Winelovers

Ezeket idd márciusban (is)

Tuti tavaszi borajánló

2017. március 13. - Winelovers

tavasz_chardonnay.jpg

A tavasz közeledtével nemcsak a hőmérséklet növekszik, de a friss borokra való igényünk is. Ellenállhatatlan borokat válogattunk márciusra, és azutánra. 

Fotó: finewineescapetheblog.com

Mindig érdemes az évszaknak megfelelően táplálkozni, és főzéskor szezonális alapanyagokat használni. Ilyenkor szerencsére már rengeteg zsenge medvehagyma, retek, snidling, újhagyma, spenót, spárga és rebarbara terem, de emellett folyamatosan használhatunk lédús almát, körtét, vagy céklát, burgonyát, fehérrépát, petrezselymet, erdei gombát is. 

A tavaszi finomságokhoz pedig miért ne válasszunk tavaszi borokat? Létezik egyáltalán ilyen? Kevés képzelőerővel viszont máris párosítani lehet a medvehagymás quiche-t, a vajas spárgát vagy a húsvéti reggelit friss és izgalmas, tavaszi tételekkel. Íme a kedvenceink idén tavaszra!

Gyöngyöző- és habzóborok, vagy prosecco

A pezsgőt inkább az ünnepek italának tartjuk, sokszor esküvőn és születésnapokon koccintunk vele. Tavasszal a palackban érlelt champagne-ok helyett könnyedebb verziókra vágyunk, legyen az egy illatos gyöngyözőbor, vagy egy frissítő olasz prosecco. A sós, fűszeres sonkák, a tojásos reggelik, de akár az olívabogyó, a csirkemájpástétom, és a friss ricotta is tökéletes párja lehet a habzó italoknak. Indítsuk a hétvégét egy pezsgős reggelivel – a luxus fílinghez már kétezer forint alatt remek tételeket találunk. 

Száraz furmint

Tokaj-Hegyalja nagy dobása a száraz furmint, és úgy tűnik, egyre növekvő érdeklődéssel figyelik a külföldi hozzáértők is. A különleges fajta (amely egyébként reduktív változatában is jól esik, de igazán tündökölni finoman fahordós érleléssel tud) remekül működik a savasabb hozzávalókkal (ugyanakkor a zsírosabbakkal is), legyen az citromfű, borecet vagy éppen savanyú káposzta. Választhatjuk komplexebb fogások, krémesebb szószok vagy éppen konfitált ételek mellé. Egyedi ásványossággal bírhat, amit maldon sóval, fűszerekkel, de akár édességgel is kiemelhetünk. Bánjunk óvatosan a csípős hozzávalókkal.

Íme 3 kedvenc fine-dining párosításunk:

A Tokaji Ősz 2016-os Gálavacsoráján: 

  • füstölt tokhal kaviárral, grapefruitos salátával Royal Tokaj Furmint Dűlőválogatás 2015

  • fácánmell grillezve, árpával, feketegyökérrel Oremus Mandolás Furmint 2009

A 12. Magyar Borok Bálja menüjén: 

  • grillezett Szent Jakab kagyló, sült véres hurkával, kecskesajttal, hollandi mártással Szepsy Hasznos Furmint 2013

Szürkebarát (aka pinot gris, pinot grigio)

A szürkebarát hírneve talán nem a legjobb, pedig megérdemelné az elismerést. Egysíkúnak gondolják, miközben meglepően változatos tud lenni, narancsborként egyenesen zseniális. Elzászban a pinot gris parfümös, diós, fűszeres bort ad; a grand cru területekről szüretelve testes, vastag, hosszan eltartható csodákkal találkozhatunk, míg az olaszországi Friuliban inkább könnyed és semleges bor születik a pinot grigioból. Itthon legszebb formáit például a balatoni, a zalai borászok tudják megmutatni - Váli Péter Badacsonyból hosszabb héjon áztatással készíti hazánk egyik legjobb szürkebarátját. Ételekkel való párosításakor könnyed, zöldséges rizottókban, illetve póréhagymás vagy gombás ételekben gondolkozzunk, de a húsvét reggeli asztalon is stabilan megállja a helyét. 

Sauvigon blanc

A sauvignon blanc kirobbanóan aromatikus, élénk bor, aminek hazája a Loire-völgy, és ami Új-Zéland zászlós fajtájaként ugyanolyan sikeres, mint a híres sauternes-i édes bor egyik alapanyagaként. Száraz, reduktív borként a zöldspárgás-csalános ízvilágtól a trópusi gyümölcsös, bodzás aromákig rendkívül sokszínű skálán muzsikál. Érdemes a fent említettek mellett dél-afrikai, chile-i tételeket is kipróbálni, vagy éppen egy Bordeaux-ból vagy akár a közeli Stájerországból származót. A hazai sauvignon blanc-okat hűvösebb termőhelyről és ásványos talajról - Etyekről, a Balatonról vagy a Mátrai borvidékről - válaszd. Simán párosíthatod a friss, zöldfűszeres kecskesajt, a spárgás fogások, vagy azok az akár csirkés, halas vagy zöldborsós ételek mellé, amelyekben vezető fűszer a petrezselyem, a menta, vagy a koriander. Saláták és az ázsiai konyha fogásai mellé is bombabiztos opció.

Rozé borok

Hiába a legjobb fröccsalapanyag, rozé és rozé között hatalmas különbségek lehetnek, egészen a pillekönnyű, epres verziótól a krémesebb,  magasabb alkoholtartalmú, vagy akár a hordót is látott, fűszeresebb rozékig. Rozéhoz ételt választani nem csak nyáron lehet, hanem tavasszal is, főleg a grill-szezon indulásának megünneplésével, hiszen a barbecue-partik legtöbb fogásához remekül passzolnak. A szuperelegáns provence-i rozék mellett a változatos magyar rozékra, és a sillerekre is bátran voksolhatunk, legyen az soproni vagy egy játékos szekszárdi fuxli. Ínyenceknek kötelező a koncentrált, testes tavel-i rozé, amely már mély lazacszínével is elkápráztat. Válassz hozzájuk nizzai salátát, aioli alapú tésztákat vagy salátákat, isteni finom sonkákat, és ugye bármilyen faszénen sült finomságot, legyen az zöldség, hús, vagy sajt. 

süti beállítások módosítása