Mennyi alkohol van a borban?

Sommelier kérdezz-felelek

2017. október 16. - Winelovers

alkohol_blogposzt.JPG

A kulturált borfogyasztás lényege, hogy nem az alkoholtartalom illetve az alkohol kábító hatása miatt isszunk, hanem a bor élvezeti értékei miatt: tudatosan, felelősen. Fontos feladatunknak tekintjük mi is a borfogyasztási szokásainak magasabb szintre emelését, úgyhogy nem árt, ha tisztába tesszük, hogy mennyi alkohol is van a borokban, és miért.

A minőségi borfogyasztás jóval túlmutat a mámoros hétvégi bulikon; kiváló katalizátora lehet ugyanis a társas kapcsolatoknak is. Gondold csak el, a "Neked is ízlik ez a bor?" remek első kérdés lehet, ha egy kóstolón vagy borbárban végre megszólítanád azt a falat támasztó, szimpatikus csajt/srácot. Elkezdtek beszélgetni – a borról, együtt elemezgetitek azt, így pedig a bor szerepe végre jóval túlmutathat azon, hogy egy kólával felöntve szürcsöld.

De mit is jelent az alkohol?

A borban lévő alkohol a cukornak az élesztő segítségével lezajló átalakulásából származik. Az alkohol 13 térfogatszázalék (v/v%) felett már egyfajta kerekség érzetét kelti a szájban – vagy fokozza azt, és egyben ellensúlyozza a savas ízhatást. 

A bor alkoholtartalma több tényezőtől is függ: például a must cukortartalmától, az erjedéshez használt élesztőfajtától, vagy az erjedés sebességétől illetve hőmérsékletétől. 

Ahogy korábbi, savakról szóló cikkünkben írtuk, ahhoz, hogy a borkóstolás pozitív élmény legyen, a bor alábbi elemeinek egyensúlyban kell lennie:

  • alkohol
  • fa (hordós érlelésből)
  • gyümölcsösség
  • koncentráció
  • savak
  • tannin
  • testesség

egyensuly.jpg

Érték és mérték

Borok esetén a 11% alatti érték számít gyenge alkoholtartalomnak, 12-13% között tekinthető átlagosnak –  elsősorban fehérborokra vonatkozóan, vörösboroknál ez az érték magasabb. 14% felett pedig már magas alkoholtartalomról beszélünk. 

Talán meglepő, de a borban érezhető édesség mértékét nem mindig a bor maradékcukor tartalma határozza meg, hanem a cukor, az alkohol és az extrakt anyagokból származó édesség együtt. Így együtt képezik a savak ellenpólusát, amit végül, jó esetben kerekségnek nevezhetünk. (A kortyban érezhető ízharmónia pedig az alábbi 3 tényező egyensúlyi viszonyain túlmutató érzékszervi tulajdonság adja: sav-édesség-tannin.)

Íme a Wine in Moderation ajánlása az alacsony kockázattal járó, mértékletes alkoholfogyasztásra:

Hölgyek esetében napi max. 2 egység, férfiak esetében pedig napi max. 3 egység.

Ahol 1 egység 10 g tiszta alkoholt jelent, azaz

  • 100 ml 13%-os bort, vagy
  • 100 ml 12%-os pezsgőt, vagy
  • 60 ml 20%-os erősített bort

Tipp: sose feledkezz meg a megfelelő mennyiségű szénsavmentes ásványvíz fogyasztásáról!

via GIPHY

Pár konkrét példa

  • 5-6.5% Moscato d’Asti
  • 10.5-12% a legtöbb aszú, könnyű reduktív / illatos fehérbor és újvilági rizling
  • 12.5-13% a legtöbb Beaujolais
  • 13%-14% a legtöbb bordeaux-i bor
  • 13.5%-15% malbec
  • 13-14.5%% a legtöbb (főként hordós) chardonnay
  • 13.5-14.5% a legtöbb cabernet sauvignon, sangiovese és rhone-völgyi syrah
  • 14-15% a legtöbb újvilági shiraz 
  • 14.5% Sauternes 
  • 14-15.5% a legtöbb zinfandel, primitivo és grenache
  • 15% természetes édes muscat desszertborok
  • 17-21% portói, madeira, sherry és más erősített desszertborok 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!