Nagy tavaszi borajánló

10+1 friss párosítás

2018. április 11. - Winelovers

tavasz_kert_vorosbor_istock.jpg

A természet feléledésével végre rengeteg friss, zsenge és zamatos hozzávaló kerülhet (és kerüljön is!) a kosaradba. Hogy milyen bort érdemes inni melléjük, az nagyon nem mindegy, úgyhogy már mondjuk is. Tíz tavaszi alapanyaghoz adunk tíz bor-tippet. 

Sárgarépa

A levesek ritkán kívánnak bort, de egy gyömbéres sárgarépaleves egyrészt pont elbírja, másrészt a gyömbér igenis követeli. Mivel csípős fűszer, ezért egy aromatikus, frissítő bort kíván, minél hűvösebb éghajlatról. A sárgarépa gazdagsága pedig elbírja a borban is a gazdag textúrát: egy komolyabb Egri Csillag például kiváló választás lesz. 

Aktuális kedvencünk: Thummerer Egri Csillag Grand Superior

Zöldborsó

Színes, egészséges és isteni finom alapanyag: egy zöldborsós-gombás rizottó ráadásul sosem rossz választás. Ha a lágy rizottó ízét a friss, umamiban gazdag zöldborsó és gomba dominálja, akkor érdemes egy játékos, fiatal pinot noirral párosítani a fogást. Az egységük az égben köttetett!

Aktuális kedvencünk: Bencze Birtok Pinot Noir 2015

greenpeaaa.jpg

Snidling

A tavasz első hírnökét szinte bármilyen ételhez el tudom képzelni, de most egy snidlinges-túrós polenta formájában álmodok mellé bort. Bár az illatos hagymaféléhez szerencsére sokféle bor illik, egy fűszeres traminival, esetleg egy szürkebaráttal biztosan nem fogsz mellélőni.

Aktuális kedvencünk: Tornai Friss Tramini 2016

Spenót

Egyszer élünk: próbálj ki a klasszikus spenótfőzelékhez egy könnyedebb, illatos habzóbort, vagy proseccót. Tudom, hogy sokaknak van rossz spenótos emléke a menzáról, és hogy van ennél menőbb spenótos recept is, de a jó benne az, hogy a lágy, krémes egytálétel is könnyedén feldobható a jól megválasztott borral az oldalán.

Aktuális kedvencünk: Bujdosó Zöld 2016 

Articsóka

A rostokban gazdag zöldség isteni sütve, úgyhogy remekül tud aktualizálni egy olyan megszokott ételt, mint például a pizza. Az articsókás pizza markáns, fűszeres ízét a testesebb, hordóban érlelt, de illatos fehérbor passzol leginkább, legyen az egy zöldveltelini, verdejo vagy sauvigon blanc. 

Aktuális kedvencünk: Bott Frigyes Zöldveltelini 2016

articsoka.jpg

Petrezselyem

A gremolata valahol átmenet az öntet és a köret között. Eredetileg az ossobuco alla milanese nevű húsételhez készült, de simán mehet a sült és grillezett húsokra, grillzöldségekre. Alapja a citromhéj, fokhagyma és petrezselyem keveréke, ami tökéletes ízharmóniát alkot a szádban. Próbáld ki egy mesés rozé pezsgővel!

Aktuális kedvencünk: Törley Francois President Pinot Noir Rosé Nyerspezsgő

Újburgonya

A legszuperebb (és alacsony kalóriatartalmú!) köret a világon, ami mellé bármilyen zöldfűszert dobunk, garantált a sikerünk. A rozmaringos-zsályás verzió pláne telitalálat, különösen egy friss, fűszeres és gyümölcsös kékfrankos rozéval. 

Aktuális kedvencünk: Dubicz Mátrai Kékfrankos Rosé 2017

Zöldspárga

Klasszikus párosítás a spárga sauvignon blanc-nal, de néha érdemes eltérni a megszokott dolgoktól. Jó alkalom lehet, ha zöldspárgás-camembertes pennét készítünk, mert ez esetben simán működhet egy rizling, zöldveltelini, de még fiatalabb pezsgő is.  

Aktuális kedvencünk: Folly Arborétum Rajnai Rizling 2016

zoldsparga.jpg

Bazsalikom

Az egyik legaromásabb zöldfűszer, ami szerintem egyértelműen jelzi a nyár közeledtét is. Citrusos ízeihez tökéletesen illik a még inkább nyarat idéző eper, amit ha egy bazsalikomos-epres pitébe sütünk, párosítsuk - formabontó módon - egy könnyű, száraz kékfrankossal. 

Aktuális kedvencünk: Ikon Kékfrankos 2016

Rebarbara

Bár alapvetően zöldség, most mégis egy rebarbarás morzsasüti formájában kínáljuk. Alapvetően savanykás íze van, amit a minerális, vagy éppen édes ízek tudnak hangsúlyozni, illetve ellensúlyozni. Most tTokajból választottunk egy izgalmas tételt. 

Aktuális kedvencünk: Holdvölgy Exaltation Sárgamuskotály 2012

+1 Tavaszi tekercs

Jó-jó, nem igazán tavaszi alapanyag, de a neve miatt mégis beleillik a válogatásba. A ropogós tésztabunda tartalmától/töltelékétől függetlenül legtöbbször mehetnek a tavaszi tekercs mellé a fűszernövényekre emlékeztető, aromás, friss borok, mint a rizling, fűszeres tramini, vagy sauvignon blanc. 

Aktuális kedvencünk: Figula Sauvignon Blanc 2017

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!