Winelovers

Amit soha ne kérdezz egy sommelier-től

10+1 kerülendő kérdés

2016. május 18. - ferenczicsilla


som2.jpg

Egy sommelier nemcsak bor- és ételszakértő, de kereskedő és tanár, sőt pszihológus is. Komoly empatikus képességek is kellenek ahhoz, hogy tudják: kinek, mikor, milyen bort adjanak el. Egy jól feltett kérdés rengeteget segít a választásban, más kérdések viszont kifejezetten megnehezítik borszakértőnk dolgát.

 

Egy jó sommelier-vel jó kezekben vagyunk, ám ha bort választunk, érdemes azért pontosan körülírni, milyen az ízlésünk. Ez lehet akár szőlőfajta, borvidék, egy jellegzetes aromavilág, sőt egy adott árkategória is. Érdeklődjünk a sommelier személyes kedvenceiről is, hiszen így valóban jó ár-érték arányú tételeket kóstolhatunk. 

Kollégák tapasztalataiból és szubjektív élményekből is építkézve (majd azokat erősen megszűrve) összeállt a „Mit-ne-kérdezzünk-a-sommeliertől” lista, ami 11 olyan rendszeresen előforduló kérdésből áll, melyek hallatán egy sommelier elmosolyodik, elszomorodik, vagy éppen elképed. Semmi komolyság. Lássuk!

 

fun_1.jpg

 

A lista:

 

  1. Ez a bor jó? Nyilván jó, pontosan ezért választottam a borlapra... 

  2. Ez hány pontos bor? Nyert valamilyen versenyt? Egyáltalán nem a pontok, hanem sokkal inkább a konyha jellege alakítja a borkínálatot.

  3. Ez az édes bor mennyire édes? Hát nem annyira, mintha kétszer olyan édes lenne!

  4. Ön hivatásos sommelier...? Azért mert valaki nem a CMS vagy WSET által hitelesített sommelier, nem jelenti azt, hogy nem ő a megfelelő ember az adott pozícióra (és nincs elég tudása a borokról és az adott étteremről).

  5. Egy pohár cabernet sauvignon blanc-t szeretnék! Rendben, de a fehéret vagy a vöröset?

  6. Miért nincs (több) … a borlapon? Ennek rengeteg oka lehet, ráadásul felettébb támadó is a kérdés.

  7. Biztos hogy nincs? Megnézné? … No comment.

  8. Van muskotályuk Irsai Olivértől? Igazából mástól nincs is.

  9. Ez az évjárat jó volt? Az évjárat milyensége relatív dolog, ami borvidékenként is változhat, ráadásul egy jó borász kevésbé ideális évben is tud jó bort készíteni. 

  10. Van tanninmentes vörösboruk? Nem szeretem. Az baj :( 

+1 Vigyázat! Ez nagyon erős: Mit csinál? Dekantálom a bort. Ezért fizetni kell?

 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása