Winelovers

Hasznos kalauz rozéfröccsözőknek (is)

Rozémutató

2016. június 16. - Winelovers

 

rosek.jpg

Itthon a rozékultúra még mindig élénk, ám nem feltétlenül teszünk különbséget rozé és rozé között – sajnos. Pedig ezek a népszerű borok eltérhetnek egymástól termőterület, szőlőfajta, vagy a borász döntéseitől függően.

Pinot noir rozé

A rozék királynője, az az igazi epres és különösen könnyed bor. Élénk savaival, gazdag gyümölcsösségével és finoman földes jegyeivel is gyönyörködtet minket.

Merlot rozé

Általában itt is inkább az ízletes, gyümölcsös, szamócás jelleg dominál, ami tartalmasabb és dzsemesebb, ráadásul a merlot rozé magasabb alkoholtartalommal is bírhat.

Cabernet sauvignon rozé

Sötétebb színű, ízében inkább édeskés citrusok, meggy, esetleg bors. Emellett friss és ropogós kis bor, magasabb savtartalommal. Tengeri herkentyűkhöz, vegán falatkákhoz is.

Syrah rozé

Színe szintén mélyebb, mivel tanninos szőlőfajtáról van szó. Teltebb, szilvás, áfonyás ízű kortyok, mellette enyhe füst, finom fűszerek. Pepperónis pizzához, csilisbabhoz, paradicsomsalátához meglepően jól illik!

Kékfrankos rozé

A kékfrankos rozé mindig lendületes, lédús és gyümölcsös (málnás, ribizlis, esetleg őszibarackos). Közben finoman fűszeres, már-már vibráló és kellemesen hosszú bor.

Rozéfröccs

A rozé az a bor, aminek jól áll a szóda, hiszen legtöbbször friss és fanyar, így isteni fröccs készülhet belőle. Sose szódázzuk azonban

  • az édes, maradék cukros tételeket,

  • a testes, fahordós érlelésű borokat,

  • az ásványos borokat, mert a szóda szén-dioxid tartalmával nem lesz harmóniában,

  • idősebb, palackos érlelésű tételeket

Termőterület alapján itthon nem igazán lehet érzékeltetni a különbséget, de például a virágos provence-i rozét és az animálisabb spanyol rosadot összehasonlítva már könnyebben érezhetjük, milyen eltérések vannak színben, illatban és ízében is.

Ugye tudtad, hogy nem fehér- és vörösbor összeöntésével készül a rozé? Nem? Akkor katt ide!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

Fotó

süti beállítások módosítása