Winelovers

Tényleg a pezsgő hizlal legkevésbé?

Alkohol vs. bikiniszezon

2016. június 13. - Winelovers

feherbor_1.jpg

Készülünk a bikiniszezonra, és bár szinte minden fogyókúra tiltja az alkoholfogyasztást, mi azért néha teszünk magunknak engedményeket. Szomorú, de tény, hogy a borban nyüzsögnek a kalóriák, viszont szerencsére van két olyan szempont, amiket ha szem előtt tartunk, tudunk úgy választani, hogy italunk a lehető legkevesebb kalóriát tartalmazza!

Most, hogy túl vagyunk a Pezsgő Júniuson, örömmel nyugtáztuk, hogy olyan italokat kóstoltunk, amikben az átlagosnál kevesebb kalória van. Miért? Mert a borban két alkotóelem okozhat súlygyarapodást; az alkohol és a maradékcukor. A pezsgők alkoholtartalma pedig általában azonos vagy éppen alacsonyabb a fehérborokénál, és főleg a vörösborokénál. Lássuk hát, hogyan is számoljunk!

A borok alkoholtartalmát leginkább az befolyásolja, hogy milyen klímáról származik a szőlő. Általában a hűvösebb klímáról érkező borok, illetve a (száraz vagy nyers-) pezsgők tűnnek a legjobb választásnak - alacsonyabb alkoholtartalmuk miatt.

borkostolo_palack_ivas_728_485.jpg

Hogy bármikor könnyedén kiszámoljuk, egy palack borban hány gramm alkohol van, ezt a képletet kell használnunk: 

[mennyiség (ml) x alkohol (%) x 8] / 100

Mivel minden gramm alkohol 7 kalóriát tartalmaz, ezért az eredményt szorozzuk majd meg 7-tel, így például egy üveg 12 % alkoholtartalmú pezsgőben 504 kalória van.

Ez egy ülőmunkát végző, átlagos termetű nőnek nagyjából a napi kalóriabevitel harmadát jelenti (mivel kb. 1500-1600 kalóriát kell elfogyasztania naponta), aki viszont heti kétszer-háromszor is sportol, és így inkább 2000 kalóriára van szüksége, ott ez a napi kalóriabevitél csak negyedét jelenti. (Már csak ezért is megéri többet sportolni!)

Van azonban egy másik szempont, amire figyelnünk kell, és ez a maradékcukor. Nem feltétlenül igaz ugyanis, hogy minden száraz borban kevés kalória van: egy édesebb, de alacsony alkoholtartalmú fehérbor (pl. teltebb német rizling) kevesebb kalóriát tartalmaz, mint egy magasabb alkoholtartalmú száraz bor, mivel a maradékcukor kalóriatartalma kevesebb, mint az alkoholé (4 kalória van minden gramm maradékcukorban).

Manapság egyre több helyen tüntetik fel, hogy miben mennyi kalória van, és nem csak a szupermarketek polcain lévő finomságoknál, hanem éttermekben is. Képzeljük csak el, milyen csodavilág lenne, ha a borokról is leolvashatnánk! Oh wait, ez nem is olyan távoli jövő, már több országban napirenden van a kérdés!

Forrás

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása