A rapper a bling-bling helyett a puritán borokat választja

... amiket te is kóstolhatsz a Mitiszol Feszten!

2016. október 20. - Winelovers

bronson2.jpg

Régóta köztudott, hiszen már mi is meséltünk róla, hogy Jay-Z tulajdonában van a világhírű Ace of Spades pezsgő, hogy Rick Ross kedvence a menő Luc Belaire's Rare Rosé, hogy Nicki Minaj muskotályból készíttetett saját habzóborcsaládot, meg persze hogy a Cristal állandó szereplője a dalszövegeknek. Éppen ezért okoz nagy meglepést, amikor egy rapper kedvence nem a csillogást, hanem az egyszerű letisztultságot hirdeti.

Tovább

Nem gondoltuk volna, de léteznek: nagyvárosi borászatok

Szőlőföldek pár metrómegállóra

2016. október 18. - Winelovers

urbanvine.jpg

Sörfőzdékből nincs hiány a nyüzsgő városokban, de a borászatokkal teljesen más a helyzet. Nem sokat találunk urbánus környezetben. Vagy mégis? Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy egy-egy világvárosban az utcán sétálgatás közben is beugorhatsz a helyi borászathoz, és szőlőföldjére is? Íme 5 szuper példa a nagyvilágból!

Tovább

Rizlingek felgyűrt ingujjakkal

Pop-up kóstoló és rapid küzdelem a Duna parton

2016. október 11. - Winelovers

rh1.jpg

A múlt héten a kora ősz a legszebb arcát mutatta. A Bálna épületében az Esetleg Bisztró és a Duna parti sétány megtelt a rizling kóstolóra érkezőkkel, ahol tíz, elsősorban Balaton parti és somlói borászat olaszrizling és rajnai tételeit kóstolhattuk. Élménybeszámoló Dámosy Dóritól.

Tovább

10 szuper szőlős recept

Így használd: ősztől őszig

2016. október 10. - Winelovers

grape.jpg

Régóta a terített asztalok fontos részét képezi a szőlő: bár sokkal inkább borospoharainkba kerül, mint tányérunkra. Ez viszont nagy kár, mert a szőlő egyrészt szuperegészséges, másrészt szuperváltozatos alapanyag is, plusz édességének hála remekül kiegészíti a sósabb fogásokat is. 

Tovább

Itt ez a 8 pont, és mindent tudsz a borról

Így lesz rendszer a káoszból

2016. október 06. - Winelovers

3kezdo.jpg

A borral most ismerkedők számára elég zavarosak, sőt ijesztőek is lehetnek a boros kifejezések, vagy éppen az éttermek borlapjai. Néha talán úgy tűnik, sosem lesz vége az ismerkedésnek, hiszen megannyi borvidék és borstílus létezik. Ráadásul franciául is tudni kell? Megnyugtatunk mindenkit: nem! 

Tovább

Fontos a bor évjárata?

... a jó borász rossz évjáratban is tud jó bort készíteni?

2016. október 04. - Winelovers

corks.jpg

Tegyük fel, hogy egy étteremben rendelsz egy 2009-es villányi franc-t, de a segítőkész pincér a 2010-est hozza ki, és érdeklődik, hogy ez is megfelel-e, mert a korábbi elfogyott. Vajon tényleg ugyanolyan jó, egyáltalán mennyire számít az évjárat?

Tovább

Ütős boros címkék és durván jó dizájnok

A külső nem számít?

2016. október 03. - Winelovers

oie_lcyurcnlcog7.jpg

Bár pontosan tudjuk, hogy nem címkét iszunk, hanem bort, a látvány akkor is, akaratlanul hat ránk, vonz minket. A borosüvegek címkéi mesélnek nekünk, néha egészen egyedi történeteket, egészen egyedi módon. Az igazság az, hogy jó dizájnnal nyert ügye lehet a borásznak, mi pedig összeszedtünk néhányat a kedvenceink és az ikonikus példák közül!

Tovább

Félénkek vagyunk, ha borról van szó

Pedig...

2016. szeptember 29. - Winelovers

wine-store-shelving-boxes.jpg

A bort rendszeres fogyasztó vásárlóknak is csak egy töredéke meri borbarátnak nevezni magát – derül ki a Nagy Bor Tesztből, amelyet 40 ezren töltötték ki a nyáron. A tesztet kitöltők statisztikai értelemben nem képezik le Magyarország lakosságát, válaszaik mégis jó visszajelzést adnak a piac igényeiről, fontos információkkal szolgál a boros szakma számára a fogyasztói szokásokról. Kíváncsi vagy az eredményekre?

Tovább

Ezt mondja egy brit a magyarok kedvenc boráról

#olaszrizlingoktober

2016. szeptember 27. - Winelovers

riesling.jpg

Se nem olasz, se nem rizling, nekünk magyaroknak mégis a kedvenc fehér szőlőnk az olaszrizling. Magányos, ősi fajta, mely szárnyra kap a köves, vulkanikus talajon. Szódával napközben, barátokkal vacsora mellé esik jól. Október ismét az ő hónapja – ebből az alkalomból most egy brit borszakértőt kérdezünk az olaszrizlingről. 

Tovább

Melléktermékből divat: a verzsü

Újabb gasztroőrület?

2016. szeptember 26. - Winelovers

verjus.jpg

A szüretet megelőző zöldszüret alkalmával a szőlészek a tőkéket tulajdonképpen megritkítják, hogy jobban beérhessenek a fürtök, ezáltal pedig jobb minőségű bor születhessen. Az ilyenkor levágott fürtöket viszont szerencsére nem dobják ki, hanem pont hogy felhasználják: így születik a verjus (ejtsd: verzsü), azaz zöld lé, ami az éretlen bogyókból préselt levet jelenti. De mire jó ez?

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu