Winelovers

Turbózd fel borkóstolói érzékeidet a nyárra!

4 tipp az eredményesebb kóstolásért

2016. május 10. - Winelovers

birak.jpg

Az eredményes borkóstoláshoz a megszerzett tudáson kívül bizony érzékeink trenírozása is nagyban hozzásegíthet. Ezáltal pedig, ha rászánjuk az értékes időt, megtanuljuk észrevenni: mi és miért tetszik.

1. Ne félj elrugaszkodni a valóságától! Kóstoláskor bátran asszociálj avarra, popcorn-ra, benzinre, szalámira, sőt macskapisire is. Ezeket (és még sok más fura illatot) ugyanis valóban kiérezhetjük a poharunkból, néha a bor jellegéből adódóan, néha pedig egy készítés közben vétett hiba eredményeként.

2. Kóstolj többet! Az agynak nehezebb egy dolgot azonosítani, mintha kettő (vagy több) tételt kell összehasonlítania, így ugyanis egyből feltűnnek a hasonló vagy éppen különböző jegyei a bornak, amivel pedig folyamatosan bővülhet tudásunk és szókincsünk. 

3. Csak a víz! Ha valóban a bor megismerése a cél (és nem egy kis falatozás), akkor semmiképpen se fogyasszunk mást, mint sima vizet, mivel a legneutrálisabb kenyerek is (pláne a dió, sajt vagy sonka falatkák) félrevezetik ízlelőbimbóinkat.

4. Forgasd többet a bort a poharadban! Egyrészt mert megmutathatja az ún. templomablak jelenséget, amikor is a pohár falára feltapadt folyadék csíkokba rendeződve folyik le, ebből következtethetünk a beltartalmi értékekre. Forgatás után a pohárba szagolva pedig, a levegővel intenzíven érintkező bor sokkal több aromaanyagot enged ki magából. 

swirl.jpg

Forrás

süti beállítások módosítása