Winelovers

Luke-nak vörösbor, Leia-nak pezsgő, Yoda-nak grúz bor dukál

Ezeket innák a Star Wars szereplői

2017. december 11. - Winelovers

starwarsborok.jpeg

Már csak kettőt kell aludni, és végre megnézhetjük a Csillagok háborúja VIII: Az utolsó Jedik részét. A film hozzánk hasonló fanatikusainak egy olyan listát állított össze a Food & Wine, amelyben a 13 legfontosabb karakterhez társított borokat, mégpedig aszerint, amit vélhetően a legszívesebb kortyolnának. Mi most ebből megmutatjuk azt a tízet, amelyek beszerezhetők itthon is, kis utánjárással.

Fotó forrása

Luke Skywalker: Barolo, vagyis nebbiolo szőlőből készült vörösbor Piemont tartományból

Olaszország egyik leghíresebb borvidéke Piemont tartományban található. Skywalker fiatalon szeleburdi, meggondolatlan; igazi személyiségét csak érettebb korában mutatja meg, amikor megismeri a magában rejlő Erőt. A Barolo boroknak szintén idő kell, hogy lágyuljanak a tanninok és az elbűvölő másodlagos aromák a felszínre törjenek. Ha ez megtörténik, akkor olyan mesterművé válik, amit a sors szánt neki.

Alternatív javaslatunk: Malatinszky Kúria Kövesföld 2007

R2-D2: új-zélandi sauvignon blanc

A kis droid mindig éppen küldetésben van és mindig sikerrel teljesíti is azt. Pontosan, mint a sauvignon blanc, amelynek segítségével Új-Zéland felkerült a világ bortérképére. Ráadásul mindig lendületes, tűzrőlpattant és megbízható.

Alternatív javaslatunk: Tohu Marlborough Sauvignon Blanc 2016

Leia hercegnő: blanc de noirs champagne, vagyis kékszőlőből készített fehér pezsgő

Derűs, bátor, tele energiával és nagyon határozott – Leia hercegnő nélkül a háború a birodalom ellene eleve kudarcra lenne ítélve. Habár családját sötét múlt terheli (Darth Vadernek hála), ő maga a derű és a világosság, éppen mint egy 100 százalék pinot noir-ból készülő pezsgő.

Alternatív javaslatunk: Garamvári Evolution Rosé Brut 2008

leia_champagen.jpg

Fotó forrása

C-3PO: egy bordeaux-i top borászat második címkés bora

Az aranyszínű robot 6 millió nyelven kommunikálni képes protokolldroid. Bátran hagyatkozhatunk az általa képviselt megbízható minőségre. Minden ünnepélyes, csillogó eseményhez jól passzol és akkor is megfelelő választás, ha az esetleges diplomáciai nézeteltéréseket kell elsimítani.

Alternatív javaslatunk: Chateau Margaux Pavillon Rouge 2010 

Darth Vader: Cahors

A Cahors Délnyugat-Franciaország jellegzetes „fekete bora”. A malbec mély színe és az ásványosság adja ezt a különösen sötét árnyalatot. Strukturált tanninja és a savak hosszú életet biztosítanak neki, akárcsak Vader nagyúrnak a fekete páncélja.

Alternatív javaslatunk: Calvet Cahors Malbec

Han Solo: Etna Rosso

„Valami rossz érzés fogott el...” egy legendássá vált, gyakran elhangzó mondat Han Solo-tól. Hasonlót érezhet az a szőlő, amit a még mindig aktív Etna vulkán hegyoldalára telepítenek és folyamatosan fenyegeti a veszély, hogy elsodorja a láva. Jobb területet a borászkodásra keresve se lehetne találni a merész űrkalóz számára. Az itt készülő borok cserébe mindig füstösek, vonzók és karakteresek.

Alternatív javaslatunk: Kreinbacher Syrah 2013

han-wine-inside.jpg

Fotó forrása

Obi-Wan Kenobi: burgundi

Obi-Wan ugyanúgy a kvintesszenciája az Erőnek, mint a pinot noir Burgundiának. Mindkettő maga a megtestesült könnyed elegancia, kellem és komplexitás.

Alternatív javaslatunk: Philippe Pacalet Chambolle-Musigny 2014

Chewbacca: chile-i carménère

Chewbacca, a wookie olyan nyelvet beszél, amit csak kevesen értenek. Pont olyan, mint a carménère szőlő: Chilében sokáig azt hitték róla, hogy merlot. A belőle készült borok földes, animális jegyeket mutatnak.

Alternatív javaslatunk: Araucano Alka Carmenere 

Yoda: grúz bor

Yoda képviseli az ősi bölcsességet és természetközeliséget. Ha ő készítene bort, bizonyosan olyan régi, földbe ásott amforában - vagyis kvevri-ben - erjesztené, amilyet még ma is használnak Grúziában.

Alternatív javaslatunk: Hummel Pincészet, Bernstein Hárslevelű 2015

Rey: pinot noir Oregon államból

A VII. részben már kiderült, hogy az erő Rey-jel van, bár ő még csak a hamarosan mozikba kerülő Az utolsó Jedik-ben kezdi el igazán felfedezni azt. Akárcsak egy jó oregoni pinot noir, ami egyértelműen mutat hasonlóságokat a legnagyobb burgundi pinot-kkal.

Alternatív javaslatunk: Válibor Pinot Noir 2015

via GIPHY

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, és csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása