Winelovers

Kalifornia titokzatos szőlője? A rejtélyes eredetű zinfandel

Minden lényegeset elmondunk róla

2021. január 20. - Winelovers

guide-to-zinfandel-wine.jpg 

A zinfandelt egy ideig úgy tartották számon, mint „Kalifornia titokzatos szőlőjét", mivel egy régre visszanyúló legenda szerint a vitis vinifera faj zinfandel fajtája Kaliforniában már az európai betelepedés előtt is boldogan burjánzott az Újvilágban.

kép forrása: www.winefolly.com

szerző: Hajdú Ferenc

Jó móka volt egy darabig ekként vélekedni, ám ma már jobbak az ismereteink. Ezek pedig azt mutatják, hogy a mai zinfandel Horvátországból került fel Bécsbe abban az időben, amikor a Habsburg Birodalom kiterjesztette uralmát a horvát területekre. Néhány vessző a bécsi Császári Kertészetnél kötött ki, ahonnan küldtek belőle egy Long Island-i növénynemesítőhöz. Ő pedig Kaliforniába küldött ki példányokat, ahol az aranyláz idején dolgozó olasz bevándorlók igen nagyra értékelték a szőlő nagy testű, zamatos jellegét, így lelkesen ültették és nevelték szőlőskertjeikben, hogy aztán az aranyláz kifulladásával magukra hagyják őket. Ezeket a szőlőbirtokokat később, benne a titokzatos fürtökkel, a kaliforniai borászok alkoholtilalmat követő hulláma fedezte fel ismét, egy nemzedékkel később.

A DNS elemzések feltárták, hogy a mai zinfandel genetikailag azonos a horvátországi crljenak kaštelanski szőlőfajtával, és szinte azonos vagy igen közeli rokona a jól ismert horvát plavac mali-nak. A zinfandel szintén majdnem teljes azonosságot mutat – vagy kiemelten szoros kapcsolatban áll – a primitivo-val.

Bárhonnét is származzon, és bárhogyan is hívjuk, a zinfandel már bizonyított: testes-zamatos jellege igazán szerethetővé teszi szerte a világban.

A zinfandel borok főbb jellemző:

  • Erőteljes gyümölcsös ízek: könnyen felismerhetőek a feketeszeder, a cseresznye és a szilva aromái.
  • A feketeszeder - feketebors - fekete édesgyökér hármassal elég jól fel lehet vezetni a zinfandelt - persze ennél sokkal több is van benne.
  • Alkoholtartalom tekintetében közepes és olykor 15% százalék fölé is kúszhat.
  • Testben is a közepestől indul, többnyire inkább a nagy test felé mozdul el.
  • Élénk savai mellett tannintartalma szintén a közepestől a nagy tannintartalomig mozog. A melegben bővelkedő termőterületek képesek bársonyosra kerekíteni a tanninokat, de mennyiségük így is igen jelentős marad.
  • A vörös zinfandelt igazán ételbarát borrá teszi fűszeressége, gyümölcsössége és az imént említett savai.
    Fürtjeiből készülhet fehérbor is. A fehér zinfandel úgy hozható létre, hogy a bort csak egy-két napig engedik erjedni a bogyók erős színű kék héján, épp amíg a szőlőlé nem kap egy cseppnyi halvány, rózsás színt. Ekkor a levet kisajtolják a bogyók héjából, miközben az erjedési folyamat befejeződik. A fehér zinfandel általában tartalmaz némi maradék cukrot, ez a stílus napjainkig megtartotta népszerűségét, ugyanakkor a zinfandelből ropogós, száraz, komoly rosé is készíthető.
  • A késői szüretelésű zinfandelből gyakran készül ízletes, összetett desszertbor – érdemes kipróbálni ebből a Chateau Potelle „Zinnie de Potelle” névre keresztelt borát.
  • Néhány borász lefagyasztja a kései szüret (vagy akár a rendes szüret) alkalmával betakarított szőlőt, hogy jégbor stílusú desszertborra tegyen szert, amit aztán olyan végtelenül leleményes nevekkel láthat el, mint például a „Fro-Zin”.

A zinfandel borok jellemző aromái:

Gyümölcsös: feketeszeder, szederlekvár, málna, málnalekvár, szilva, fekete cseresznye, gránátalma, mazsola, aszalt szilva,
Fűszeres: feketebors, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, szegfűbors, ánizs, édesgyökér, csokoládé
Hordós érlelés: vanília, tölgyfa
Ritkábban: juhar, gomba, menta, ásványok

Ahol a legjobb zinfandelt termesztik:

  • Kalifornia, különösen Sonoma-völgy, Amador megye, a Sierra Foothills, Paso Robles és Lodi
  • Olaszország déli része – primitivo néven
  • Horvátország, ahol olykor csak „plavac”-nak hívják a plavac mali vagy a crljenak kaštelanski után szabadon
    Texas – ide értve a Texas High Plains AVA-t
  • Bár Kalifornia megmarad a zinfandel legkedvesebb fogadott otthonának, azért sikereket könyvelhet el Dél-Afrikában, Dél-Amerikában és Ausztráliában is

Ételpárosítás alapösszetevőkkel:

Marha, bárány, vadak, sertés, csirke, pulyka, kacsa, kolbászfélék

Ételpárosítás összekötőkkel:
Fűszeres ételek
Fűszeres, enyhén édes ételek, mint a barbecue-szósz vagy a hoisin-szósz
Tex-Mex ízek
Kéksajt-bacon sajtburgerek
Burgerek karamellizált hagymával
Mindenféle típusú burger (még a pulykahús-pogácsás is)
Kolbász,- és borsfélék
Gomba, padlizsán, fekete bab
Paradicsom és napon szárított paradicsom
Menta, rozmaring, szurokfű
Kakukkfű, kömény, feketére színt adó fűszerek
Hagymafélék
Diófélék, mogyorók
Csokoládé – amit sok ember szeret, de a legtöbben azért azt fogják javasolni, hogy ezt a zinfandel desszertboraihoz tartogassuk.

Szerezd be innen, hogy megismerhesd!

 webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg

süti beállítások módosítása