Winelovers

Mekkora a normál borospalack?

És miért?

2018. április 19. - ferenczicsilla

ferfi_szakall_gondolkodik_istock.jpg

A tavalyi szülinapomon lehetőségem volt egy rövid időre ellátogatni Champagne régióba, ahol nem ritka, hogy hatalmas méretű palackokból töltik a pezsgőt közvetlenül a poharadba. Na de mekkora is az a bizonyos hatalmas üveg, és mekkora a normál üveg? 

Egy nem is olyan régi főiskolai kurzuson hangzott el a kérdés, hogy tudják-e a hallgatók, pontosan mekkorák a borosüvegek. Meglepődnétek, ha elmondanám, hányan mondták be, hogy egyliteres. 

Mekkora is az akkora? 

Szeretném először is leszögezni, hogy a borospalackok pontos űrtartalma 0,75 liter. (Persze vannak kivételek, ezekre később rátérünk.) Eredetileg egyébként többféle méretben léteztek az üvegek, nem volt egységes palackméret. Aztán az Egyesült Államokban 1972-ben, majd Európában 1973-ban elégelték meg ezt a sokszínűséget és szabványosították a borosüvegek méretét: egy ötöd gallon mennyiségre, ami picivel több, mint 750 ml. 

Ez a legkevésbé sem légből kapott érték: az üvegfúvók egy szuszra körülbelül ekkora üveget tudtak fújni, a szabvány méretet tehát a mesterek tüdőkapacitása is alakította. 

Magnum, ami nem Tom Selleck

Az átlagosnál nagyobb méretű palackok egyre nagyobb kedvencek manapság. Nem is csoda, hiszen "ami nagyobb, jobb" alapon gondolkodva tulajdonképpen nem is tévedünk sokat. Ha te is láttál már a tévében Forma1-es pilótát pezsgőt locsolni, akkor ismered a dupla magnum palackot, ami a 0,75-ös palack méretének négyszerese, tehát 3 literes. Persze a boltok polcain ritkán találkozni ezzel a mérettel, de a nagyszabású ünnepségeken előszeretettel használják. 

Az eltérő források eltérő mítoszokra hívják fel a figyelmet: vannak, akik szerint miután sorra robbantak fel a 0,75-ös palackok Champagne pincéiben, dupla akkora méretű (azaz magnum) palackokat vetettek be megoldásként. Más források szerint viszont az első magnumot Bordeaux-ban használták, mert úgy vélték, ez a méret a legalkalmasabb a legnagyobb vörösborok érlelésére. 

Korábban a Borászportálnak már elárulta a hazai pezsgőgyártás egyik legnagyobb mestere, Garamvári Vencel, hogy mi lehet a magnumok sikerének titka: 

"Kétségtelen tény, hogy a magnum palack nyaka és a levegő térfogata az erjedő bor felszíne felett ugyanakkora, mint egy normál palackban. Így alapvetően kevesebb oxigén jut a pezsgőhöz, ami azt jelenti, hogy az oxidáció lelassul. A lassabb érés viszont másképpen alakul, mint mondjuk egy tartályban érő pezsgő esetén; az aromák ugyanis a magnum palackban tudnak a legszebben kibontakozni."

Champagne-ban használatos palacktípusok:

  • Le quart = 0,187 liter = negyed palack
  • La demie = 0,375 liter = fél palack
  • Bouteille = 0,75 liter = 1 palack
  • Magnum = 1,5 liter = 2 palack
  • Jéroboam = 3 liter = 4 palack
  • Réhoboam = 4,5 liter = 6 palack
  • Mathusalem = 6 liter = 8 palack
  • Salmanazar = 9 liter = 12 palack
  • Balthazar = 12 liter = 16 palack
  • Nabuchodonosor = 15 liter = 20 palack

Tipp: hamarosan indul a Borkollégiumban a Buborék Világ tanfolyam, ahol nem kevesebb, mint 20 buborékos különlegességet kóstolhatsz meg, köztük champagne-t, cavát, vagy proseccót. 

champagne_bottles.JPGA fotót tavaly a G. H. Mumm pezsgőpincéjében járva készítettem

Bordeaux-ban használatos palacktípusok:

  • Bouteille = 0,75 liter = 1 palack
  • Magnum = 1,5 liter = 2 palack
  • Dupla Magnum = 3 liter = 4 palack
  • Jéroboam = 4,5 liter = 6 palack
  • Imperial = 6 liter = 8 palack

Itthon készít magnum palackban érlelt pezsgőt a somlói Kreinbacher Birtok és balatonboglári Garamvári Szőlőbirtok is, vörösborok közül pedig például a Gere Kopar 2007, Malatinszky Kövesföld 2006, illetve a fehér vonalon egy gyönyörű tokaji furmint, a Szepsy 100 2015 került magnum palackokba. 

Van még egy fontos kivétel! Tudtad? Több évszázados hagyomány a tokaji édes borok és aszúk fél literes palackja, ami azóta is megmaradt, és amit sehol máshol nem is használnak. 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása