Winelovers

Végre: pezsgő kisokos

Útmutató a borvidékek, szőlőfajták, stílusok és eljárások kavalkádjában

2017. június 07. - ferenczicsilla

pezsgos_blogposzthoz.jpg

Szeretjük a pezsgőt. Már csak beszélni is kellemes róla – pláne, ha a champagne kerül szóba. De hallottunk már proseccóról meg gyöngyözőborról is: most akkor hogy is van ez? Nyugalom, átvesszük A-tól Z-ig.

A magyar nyelvben a pezsgő szót használjuk eltérő módszerekkel előállított buborékos italokra is. Ez viszont elég csalóka, mert onnantól nevezhetsz valamit a magyar nyelvben pezsgőnek, hogy a buborékok természetes úton jönnek létre a borban. Ma már a klasszikus pezsgő francia otthonától távol, a világ számtalan pontján vágták fejszéjüket magas minőségű pezsgők készítésébe a borászatok. Lássuk, hogyan tudjuk csoportosítani a buborékos italokat.

Eljárás szerint

Méthode traditionelle = palackban érlelt

A pezsgőkészítés etalonjának számító módszer ma már a világ szinte minden pontján jelen van, egyre komolyabb minőségben. A kereslet magasabb, mint valaha, ám Champagne szigorú szabályai miatt a francia borvidék alig tud lépést tartani a folyamatosan növekvő érdeklődéssel.

Méthode transvasée = kombinált (palackos és tartályos)

Ennek az eljárásnak a lényege, hogy szintén (egyébként magnum, azaz 1,5-ös) palackokban erjed és érlelődik bor, majd miután egy nyomásálló tartályban eltávolítják a seprőt, már normál, 0,75-ös palackokban érlelődik tovább. 

Méthode charmat = tankpezsgő

Mint ahogyan a nevéből is sejthető, az így készült pezsgő hatalmas tartályokban erjed. A boltok polcain ugye ezek a legolcsóbbak, kóstolva pedig a legkevésbé élesztősek; sokkal inkább a gyümölcsösségről, mint a komplexitásról szólnak.

billec.jpg

Terület szerint

Champagne

Megint az etalonnal kezdjük, hiszen maga a fogalom erről a borvidékről származik, itt érlelték ugyanis palackban az első pezsgőket. Champagne-ban túlnyomóan pinot noir, pinot meunier és chardonnay szőlőfajták használhatók fel. 

Cava

A cava története sem rövid, egészen 1872-ig nyúlik vissza. Ezeket a spanyol csodákat szintén palackban érlelik, és elsősorban a helyi xarel-lo, macabeo és parellada szőlőfajták borából erjesztik. 

Franciacorta

Fiatalabb, ám egyre súlyosabb történet. Chardonnay és pinot bianco szőlőkből készülhet, amelyeket csakis kézzel szüretelhetnek. A szó az olasz borvidéket és a metódust is jelöli. 

franciac.jpg

Érdemes észben tartani a következő hagyományosan érlelt stílusokat is (a teljesség igénye nélkül): 

  • Crémant - a Champagne-on kívüli Franciaországból (Burgundia, Bordeaux, Elzász, Limoux, Loire)
  • British Fizz - az angol elegancia
  • Cap classique - a dél-afrikai kuriózum
  • Sekt - a német tökéletesség

Mindezek mellett a gyöngyözőborok sikere is töretlen. Ráadásul könnyebben beszerezhető, és jobban kíméli a pénztárcát is. Az ilyen típusú tételek esetén a nyomás a palackban jóval alacsonyabb, és a szénsav sem feltétlenül természetes módon keletkezik. Ennek ellenére azért sosem esik rosszul egy kora nyári estén.

via GIPHY

Végül ejtsünk néhány szót az édességről is!

Általános trend, hogy egyre szárazabb borokat kedvelünk – nincs ez másképp a pezsgők terén sem. A néhány évtizeddel ezelőtt népszerű édes lambrusco-val ma már alig találkozunk; nyerspezsgőkkel ellenben annál gyakrabban. Nézzük a kategóriákat, csontszáraztól az édesig!

  • Nyerspezsgő (brut nature, zéro dosage): a cukortartalom kevesebb mint 3 g/l
  • Extra brut: 0-6 g/l
  • Száraz (brut): kevesebb mint 15 g/l
  • Extra dry: 12-20 g/l
  • Dry (sec): 17-35 g/l
  • Félédes (demi sec, medium dry: 33-50 g/l
  • Édes (doux): több mint 50 g/l
Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása