Winelovers

13 borsznob kifejezés, és jelentésük

Plusz 14 jel arra, hogy te is borsznob vagy

2018. február 15. - ferenczicsilla

winesnob_made.JPG

Ugye te is voltál már borkóstolón? És ugye te is hallottad már, ahogy a szakértő olyan természetességgel beszél a hosszú lecsengésről, fineszről, meg jól integrált tanninokról, mintha csak a vasárnapi húsleves összetevőit sorolná? Te meg nem mersz visszakérdezni, mert melletted mindenki bőszen bólogat... Segítünk!

Amikor az ember borral dolgozik, valóban belefut olyan boros kifejezésekbe, szókapcsolatokba, amelyek a mindennapi szókincsébe is – hogy, hogy nem – szépen lassan beépülnek. Aztán amikor a borral még csak most ismerkedő barátaidnak előadsz egy boros sztorit, azt veszed észre, hogy a második mondat környékén elkezdenek kikerekedni a szemeik, a harmadiknál pedig már el is veszítették érdeklődésüket: túl sok vagy. 

Úgyhogy lelassítasz, és elhatározod, hogy mielőtt totál idiótának néznek, a következő sztorinál érthetőbben fogalmazol, és azzal is leállsz, hogy az ásványvizet boros pohárból idd (persze pörgetés után). 

Szóval ki a borsznob? 

A borsznob kifejezést a bor olyan megszállottjaira használják, akik számára a borfogyasztás mellékes élmény a borról való misztikus ismeretek felhalmozása közben. A borsznob kifejezés majdhogynem felesleges túlmagyarázás. Olyan, mintha azt mondanánk, hogy nedves eső, vagy idegesítő telemarketinges – írja a Borsznobok szótára c. könyvében David Kamp és David Lynch.

wine-snob_1.jpg

Fotó forrása: westpalmwines.com

13+1 jel arra, hogy te is borsznob vagy

  • Először is túlmisztifikálod a bort. Gyakran használsz olyan kifejezéseket, amiket senki más nem ért, és talán nem is igazán érdekli őket. Ezeket fogjuk hamarosan végigvenni. 
  • Kizárólag az ár (és a hangzatos címke) alapján vagy hajlandó bort venni. Nyilván akkor leszel igazán fontos ember, ha a pénztárnál legalább ötjegyű összeget hagysz ott a prémium márkás bordeaux-ira. 
  • A világ legdrágább borát készítő Domaine de la Romanée-Conti-t egyszerűen DRC-nek hívod.
  • A csavarzáras bor szerinted nem más, mint az ördög műve. Szóval nemcsak hogy nem vagy hajlandó ilyet venni, de ha valaki ezzel kínál, egyből előveszed a fokhagymát és a fakeresztet is. Távozz, Sátán!
  • Szeretsz kötekedni, provokatív hangsúllyal visszakérdezni, de semmiképp sem őszintén érdeklődni – hiszen te már mindent tudsz a borról.
  • Csakis a kis mennyiségben készülő, kézműves tételeket nevezed bornak. Ha valami nagyüzemi (a te olvasatodban már annak számít, ha évi 3-4000 palacknál több készül belőle), akkor inkább nem is kéred. 
  • Ugyanez vonatkozik a beszerzési forrásokra is, hiszen neked derogál szupermarketben bort venni. Ha nem a világ legeldugottabb borkereskedéséről, vagy magáról a pincészetről van szó, akkor biztosan felejtős. 
  • Saját – esetleg névre szóló – köpőedényed van, amit mindenhová viszel magaddal, de tényleg. Mindenhová.
  • Te vagy az az ember, aki Facebookon kizárólag borbárokból, borkóstolókról csekkol be, ha nem éppen egy eldugott elzászi pincészetből jelentkezel, és kereskedelmi forgalomban még nem lévő tételekről posztolsz homályos képeket.
  • A hírfolyamodban természetesen semmi más nincs, mint borospoharak és borospalackok fotói. 
  • Teljesen kiakadsz, ha nem a borhoz leginkább megfelelő pohárban szolgálják fel a burgundit (pláne, ha az a pohár nem márkás. Még a hideg is kirázott). A fesztiválokon ezért totál lenézed a műanyag pohárból fröccsöt ivókat. 
  • Rengeteg bor kerül a szádból egyenesen a (saját) köpőedénybe, vagy a palackból közvetlenül a lefolyóba. De tényleg, rengeteg...
  • Közben viszont nincs olyan mennyiség, ami túl sok lenne, amihez túl korán lenne, vagy ami miatt ne lehetne kocsiba ülni. 
  • Ó, és a kedvencem: természetesen minden italt megpörgetsz a pohárban, a reggeli kávétól kezdve minden egyes pohár vízig.

Következzen most 13 olyan kifejezés, amivel a szakik dobálóznak, de most már te is érteni fogod őket. 

via GIPHY

1. Érthetetlen aromajegyek, mint például istálló, nedves avar, kátrány, ázott kutya

Nem, természetesen egyik sem jelenti azt, hogy a bornak bármi köze lett volna ázott kutyákhoz vagy nedves avarhoz. Ha ilyesmire asszociálunk egy borba szagolva, akkor nagy eséllyel egy hosszasan, palackban érlelt borral van dolgunk, vagy éppen egy olyannal, amiben erősen jelen van az animalitás, esetleg egy enyhe brettesség, vagy a későbbiekben említésre kerülő mineralitás: ugyanis ezek hozhatják elő a fenti fura aromajegyeket. 

2. Extrakttartalom

A borban lévő extrakt, azaz szárazanyag/vonadékanyag nagyon fontos jellemzője a borról kialakult összbenyomásunknak. Több mindenből áll: szerves savakból, ásványi alkotórészekből, nitrogéntartalmú anyagokból, polifenolokból, kolloidanyagokból és esetenként cukorból. Ha az extrakttartalom magas, akkor a bor testes, azaz telt és gazdag ízű. 

3. Fajtajelleg

Szerencsére a szó jól körülírja jelentését: olyan illatokat és ízeket jelent, amelyek a bort adó szőlőfajtára jellemzőek, mint például a sauvignon blanc-ra a frissen vágott fű, vagy a furmintra a birsalma. Így ha furmintba szagolva érzel frissen vágott fűre emlékeztető illatot, akkor az biztosan nem fajtajelleges. 

4. Feszes szerkezet

Ha a kortyban minden "egyben van" és a savgerincre szinte pattanásig ráfeszülnek az egyensúlyt biztosító összetevők: aromaanyagok, beltartalom, test, alkohol illetve vörösboroknál a tannin.

5. Finesz

Míg a finesz a köznyelvben inkább furfangosságra, agyafúrtságra utal, a borok esetében teljesen mást jelent. Ha ezt hallod, akkor csupa jóra gondolj: egyediségre, eleganciára és harmóniára a borban. 

6. Jól integrált tanninok

Az elsősorban vörösborokban előforduló tanninokat szárító hatásukról ismered fel. (A tanninokról mindent megtudhatsz EBBEN a cikkben.) A vörösborok hosszú érlelésével a tanninok besimulnak a bor szerkezetébe, a kellemetlen, húzó hatásuk elmúlik, és idővel bársonyos, lágy textúrát eredményeznek a borban. 

tannin_1.JPG

7. Levegőzni hagyni a bort

A borok dekantálása az egyik leginkább túlgondolt (és néha túltolt) folyamat, ami az excentrikus sommelier-k igen erős fegyvere. Ha viszont a cirkusz helyett inkább tudni szeretnéd, hogy milyen borokat és miért érdemes dekantálni, akkor EBBŐL a kisokosból megtudhatod. 

8. Mineralitás

Azaz ásványos jelleg. Akkor van ilyen egy borban, ha az illatában és ízében is gipszre, krétára, mészre, tűzkőre emlékeztető jegyeket vélünk felfedezni, a lecsengésben pedig enyhe sós ízt érzünk. Alapvetően a termőhely által és sokkal kevésbé a szőlőfajta, vagy technológia révén alakított tulajdonság. 

9. Nagy potenciállal bír / A bor a csúcsához közelít

A potenciál a bor fejlődési lehetőségét jelenti, azaz azt, hogy még tudjuk-e érlelni évekig, vagy sem. Ha nagy potenciállal bír, akkor évekig a pincében hagyhatod, mert semmi baja nem lesz a bornak – sőt. Ez abban az értelemben jelent értéket, ha felszálló ágon van jelen (azaz a bor még közelít a csúcsa, a legjobb formája felé), ha viszont leszálló irányban van már, akkor nem érdemes tartogatni, mielőbb meg kell inni. 

10. Savgerinc

A bor alkotóelemei közül a savtartalom az egyik legfontosabb, szinte tényleg ez adja a bor "gerincét", azaz tartását. A savas ízt nyelvünk két oldalán érezzük, és általában minél fiatalabb a bor, annál magasabb a savtartalma – de természetesen a szőlőfajta is meghatározó. Ha egy bor jó savgerinccel rendelkezik és komoly beltartalommal bír, akkor biztosan hosszú-hosszú évekig eltarthatod, mert sokáig meg fogja őrizni frissességét. (A savakról bővebben ITT írtunk.)

11. Templomablak jelenség

Vagy: a bor koronája. Itt arról van szó, amikor a pohárban megmozgatott bor egy vékony rétegben a pohár falához tapad, majd keskeny csíkokban, íveket képezve lecsorog a falán. A jelenség létrejötte függ a cukor-, alkohol- és glicerintartalomtól is, azaz a bor viszkozitásától (vagy sűrűségétől).

12. Üres korty

Azt is mondhatjuk: nincs közepe a kortynak. Ez is furán hangozhat így elsőre (vagy másodikra), pedig egyszerű: nincs a borban karakter, nem érzel benne gyümölcsösséget, vagy éppen fűszerességet, sem testességet, vagy éppen savakat, a korty lapos, jellegtelen, semmilyen. 

13. Végtelenül hosszú lecsengés

Ez is totál megfoghatatlannak tűnhet, pedig a lecsengés mindössze azon ízek és érzetek összességét jelenti, amik a korty lenyelése után a szánkban maradnak, majd lassan elhalványulnak. Az intenzív és hosszú utóíz általában kiváló minőségre utal. (Gondolj például arra, hogy a jó minőségű csokoládét lenyelés után is még hosszú percekig érzed a szádban.)

Tipp: tanulj meg mindent, amit a borokról érdemes! És ha a legelején kezdenél, akkor indíts egy kétórás ízelítő kurzussal, legközelebb március elsején! Még több infó ITT olvasható. 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása