Winelovers

Borhoroszkóp, nem csak nyárra

Mit igyak én, mit kapjon ő?

2016. július 14. - Winelovers

astrowine.jpg

Csillagjegyünk sokat árulhat el rólunk, ráadásul még abban is segít nekünk, hogy milyen bort válasszunk magunknak – vagy ajándékba. Személyiségünk alapján különféle borok passzolhatnak hozzánk, persze a hangulat, a kedvünk vagy akár az időjárás befolyásoló tényezői mellett. 

Rák (június 22. - július 22.)

Lojális, empatikus és mindig másokat helyez maga elé. A családban is ő az összetartó erő, és a rengeteg rá bízott feladat után bőven megérdemel egy gazdag és nemes italt; például egy Tokaji aszút, szamorodnit vagy egy játékosabb, késői szüretelésű bort. Érdemes lehet válogatnia Mád, Tarcal és Tállya száraz furmintjai, hárslevelűi és sárgamuskotályai között is. 

sweet.jpg

Oroszlán (július 23. - augusztus 22.)

Merész, erős és méltóságteljes karakteréhez hasonlóan karakteres bor illik, mégpedig egy testes, tanninos vörös formájában. Mondjuk egy dús cabernet sauvignon vagy pedig egy bal parti bordeaux-i házasítás tökéletes választás az Oroszlánnak, főleg egy fejedelmi, rare steak mellé fogyasztva.

Szűz (augusztus 23. - szeptember 22.)

Szelíd, kedves és játékos a személyisége, mint amilyen egy finoman gyöngyöző habzóbor vagy a pezsgő. Pezsgőből is inkább a könnyedebb és elegánsabb tételek illenek hozzá, esetleg a bohókás pezsgőkoktélok. A magyar habzóborok széles választéka mellett az olasz prosecco is passzol a Szűzekhez, akár még Aperol Spritz formájában is. 

prosecco.jpg

Mérleg (szeptember 23 - október 22)

Amint az életben, úgy a borokban is az egyensúlyt keresi, ahol harmóniában vannak a savak, a bor testessége, az alkohol és a bor gyümölcsössége is. Miért ne választana hát a Mérleg egy gazdag és harmonikus furmintot, amiért mostanában egyre többen rajonganak külföldön is? A körtés-birses jegyeket biztosan imádni fogja, mint ahogy a furmint gyönyörű egyensúlyát is.

Skorpió (október 23 - november 21)

Őszinte, egyenes és korrekt ember, ugyanezt várja el a boroktól is. Legyen a bor is érthető, és letisztult, mint mondjuk egy (új-zélandi, francia vagy magyar) sauvignon blanc, ami ezer arca ellenére állandóan hozza a magas minőséget, a jó szerkezetet és a lenyűgöző csalános, bodzás jegyeket.

sauvignonblanc.jpg

Nyilas (november 22 - december 21)

Mozgékony és érdeklődő, aki keresi a kihívásokat. Szeret felfedezni új ízeket is, éppen ezért érdemes külföldi, távoli borvidékekről származó borokkal is kísérleteznie, például argentin malbec-kel, esetleg chilei carménère-vel. Ezek a fajták hatalmas beltartalommal rendelkeznek, úgyhogy lesz mit felfedezni, az biztos!

Bak (december 22 - január 19)

Mértékletes, kitartó és mélyen gondolkodó ember, akit nem annyira érdekel a bor minősége vagy jellege, talán nem is igazán szeret borozni, annál viszont sokkal jobban izgatják a bor mögötti sztorik, vagy annak háttere. Érdemes a Bakoknak jégbort, esetleg különféle fröccsöket kóstolnia, hiszen ezeket kétségkívül kedvelni fogja, és még jó témát is biztosítanak a baráti beszélgetésekhez!

eiswein.jpg

Vízöntő (január 20 - február 18)

Érdeklik a trendek, az újdonságok és a szokatlan tételek. Az organikus, biodinamikus borok akár Villányból, Sopronból vagy Burgenlandról könnyen kedvenceivé válhatnak. Mivel a Vízöntő excentrikus ember, szereti boncolgatni az élet kérdéseit, ezekkel a borokkal (például egy szűretlen, derítetlen kékfrankossal) biztosan könnyebben talál majd válaszokat is!

Halak (február 19 - március 20)

Visszahúzódó, érzékeny és kreatív ember, aki szeret romantikusan, kettesben, de akár egyedül is borozgatni. Mindenképpen az illatos fehérborok, és a buja, déli rozék lesznek a legjobb barátai. Ha inkább fehéret választana, akkor az irsai olivér, cserszegi fűszeres vagy muskotályos fajták jöhetnek szóba, ha pedig rozét, akkor a villányi, szekszárdi, sőt provence-i finomságok is.

rose_of_provence.jpg

Kos (március 21 - április 19)

Imádja a pörgést, a társaságot, szívesen beiktatja mindennapi tevékenységei közé a barátokkal való italozást. Főként hangulata dönt a választott borról, de tüzes természetéhez inkább a vulkanikus talajról származó fehérborok, például az olaszrizling vagy kéknyelű fajták, esetleg a vibráló vörösborok illenek, mint egy kadarka, vagy bikavér!

Bika (április 20 - május 20)

A bikák szeretik a jólétet, halmozni az élvezeteket, beleásni magukat a gasztronómiába, sőt, akár gyűjteni is a borokat. Mindezt szenvedéllyel és szaktudással is alátámasztják, ezért a világ legdrágább borait is adó burgundiai pinot noir az ő boruk. Ha nem is tudják (sajnos) a 13.000 dolláros (4 millió forintos) tételt kortyolgatni, biztosan találnak kedvükre valót a magyar pinot noir-ok között is!

romanee-1024x885.jpg

Ikrek (május 21 - június 21)

Szeret a társaság középpontjában lenni italválasztáskor (is), így a könnyed fehérektől az erősített borokig minden szóba jöhet nála – ha a többiek is azt isszák. Kettős személyiségéhez azok a borok passzolnak leginkább, amik egyszerre könnyedek és mégis elegánsak, akár egy pinot grigio (szürkebarát) vagy egy illatos, hársmézre emlékeztető hárslevelű.

Főkép

süti beállítások módosítása