Winelovers

Ezek ma a legjobb magyar pezsgők

Winelovers Pezsgő Június: tesztet tartottak

2016. június 01. - Winelovers

pezsgoteszt.jpg

A Winelovers – a Pezsgő Június programsorozathoz kapcsolódó – vaktesztjén idén szinte az összes hazai méthode traditionelle, azaz hagyományos champagne-i eljárással készült pezsgő megmérettetett. A 22 versenyző közül egy tízfős szakmai zsűri választotta ki a bajnokokat. Sopron és Etyek domborítottak!

Mi az a Pezsgő Június?

Hazánk komoly hagyományokkal rendelkezik pezsgőkészítés terén. Az utóbbi időben a tradicionális pezsgők egyre gyakrabban jelennek meg a pincészetek kínálatában, és mind több borász készít habzó- és gyöngyöző bort is. A pezsgő már nem csak a decemberhez és a szilveszterhez kötődik, egyre többen gondolják úgy, hogy a meleg nyári napokon legalább olyan jól esik egy pohár buborékos ital, mint a különleges események alkalmával. 

A Pezsgő Június célja, hogy a pezsgőkre, habzó- és gyöngyöző borokra irányítsa a figyelmet: megalapozni, megerősíteni a nyári szezont, népszerűsíteni az ital fogyasztását, ismertetni a hazai kínálatot,és ízelítőt adni a nemzetközi választékból. Június 11-i Nagykóstolóján a Corinthia Hotel Budapestben pincészeteket, vendéglátóhelyeket, kereskedéseket, szaküzleteket vonultat fel és mutat be. A rendezvényen nemcsak kóstolhatunk, de tanulhatunk is, három mesterkurzusán ugyanis az érdeklődők szakértő segítségével járhatnak körül egy-egy témát.

Top pezsgők a piacon

A Winelovers Pezsgőtesztjén megkereste a legjobb hazai methode traditionelle tételeket. A Borászportál.hu és a Vinoport.hu nevével fémjelzett tesztre összesen 22 hazai, tradicionális champagne-i eljárással készült pezsgő közül választották ki a legjobb fehér és rozé tételeket.

Ezek ma a legjobb fehér pezsgők:

  • Taschner Bor- és Pezsgőház Blanc de Blancs Chardonnay brut 2010
  • Kreinbacher Birtok Brut Classic
  • Francois Pezsgőpincészet President Brut 2013
  • Garamvári Szőlőbirtok Blanc Fleur 2008
  • Légli Méthode Traditionelle Brut 2013

feher.jpg

A fehérek mezőnyében jól szerepelt még Demeter Zoltán Pincészete, a Sauska Tokaj, és a Frittmann Pincészet. A rozék mezőnyében a Louis Francois President Rosé Brut a legjobb rozé pezsgő. 

És ezek ma a legjobb rozépezsgők:

  • Francois Pezsgőpincészet President Rosé Brut 2011
  • Taschner Bor- és Pezsgőház Pinot Noir Rosé 2012
  • Garamvári Szőlőbirtok Evolution Rosé 2008
  • Francois Pezsgőpincészet Pinot Noir Rosé Brut Nature 2012
  • Sauska Tokaj Pezsgő Extra Brut Rosé

rose.jpg

A zsűri tagjai voltak:

Sánta Zoltán nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium oktatója; Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus; Káli Ildikó bor és pezsgőszakértő; Hegyi Gábor borkritikus, a Weinakademie Österreich hallgatója; Prisztavok Zoltán, Kreinbacher Birtok; Garamvári Judit, Garamvári Szőlőbirtok; Plutzer Mariann, Garamvári Szőlőbirtok; Evans Viktória head sommelier, Pierrot; Budavári Dóra bormarketing tanácsadó; Englerth Nóra Vinoport-Borászportál olvasó.

Még több info: www.pezsgojunius.hu

 

süti beállítások módosítása