkel, viszont nem fine diningban gondolkodtunk, hiszen a tartalmas szekszárdi borok kóstolásához kell egy komolyabb alap." 

Királynői bánásmód, vadiúj wellness tér és tökéletes borélmények várnak rád a Takler Borbirtokon, ez biztos!

Árak és foglalás itt!

10. Mészáros Borház és Hotel Merops

hotel-merops-meszaros.jpg

A négycsillagos – szerintünk inkább luxus – szekszárdi szállodába érkezve nem csak hogy a belvárosban éjszakázhatunk, de az étteremben a szezonálisan alakuló étlap mellett degusztációs menü és persze Mészáros Pál borász borai is kipróbálhatók, a hotel wellness részlegesen pedig jacuzzi, szauna és masszázs is elérhető.

A Borászportál cikke szerint a borok mindenhol jelen vannak a Hotel Merops-ban, lehet például "chardonnay levest, fehérboros fogasfilét kóstolni, valamint különböző fajtákból szőlőlekvárokat is. Persze többször előfordul, hogy a vendégek még jobban el szeretnének merülni a Mészáros borok világában, olyankor megbeszélik a borsort, és hosszabb kóstolóra is van lehetőség. Sokan a régebbi évjáratok boraira, de olyan is akad, aki a borház 5 féle kadarkájára kíváncsi." Mészáros Pál ráadásul nemrég elnyerte az Év Bortermelője címet, és bikavér-házasító programmal is előrukkolt. Csekkold élőben!

Árak és foglalás itt!

11. Hotel Bonvino Wine & Spa

bonvino.jpg

A Badacsony talán leggyönyörűbb borhotelében egy 450 négyzetméteres wellness részleg segíti a kikapcsolódást: medencével, jacuzzival, infra-, gőz és finn szaunával (ráadásul különleges szauna felöntésekkel). Eközben szombatonként például vezetett badacsonyi túrák és a tüzes badacsonyi borok kóstolói is várják a vendégeket. Kóstold meg a válogatott Fata, Borbély, Istvándy és Németh Pince borait: olaszrizlinget, kéknyelűt és szürkebarátot mielőtt/miután bebarangoltátok a borvidéket. 

Árak és foglalás itt!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása