Winelovers

Ennél magasabb már nem lehet az élet

Érkezik a borgasztronómiai események csúcsa

2017. december 15. - Winelovers

estelyi_no_szonyeg_bal_istock.jpg

Teljes pompájában ragyogó ötcsillagos szálloda grandiózus bálterme, estélyi ruhában és csillogó ékszerekben pompázó hölgyek, szmokingos urak, pezsgő a kézben, kiváló társaság, kaszinó és sztárfellépők előadásai a programok között, és az a bizonyos nyolc hazai csúcstétel: összeállt a 13. Magyar Borok Bálja menüje és programja. Minket persze legjobban a bor- és ételsor érdekelt. 

A Magyar Borok Bálja 2006-ban egyszeri eseménynek indult, azóta viszont kötelező programnak számít minden báli szezonban. Érdekel, hogy milyen lehet részt venni azon a borvacsorán, ahol a hazai üzleti, kulturális és diplomáciai élet szereplői mellett a magyar borászok is megjelennek? Most beavatunk.

Összhangra komponált exkluzív menü és borsor

A borsort olyan bortípusokra építették a szervezők, amelyek mennyiségükben és minőségükben is egyaránt meghatározónak számítanak a hazai borkínálatban. Szerepel a listában az elegáns, tradicionális eljárással készített pezsgő (ami már 100 évvel ezelőtt is népszerű aperitif volt), a Márai óta alapértelmezett olaszrizling, a fűszeres kékfrankos, a méltóságteljes bordeaux-i típusú vörös és végül a világ semelyik édes borához nem hasonlítható, lélegzetelállító tokaji aszú. 

A vendégeket érkezéskor a Dél-Balaton köszönti a Garamvári Szőlőbirtok méthode traditionelle pezsgőivel, amelyek ezúttal is bebizonyítják, hogy valóban buborékokra termettek. A határozott, szinte maszkulin Prestige Brut 2008 és a Mozart születésének 250. évfordulójára készített Don Giovanni 2008-as évjáratai indítják az estét, ami a klasszikus kedvenccel, az Evolution Roséval válik teljessé. 

A három pezsgőhöz háromféle falatkát álmodott meg az amuse bouche felelőse, Marvin Gauci, aki a trendszetter Caviar and Bull séfje:

  • Marinált kecskesajt körtével és mogyoróval töltve
  • Osztrigavirág (oyster leaf) lime-mal és bodzával
  • Ropogós lazacbőrön tálalt pisztráng ceviche kaviárral 

Az ismerkedés, üdvözlés és akklimatizálódás után elkezdődik a fellépőkkel (pl. Tompos Kátya, Tóth Vera, Group'n'Swing) és programokkal (Gál Tibor Emlékdíj átadása) tarkított vacsora felszolgálása, amelyért Bolyki Péter, a Corinthia Brasserie & Atrium éttermének séfje felel.

bal_foetel.jpg

Az egyik főétel: marhapofa, homár ravioli, konfitált fokhagyma, paszternák és tárkonyos alaplé + Gere Kopar 2013

Mielőtt megmutatnánk a teljes, tökéletesre hangolt bor- és ételsort, nem árt átismételni, hogy mik azok a szempontok, amiket szem előtt tartva te is pro leszel a bor-étel kombókban.

Mit mihez?

1. Savas ételhez magas savtartalmú (akár édes) bor passzol.

2. Édes ételhez még édesebb bor illik.

3. Zsíros ételhez bátran válassz tanninos vagy kifejezetten savas bort. 

4. A fűszeres ételeket a jéghideg, édes, alacsony alkoholtartalmú bor csillapítja le.

5. Az umamiban gazdag ételekhez (pl. parmezán, paradicsom, gomba vagy makréla) a visszafogottabb illat- és ízintenzitású, de testesebb tételek passzolnak: legyen az egy szép chardonnay, syrah vagy champagne.

6. A bor testessége harmonizáljon az étel gazdagságával.

7. A bor ízeinek intenzitása is legyen összhangban az étel ízeivel.

8. A sós ízeket szépen kiemelik az édesebb borok.

9. Füstös jellegű ételekhez (főleg ha nehéz húsról van szó) bátran jöhetnek a barrique hordós érlelésű borok.

1. fogás

Füstölt libamáj terrin, datolyakrém, vérnarancs zselé és angolna

  • Bor: Disznókő Szőlőbirtok, Tokaji Furmint Késői Szüret 2016

2. fogás

Tőkehal, angol szalonna, pézsmatök, fodros kel, pácolt gyöngyhagyma és roston sült törökmogyoró

  • Bor: Kamocsay Ákos, Prémium Olaszrizling Sós-hegy 2015

3. fogás

Sült tejes borjú filé , kacsamáj, turbolyagyökér, füge, zöldspárga és vörösbor redukció

  • Bor: Mészáros Pál, Bodzási Kékfrankos Válogatás 2015

4. fogás

Marhapofa, homár ravioli, konfitált fokhagyma, paszternák és tárkonyos alaplé

  • Bor: Gere Attila, Kopar 2013

5. fogás

A desszert egyelőre hadd maradjon meglepetés, az viszont biztos, hogy az est egyik fénypontjául szolgáló bort,  Szepsy István 2008-as 6 puttonyos Tokaji Aszúját kortyolhatják mellé a vendégek. 

borbal_aszu_728.jpg

A vacsora után lehetősége nyílik a résztvevőknek további borvidékek tételeivel is megismerkedni; a 13. Magyar Borok Bálján összesen több mint 100 bor lesz kóstolható. 

Csatlakoznál a kiállítók közé? Szeretnéd te is bemutatni legmagasabb minőségű tételeid a Bál közönségének? Jelentkezz itt: info@winelovers.hu

2018-ban a sommelier csapat élén: Szik Mátyás

Az Örökös Magyar Bajnok Sommelier nemrégiben jelentette be, hogy három év után otthagyja a Four Seasons Hotelt, amelynek italgazdálkodásáért felelt, és amelynek Kollázs éttermét segített útjára indítani. Terveiről egyelőre nem rántja le a leplet, de az már biztos, hogy Matyi a jövő évi Bál vezető sommelier-je lesz.

A báli borsor összeállításában meghatározó szerepe volt az étel-ital harmóniája mellett annak is, hogy olyan borászok tételeit válasszuk ki, amelyek nagy mennyiségben is meggyőzően tudnak magas minőséget prezentálni

– hangsúlyozta Mátyás. Nem is olyan régen részt vett a 2017-es Best Young Sommelier of the World versenyen is, ahol egészen a 4. helyezésig jutott. "A Bálon a fő feladatom a sommelier-csapat koordinálása lesz, én fogom összehangolni a munkájukat. Személyesen fogom ellenőrizni a borokat is, hiszen semmilyen körülmények között sem kerülhet hibás bor a vendégek asztalára."

szik_matyas_728.jpg

Szik Mátyás, Örökös Magyar Bajnok Sommelier. Fotó: Győrfi Viktória

Érdekel, hogy hogyan válassz a borhoz báli ruhát? NANÁ! Kattints!

Újdonság! A tavalyi sikerre való tekintettel a kötetlenebb hangulatban bálozni kívánó vendégek sétálójegyeket vásárolhatnak a bálra. A kedvezményes árú sétálójegy tartalmazza a welcome pezsgőket és üdvözlőfalatokat, háromfogásos vacsorát a báli borokkal, vacsora utáni korlátlan ital- és ételfogyasztást a bálterem előterében, sőt még a Kaszinó használatát is. Kattints!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása