Winelovers

A cabernet franc, a „kistesó“?

Az egyik legérdekesebb fajta

2020. szeptember 30. - Winelovers

cabernet_franc.jpg

Származási helye Bordeaux, választott hazája Villány, kifinomult borokat ad. Tudj meg mindent a világ egyik leghíresebb és legkedveltebb kékszőlőjéről!

Szerző: Hajdú Ferenc

Címlapfotó: http://www.sommelierqa.com/

 

A cabernet franc-ra gyakran a cabernet sauvignon intellektuálisabb és kifinomultabb kistesvéreként gondolnak. Alacsonyabb a tannin-, és savtartalma, kisebb a teste, ugyanakkor aromásabb, illetve zöldnövényesebb, mint a cabernet sauvignon. Emellett a cabernet franc sokkal jobban bírja a hűvös időjárást és korábban is érik be „testvérénél“.

A cabernet franc ezen tulajdonságai lényegében kikövezték az útját Bordeaux ültetvényei közé (XVIII.sz.), ahol máig biztos helye van a Bordeaux-i vörösbor-házasítások egyik fő szőlőfajtájaként (a merlot-val és a rokonnal karöltve).

A fajta hidegtűrő természete is jelentősen hozzájárult a meglóduló újvilági ültetvények számához, miközben az egyedi „elegáns-harmonikus-fűszeres“ minősége a bővülő rajongótáborára van ösztönző hatással. Viszont mihamarabb szegre kellene akasztani a klisét, miszerint a fajta a „cabernet sauvignon kistestvére“ lenne! Ugyanis a közelmúlt genetikai vizsgálatai megerősítették, hogy a cabernet franc, a sauvignon blanc némi közbenjárásával, valójában a cabernet sauvignon atyja.

A cabernet franc borok főbb jellemvonásai:

  • Közepes tanninok, melyet olykor „bársonyos“ vagy „kerek“ tanninként azonosítanak. Hívjad bárhogy, a cabernet franc-nak valóban finomabb a csersav profilja, és lágyabb érzetet ad a szánkban, mint a legtöbb vörösbor.
  • Elegancia, kifinomultság és jó szerkezet: joggal használt kifejezések, amivel a  cabernet franc kiegyensúlyozott, visszafogott tannin-sav kombinációját szokták leírni.
  • Jellemző ízei és aromái között szerepelnek a piros gyümölcsök és bogyók, a parfüm és a fűszerek.
  • Olykor halványvörös színt mutat, habár a szín és annak mélysége a melegebb időjárásban beérett változatokban erőteljesebb, mélyebb lehet.
  • Bár jellemzően a cabernet franc borokra könnyebb vörösborként gondolunk, az erősebb évjáratok vagy a melegebb éghajlat elegendő testet és szerkezetet adhat a hosszabb érleléséhez.
  • A cabernet franc-ból a Loire mentén és számos újvilági régióban is csodás rosékat készítenek.
  • A cabernet franc hidegtűrő képessége természetszerűen kínálja a lehetőséget jégbor és késői szüretelésű desszertborok készítéséhez, ahogy azt Ontarioban és New Yorkban végzik is.

A  cabernet franc borok jellemző aromái:

Gyümölcsös: málna, amerikai tőzegáfonya, eper, gránátalma, cseresznye, fekete áfonya, fekete ribiszke, szilva

Fűszeres: fekete bors, fehér bors, szárított füvek, édesgyökér, rozmaring

Földes/Növényes: dohány, cédrus, cigarettadoboz, zöld kaliforniai paprika, zöld olajbogyó, grafit, gomba, tea

Virágos: ibolyafélék, „kék virágok“, parfüm

Tölgyfából származó: vanília, kókusz, babér, füst

A cabernet franc legjobb termőhelyei:

  • Bordeaux, ahol általában harmadhegedűst játszik a cabernet sauvignon/merlot/cabernet franc/malbec/petit verdot kvintettben. Ugyanakkor gyakran kerül a figyelem középpontjába St. Émilion-ban és Bordeaux jobb partjának több részén is, ahol a régió (és a világ) néhány legtekintélyesebb bora nyújt a cabernet franc számára főszerepet. A Château Cheval Blanc szőlőbirtokain, a világ egyik legnevesebb bortermelő helyén, közel 57%-ban cabernet franc-t ültettek, és Château Auson-ban, egy St. Émilion Premier Grand Cru Classé csúcsbor földjén, nagyjából a szőlő 50%-a cabernet franc és 50%-a merlot.
  • A Loire-völgy, ahol a Chinon, Bourgueil, és Saumur-Champigny régiókban úgy a vörös-, mint a roséborokat minimum 90%-ban cabernet franc-ból készítik. A cabernet franc-t néha „Bouchy“-nak, vagy „Breton“-nak is hívják ezen a vidéken.
  • Villányban, ahol a világ egyik legnagyobb borszakírója, a 2020-ban elhunyt Michael Broadbent szerint a „cabernet franc megtalálta a természetes otthonát”. A borvidéken 350 hektáron termesztik (ez nagyjából a teljes termőterület hatoda), és ahol 2014-ben a fajtát, mint borvidéki márkát beemelték az eredetvédelmi rendszerbe. A premium és super premium kategóriákba sorolt 100% franc-ok Villányi Franc néven kerülnek forgalomba. Termesztik ezen kívül a Szekszárdi, Soproni és Egri borvidékeken is, sőt, az Egri bikavér egyik alkotóeleme.
  • Toszkánában mindenfelé, ahol a Tenuta di Trinoro bortermelőház bátor lelkülete a változó mennyiségű cabernet franc-nal készített házasításai során úgy érzi, hogy a cabernet franc Bordeaux-ban „kissé gyéren ültetett“.
  • Észak-Itália, különösen Friuli és Veneto, ahol cabernet franc „Bordo“ néven fut.
  • Ontario, Kanada, ahol száraz asztali bort illetve jégbort is készítenek belőle.
  • A New York állam béli Finger Lakes és Long Island borrégiók, csakúgy mint Virginia, Michigen és Colorado államok.
  • Kalifornia és Washington államok, ahol e szőlő akár a Meritage Blend házasítás részeként akár fajtaborként is megjelenik. A meleg Napa-völgyben a cabernet franc ültetvények bár kisebbek, azért egyes esetekben igazán nagynevűek. Példának okáért a Della Valley Pincészet „Maya“ cuvée-je cabernet franc és cabernet sauvignon házasításából született.

Ételrokonítások – alap hozzávalókkal:

  • Marha, borjú, sertés
  • Csirke - arra kell csupán figyelni, hogy grillezve, pirítva, sütőben vagy serpenyőben sütve, roston sütve vagy dinsztelve, hogy aminél több ízt és összetettséget érjünk el. (A buggyantott csirkét parajsaláta ágyon őrizzük meg egy Chenin Blanc-os alkalomra.)
  • Kacsa és nagyjából bármilyen szárnyas (lásd feljebb)
  • Grillezett dolgok - ide értve a baromfihúst és a zöldségeket

Ételrokonítások – összekötő hozzávalókkal:

  • Fokhagyma, pirított fokhagyma, hagymafélék, gombafélék
  • A kaliforniai paprika változatai, cajun/kreol fűszerek
  • Rozmaring, kakukkfű, menta, babérlevél
  • Paradicsom és szárított paradicsom, padlizsán, édeskömény
  • Kerti sütés ízei (barbecue), grillezett és füstölt ételek
  • Görög és közel-keleti ízek

 

wl_rendezvenyek_altalanos_1000x563.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünk.

süti beállítások módosítása