Minden Champagne pezsgő, de nem minden pezsgő Champagne

Átlépjük a champagne-i borvidék határait

2016. május 29. - Winelovers

english_sw.jpg

A pezsgők iránti kereslet magasabb mint valaha, Champagne szigorú szabályai miatt viszont a borvidék nem tudja követni a roppant mértékben növekvő trendet. Így a kínálat igazodott az igényekhez. Az eredmények pedig túlszárnyaltak minden képzeletet és elvárást.

Mi az a Champagne?

Champagne-nak hívunk minden olyan Champagne borvidéken készülő pezsgőt, melyek méthode traditionelle, azaz palackos erjesztéssel és érleléssel készül. Champagne legfőbb szőlőfajtái: pinot noir, pinot meunier és chardonnay.

Ha a pezsgőkészítés receptjének három hozzávalójából kettőt– a borvidéket és az ott termő szőlőt – megváltoztatjuk, de a pezsgőkészítés menete megmarad, elképesztően izgalmas tételekbe ütközhetünk. A világ számtalan országában vágták fejszéjüket magas minőségű pezsgőkészítésbe a borászatok. Eszméletlenül elegáns és stílusos pezsgők születnek Dél-Afriáktól a Somlóig!

Íme 9 tipp igazi pezsgőre, ami nem Champagne:

  • Crémant: Champagne-on kívüli Franciaország pezsgője 
  • Cava: Spanyolország
  • Metodo Classico: Olaszország
  • Sekt: Németország
  • Cap Classique: Dél-Afrika
  • Espumante: Portugália és Argentína
  • Méthode Champenoise: USA, Chile és Ausztrália
  • English sparkling wines: a jövő Champagne-jai?
  • Magyar méthode traditionelle pezsgők

Extra tippek lelkes kóstolóknak:

Prestige cuvée: a borászat pezsgőkínálatának legkomolyabb darabja
Blanc de noir: fehérbor készítés kékszőlőből (a lehető legkevesebb időt tölt a héjon a szőlő)
Blanc de blancs: „fehérből fehéret”, tehát csak chardonnay-ből készül a pezsgő
Rosé Champagne: pinot noirt (vörösbort) öntenek a blendhez

Kép forrása