Milyen az etyeki bor karaktere?

Out of the mainstream!

2017. július 07. - Winelovers

etyekbuda.jpg

Amióta a csütörtök lett a kispéntek, azóta a szerda is felértékelődött, és még közelebb hozta a hétvégi fílinget. A #winewednesday hashtaget már több, mint félmillióan használták, úgyhogy mi is ezt a napot választottuk arra, hogy Budapestre hozzuk a borvidékeket. 

Budapest szőlőskertje, a magyar Burgundia, és még megannyi névvel illetik a fővároshoz legközelebb fekvő Etyek-Budai borvidéket. Nyilván nem véletlen egyik elnevezés sem, aki pedig a becenevek okaira is kíváncsi, annak érdemes jövő héten személyesen megkérdezni magukat az etyeki borászokat.

10 borászat fogja prezentálni csaknem 50 tételét, emellett pedig az Etyeki Borút Egyesület további 4 pincészet tételeivel érkezik, hogy megmutassa, milyen is az igazi etyekiség.

Tudtad?

Az Etyek-Budai borvidéket adottságai miatt a magyar Burgundiaként is emlegetik. A térségre jellemző állandó szél és a magas mészkőtartalmú talaj ideális a francia borvidéken is kiemelkedő szőlőfajták termesztéséhez. Ilyen a pinot noir és a chardonnay is, amelyek a legjobb pezsgők tökéletes alapborát adják. Az innen érkező illatos fehérborokra jellemző a zamatos gyümölcsösség és feszes savszerkezet, legyen az egy irsai olivér, sauvignon blanc vagy királyleányka. 

Megkérdeztünk néhány borászatot, hogy mit is jelent számukra a borvidék, és miért hisznek annyira benne. 

"A borvidéken nagyon szép borokat lehet készíteni fehér- és kékszőlőből egyaránt. A sok napsütés, a Velencei-hegység és a Velencei-tó mikroklímájának segítségével, a borászok hozzáértésével itt tényleg kiváló borok készülnek." – Agárdi Csóbor Pincészet

"Itt élünk és dolgozunk, szeretjük minden pici részletében, hiszünk épülésében, szépülésében. Immár huszonegy éve valljuk, hogy a jövő hagyományokra épül, ezt támogatja borászatunk folyamatos tanulási pályája." – Etyeki Kúria

ek_sara_sandor_vince.jpg

"Mi más, mint Etyek? Jó talaj, jó savak, sok szél és hideg klíma! És persze a legjobb pezsgő alapanyag!" – Nádas Borműhely

"A 2006-os első szüretünkben Etyek csak egy jó gyerekkori emlék felidézése volt. Sokszor jártunk ide ősszel borász nagybátyám szőlőibe szüretelni. De 2007-ben - feleségemmel és akkor még csak két gyermekünkkel - kiköltöztünk, így már sokkal többet jelent számunkra: otthont és egyben a jövőt. Szeretjük a dombokkal és lankákkal tagolt tájat, amit már franciacorta-i pezsgős szakmai gyakorlatom során is annyira megszerettünk.  Az utóbbi évjáratokban a folyamatos éghajlatváltozás, melegedés miatt tudja ez a borvidék igazán kimutatni kiválóságát az érett, de nem túl érett szőlők vibráló savtartalmának köszönhetően. Az sem csoda, hogy az utóbbi 10 évben a borvidéken egyre nő a pinot noir telepítések száma, emellett magas színvonalon, kiváló sauvignon blanc-ok készülnek és a chardonnay-vel megmutathatjuk a fajta és a borvidék adta lehetőségeket." – Anonym Pince

szovenyi.JPG

"Etyeken három szőlőfajta van, ami nem csak tolerálja a talaj magas aktív mésztartalmát, hanem igényli is. Ezek a chardonnay, pinot noir és a sauvignon blanc, amik tökéletesen megmutatják az "etyeki terroir"-t, segítségükkel pedig szuperül le lehet mérni a termőhely nagyságát, értékét." – Vértes Birtok

"Több, mint húsz éve gazdálkodunk az Öreghegyen, a kezdeti 5000-hez képest idén már több mint 200.000 palack bort készítünk. Területeinket is tovább növeltük az elmúlt évben, lehetőség nyújtva ezáltal a fajtaösszetétel színesítésére - úgyhogy tényleg nagyon hiszünk a régió lehetőségeiben. Szerencsére a világ trendjei is nekünk kedveznek, egyre nagyobb a kereslet a könnyű, akár a hétköznapokon is jól fogyasztható borokra. Etyek pedig tökéletes példa arra, hogy kicsi és nagy kényelmesen megfér egymás mellett, sőt képes és akar is együtt dolgozni." – Haraszthy Pincészet

"Amikor az emberek Etyeket és a bort említik ugyanabban a beszélgetésben, mindig párhuzamba kerül a pezsgő is. Nem véletlenül, hiszen az ország legfinomabb és legizgalmasabb pezsgőit készítik a vidéken. Ettől függetlenül a fehérboraink is nagy kiválósággal bírnak. Mára már az etyeki vörösborok is hatalmas potenciálnak örvendenek, főleg a pinot noir, ami számunkra a nyár vörösbora. Persze azt is érdemes megemlíteni, hogy nyáron, amikor az emberek szeretik a szabadidejüket a vízpart mellet tölteni, akkor az M7-es lesz a legjobb és leggyorsabb útvonal; ilyenkor pedig gyakran ugranak be hozzánk egy kis "útravalóra." – Vabrik Pince

vabrik.jpg

"Az Etyek- Budai borvidék számunkra több, mint egy üzleti lehetőség. Lakhely, élettér, ifjúságunk színtere, sok mindent magában hordoz, amiért több, mint egy vállalkozás telephelye. Személyes kötődés, érzések, melyeket a borkészítésben is megmutathatunk. Ezen túlmenően kiváló adottságokkal bíró terület a szőlő termesztése és a bor előállítása szempontjából is. Az éghajlat, a talaj adottságok, a fajtaszerkezet, a meglévő borászati hagyományok, az egyre erősebben fejlődő minőségi borkészítés és az eredetvédelem mind-mind a helyi sajátosságokat erősítik. Nem elhanyagolható a borvidék pezsgőkultúrájának megléte sem, amely szintén helyi erősség. Az őszinteség jegyében pedig fontos megjegyezni, hogy a főváros közelsége sem kimondottan hátrány." – Kattra Pincészet

"Etyek egy biztos pontot jelent az életünkben, ahol a szőlő, a bor és a gasztronómia területén belül még mindig rengeteg kihívás és feladat vár ránk, hogy elérhessük birtokhatáron belüli és azon túlmutató céljainkat" –  Rókusfalvy Pál

rokusfalvy_hordo.jpg

Ha érdekel, milyen az etyeki terroir és hogy milyenek a legillatosabb vagy éppen legkomolyabb etyeki tételek, akkor jelentkezz a Etyek-Budai Borok Kóstolójára, ITT!