Winelovers

Találkozni a személyes hősöddel

És magyar borokkal itatni

2016. június 30. - dalmastella

jancis_robinson.JPG

Minden ember életében van egy híresség vagy egy példakép, akivel szívesen találkozna. De belegondoltunk már abba, hogyan reagálnánk, ha egy napon tényleg lehetőségünk lenne találkozni vele?

Így kezdi blogbejegyzését a Vinoporton egy Londonban élő magyar sommelier. Kollár Mariann dolgozott a híres sztárséf Jun Tanaka-val, megjárta Sir Terence Conran Lutyens Members Clubját, és részt vett a Michelin-csillagos Angler megnyitásában. Két éve a brit Theatre of Wine borkereskedés üzletvezetője, ahol feladata többek között a magyar borok disztribúciója. Utóbbiról azt kell tudni, hogy már 2002 óta kutatják a különlegesnél különlegesebb borokat a világ minden táján, és az elsők között voltak Londonban, akik felfigyeltek a magyar borok szépségeire. Bár az elején sokan kétkedve fogadták törekvéseit, ez sosem rettentette el a színészetből kilépő tulajdonost, Daniel Illsley-t. Mára már London legkiválóbb éttermei vásárolnak tőle.

Mariannék nemrég London egyik legrégebbi pubjában, a Ten Bellsben tartottak kóstolót, Mariann vezényletével. Így néz ki a hely, szerintünk elég menő:

ten_bells.JPG

A kóstolón kizárólag meghívás alapján lehetett részt venni, és természetesen a szakma krémje, sommelier-k, borszakírók, és a sajtó mellett a világ legnagyobb borszaktekintélye, Jancis Robinson MW is meghívást kapott. Jancis Robinson az egyik leghíresebb borkritikus, és számos borászati szakkönyvet írt már. Az Oxford Companion to Wine című könyve szinte elengedhetetlen része a WSET-iskolának; a borszakmában dolgozók úgy kezelik, mint bibliát. JR volt az első nő, aki a 1985-ben szakmán kívül állóként szerezte meg a Master of Wine címet. És persze még hosszan sorolhatnánk az érdemeit... Nem véletlenül ő Kollár Mariann személyes hőse.

Na tehát, ő robbant be London menő pubjába, és egyenesen a magyar borokat vette célba. Mariann pedig gyorsan leküzdötte az izgatott reszketést, és töltött neki. 

"Mint mondta, nagyon meglepődött, amikor arról értesült, hogy lehetőség van villányi és tokaji borok mellett móri borok kóstolására, hiszen ez a borrégió Angliában még nem ismert. Mikor a Mórt szerettem volna neki bemutatni, rájöttem, hogy felesleges, hiszen MW révén tökéletesen tájékozott van a terroir-ról és a helyi szőlőfajtákról. Annál jobban érdekelte azonban a pincészetek története, a borok alkoholtartalma, valamint évjárata, fahordóban töltött idejük, és a borok ára. Bármit mondtam, arról jegyzetet készített" - írta Mariann.

Az MW a magyar borokról általánosságban azt nyilatkozta, hogy nagyon ritkán sikerül neki olyat találni Angliában, ahol az ár-érték arány egyensúlyban van. Finoman hozzátette, hogy a magyarok annyira szeretik a saját boraikat, hogy nehezen szeretnek megválni tőlük, és ennek ára van.

Nektek ki a személyes hőstök? És milyen borokat mutatnátok meg neki?

süti beállítások módosítása