A legjobb piacok, ahol borozhatunk

Piacok Napja

2016. augusztus 29. - dalmastella

tihany_piac_art_sb.jpg

Amikor tavaly Párizsba utaztam, és megkérdeztem egy barátomat, hogy a kötelező látnivalókon kívül mihez kezdjek ott magammal, azt mondta: az országok zömében a legjobb program kimenni a piacra, és leülni egy helyi borral meg valami extra friss harapnivalóval egy padra, aztán csak nézni, ahogy folyik az élet. És mennyire igaza volt! Piacok Napja alkalmából a legjobb boros éttermek után a legjobb borozós piacokat gyűjtöttük össze nektek.

Tovább

A legjobb vidéki éttermek borrajongóknak

Szubjektív ajánlás boros barátoktól

2016. augusztus 26. - dalmastella

baricska_villa_tolnay_gasztro_etel_bor_728_485.jpg

Nincs is jobb, mint kicsit éhesen az autóba vágni magunkat, 1-2 órán át nyálcsorgatva a célétterem kajafotóit böngészni, aztán odaérve megadni a módját. Az ital persze része a gasztronómiának, ezért is szedjük össze a bor szempontból legjobb budapesti éttermek után a vidéki top helyeket is. (Bor)vidéken ugyanis még fontosabb a bor, még közelebb érezzük magunkat a szőlőhöz és a borászhoz, és persze itt nagyobb eséllyel engedjük át magunkat a hedonizmusnak. Nézzük, hol járunk a legjobban!

Tovább

Szezonja van: borok paradicsomos ételekhez

Jó választás

2016. augusztus 25. - Winelovers

tomato.jpg

A paradicsomhoz egész évben hozzájuthatunk, ám igazi szezonja most van – ilyenkor végre szinte minden üzletben vagy piacon lédús, illatos és édes darabokat találunk. A friss paradicsom számtalan ételhez, köztük a kedvenceinkhez is nélkülözhetetlen alapanyag, csak egy a gond: nehéz hozzá bort párosítani. Segítünk.

Tovább

Bigék és borok a tévében

Mit iszik Cersei Lannister, Penny és Alicia Florrick?

2016. augusztus 23. - Winelovers

cersei.jpg

Míg az alfahímek előbb nyúlnak egy pohár scotch-hoz (legalábbis a képernyőn), addig a karakán női karakterek inkább bort bontanak a hollywoodi sorozatok epizódjaiban. A modern társadalom feminista mozgalmainak hála egyre több nőt látunk felesezni vagy sörözni a tévében, de mi továbbra is kifejezetten örülünk a borok főműsoridős szereplésének!

Tovább

Tényleg ez a Csacsi Amerikaiak Bora?

CAB vagy ABC, azaz az Anything but Chardonnay mozgalom

2016. augusztus 19. - Winelovers

 popcorn-chardonnay_061.jpg

A chardonnay a világ legelterjedtebb szőlőfajtája, 160.000 hektáron terem. A könnyed traubis boroktól a top pezsgőkig sok borstílus alapkövét adja, ez Kalifornia zászlós fehérbora is. Utóbbi kapcsán már érthető, miért lett belőle elege a világnak: a nyugati parti népek, ahogy sok más dologgal, a chardonnay borokkal is túlzásba estek.

Tovább

καλημέρα görög borok!

Felejtsd el a fenyőgyantát

2016. augusztus 18. - Winelovers

gorogorszag_tenger_bor_stock_nyaralas_730.jpg

Mi jut eszünkbe Görögországról alkoholkontextusban? Ouzo és Metaxa! És ha borra szűkítjük a kört? Legfeljebb olyan extremitások, mint a fenyőgyantával készülő retsina, a mazsolával felturbózott, édes vörös mavrodaphné, meg a földön fekvő, fészekalakú tőkékről szüretelt asszirtiko. Pedig Görögország egyes részein már 4000 éve készítenek bort, nem túlzás azt mondani, hogy ez a borkészítés egyik őshazája, sőt a jelenlegi top 10 európai bortermő ország között is ott van. A nyaralószezon kapcsán megnéztük, mit érdemes most ott kóstolni, miről érdemes tudni.

Tovább

A legjobb budapesti éttermek borrajongóknak

Szubjektív ajánlás boros barátoktól

2016. augusztus 16. - Winelovers

 bor_etel_stock_etterem_gasztro_750.jpg

Az ital része, és nem kiegészítője a gasztronómiának. Ez az egyik kedvenc mondatunk Mészáros Gabriellától, a hazai borkultúra nagyasszonyától. Nemcsak a könyveiben, de a Borkollégium tanfolyamain is elejti néha. Hasonló véleményen van az egyébként absztinens Gerendai Károly. "Ahogy az illat vagy a látvány, úgy a fogás egyik eleme a bor is, ezzel válik teljessé az élmény." Ő is összekóstolja az ételeket és borokat a Costesben, mert kíváncsi a pluszra, amit az ételekhez adnak. Kell tovább magyaráznunk, miért fontos egy étterem esetében a borlap? Aki még nem érzi ennek súlyát, az próbálja ki a kedvenc budapesti éttermeinket!

Tovább

A borsznob is mosolyoghat: viszlát, lila fogak

Én megszívtam, neked nem kell

2016. augusztus 12. - Winelovers

purple-teeth.png

Az elszíneződött fog egyáltalán nem szexi. Ennek legfőbb okai a kávé, tea vagy vörösbor rendszeres fogyasztása, de akár a bogyós gyümölcsök, sőt curry-s ételek is okozhatják. Hogy ne kelljen lemondanod a kedvenc élvezeti cikkekről, és hogy ne szenvedj egy hétig, mint most én, érdemes megfogadnod néhány tanácsot. Ja, és a borkendőről is szót ejtünk.

Tovább

Azoknak, akik már borozhatnak Rióban

A feijoada, moqueca vagy carne seca mellé

2016. augusztus 11. - Winelovers

winehouse-7.jpg

Brazília több, mint foci, szamba és favelák – Chile és Argentína után ez a 3. dobogós bortermelő ország Dél-Amerikában. Az astiszerű édeskés habzóborok és egyszerű asztali borok után végre már itt is komoly borokat kóstolhatunk a nem kevésbé komoly helyi ételek mellé. Így párosítanánk mi az olimpia idején!

Tovább

Új hobbival gazdagodtam

Borral próbáljuk ki a golfot

2016. augusztus 09. - Winelovers

 sima_golfos_sajat.jpgSúlyos előítéltekkel mentem le a golfpályára, de szerencsére és a legnagyobb örömömre szinte mindenben tévedtem - kezdte beszámolóját egyik munkatársunk. Sólyom Bencét akkor küldtük élete első golfórájára, amikor kitaláltuk, hogy kedvenc hobbinkat, a borkóstolást, valami izgalmas, sokak számára újszerű dologgal, a golfozással kötjük össze. Kicsit több mint egy héttel a Winelovers Wine n' Golf előtt megosztjuk veletek Bence tapasztalatait.

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu