Winelovers

Hét jel arra, hogy túlzásba vitted a borozást

Például ha többször lila a fogad, mint nem

2018. január 30. - ferenczicsilla

pink_panther_reszeg_pexels_1500.jpg

Nyugi, tudom, hogy te is megiszod azt az egy pohár bort esténként. Meg azt a pár másikat a szombati bulin. Meg még néha belefér a vasárnapi brunch-nál is a pezsgő, és... Na de várjunk csak, honnan tudod, hogy ez már túl sok? Hol a határ, és mikortól viszed túlzásba a borozást? Nos, onnantól, ha az alábbi hét pont többségénél magadra ismersz. 

1. Kihívást jelent az egyenes vonalú, egyenletes mozgás

via GIPHY

Nem újdonság, hogy az alkoholfogyasztás során problémák léphetnek fel koordinációs képességeinknél. Ilyenkor biztos pontot nyújthatnak a fixen álló falak, ezért igyekszel azoknak támaszkodva közlekedni. A nálad gyakorta előforduló, ilyen jellegű helyváltoztatás azonban egyértelműen utalhat arra, hogy eggyel többet ittál, mint kellett volna. 

2. Elsősorban egyszótagos szavakat használsz

via GIPHY

És azokat is egy eddig ismeretlen, letűnt nyelven osztod meg a körülötted lévőkkel. Bár vannak az ittas állapotnak szintjei, amelyeken különbözőféleképpen fejezheted ki önmagad. Először jellemzően ömlenek belőled a szavak, és mindenkivel megtalálod a közös nyelvet (értsd szó szerint. Én beszéltem már ittasan göröghöz görögül, pedig sosem tanultam...), ám aztán eljön a szint, amikor már csak a szavak elejét, vagy éppen végét mondod ki, az artikuláció rohamos hanyagolásával. Ha pedig többször beszélsz így, mint egész mondatokkal, akkor nagy a baj!

3. Megint fogni kell a hajad

via GIPHY

Ha olyan szerencsés vagy, hogy még időben a wc/mosdó fölé érsz, akkor nagy örömmel gratulálok. Itt ugyanis már sok rossz nem történhet veled, pláne, ha fogják a hajad, amivel természetesen úgy 1,5-2 órát töltöttél, hogy tökéletesen álljon. Na de mindegy is, a lényeg, hogy sokkal jobb kint, mint bent! Mondják mások, és ez igaz is, de ha ez a jelenség úgy kétnaponta előfordul, akkor egyértelmű, hogy te is túlzásba vitted a borozást. 

4. Nem jössz zavarba 6-8 pohárral a kezedben sem

via GIPHY

Bár korábban sosem dolgoztál felszolgálóként, valahogy mégsem jelent gondot, hogy egyszerre szervírozd a borosüveg teljes tartalmát mind a 6 barátodnak. Ügyesen egyensúlyozol a poharakkal az ujjaid között, különösen, ha tétje is van, mert bor is van bennük. Mert ugye gyakorlat teszi a mestert! 

5. Jellemzően lila a fogad

via GIPHY

Mindegy, hogy hétfő reggel van-e, vagy szombat este, te biztos, hogy borkóstolóról jössz, vagy éppen oda tartasz. Ilyenkor pedig becsülettel meg is kóstolsz mindent, szóval nem jelent gondot annak a 10-12 vörösbornak a megkóstolása sem, amitől a fogaid megint egyből belilulnak... (Erről bővebben ITT olvashatsz, például hasznos és kevésbé hasznos tanácsokat az ilyen esetekre.) Fehérborosok vigyázat! A fehérboroknak jellemzően magasabb a savtartalma, így bár lilák nem lesznek a fogaid, de a fogzománcod mindenképpen bánni fogja.  

6. És jellemzően piros az arcod

via GIPHY

Most, hogy kint zordra fordult az idő, könnyedén ráfoghatod, hogy a hidegtől olyan pirospozsgás az arcod (már megint). De vigyázz, lassan közeledik a tavasz, és ezzel együtt fogynak az indokok is! Tudtad? Az alkohol alapvetően értágító, ezért vérbőséget okoz, különösen az arc hajszálereiben. Ami kellemetlen, mert mégsem lehetsz egész nap símaszkban!

7. Alig bírod kivárni az estét

via GIPHY

Egy pohár bor minden nap: ez akár még a hosszú élet titka is lehet (a világ legidősebb embere legalábbis ezt állítja!). Az viszont, hogy már korán reggel is az első gondolataid között van az estére bekészített bor, hát, nem sok jót jelent. Az alkohol alapvetően ugyanis depresszáns, ezért még óvatosabbnak kell lenned, ha kifejezetten rossz napod van: a bortól vélhetően nem jobb, hanem még inkább rossz lesz a kedved. Próbálj ki más programot esténként! (Ha tudsz a borozásnál jobbat, szólj nekünk is!)

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása