Winelovers

Hivatalosan is ezek nemzet legjobb fehérborai

Tök jó áron!

2016. július 19. - dalmastella

feherborok_borkivalosagok_728x485.jpg

Kihirdették tegnap a Nemzeti Borkiválósági Program legújabb fehér- és rozésztárjait, vagyis azokat a hazai borokat, amelyeket nemcsak a kíváncsi fogyasztók, hanem a diplomácia is iszogatni fog idén. Végigvettük, mit kell tudni a Borkiválóságok könyvéről, és 2016 legjobbnak ítélt 13 boráról.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2013-ban mutatta be először a Borkiválóságok könyvét, azóta készül el minden évben. Évente adnak ki külön a fehér- és rozéborokat, és külön a vörösborokat bemutató verziót, illetve most már van pezsgőkről és aszúkról szóló kötet is, plusz egy a pálinkákról. A kötetek ötletgazdája és motorja a legszimpatikusabb miniszteri biztos, Kiss Eliza, a kóstolózsűri pedig az Országos Borszakértő Bizottság tagjaiból áll.

Míg korábban külön magyar és angol nyelvű kiadás jelent meg, idén újdonságnak számít, hogy egy közös kétnyelvű verziót nyomnak. Az is újítás, hogy eddig egy ötös skálán pontozták a borokat, most viszont egyszerűen három kategóriára bontották őket: Borkiválóság borok (fehér és rozé kategória), valamint Borkiválóság Top 2016. Előbbi minősítés önmagában is szűrő és elismerés, hiszen ezt, a könyvbe kerülést is ki kell érdemelni. Most a beküldött 722 tételből 290 jelenthetett meg. A Top minősítést ezeken belül 13 bor kapta meg, tehát vehetjük úgy, hogy a zsűri szigorúan bírált. Ami ezeken felül talán a legfontosabb újdonság: idén már nem csak tokaji borok vannak a legjobbak között. 

Nézzük a top 13-as listát!

Kertész Sauvignon Blanc 2015 (750-1500 forint)

Etyeki Birtok, a kézzel írt palackjaikról (vagyis olyannak látszó) ismerhetjük őket. A tulajdonos most épp pezsgőházat nyit Etyeken, itt nemcsak nemzetközi kínálattal, de hétvégenként programokkal is vár. Chardonnay és Zöld Veltelini borai a korábbi években 3 csillaggal szerepeltek a borkiválóságok között.

Nyakas Budai Riesling 2012 (1500-3000 forint)

Igazi közönségkedvenc ez a töki borászat, szerintem ma Magyarországon a többség a Nyakas termékein keresztül kezd ismerkedni a borkultúrával. A honlapjuk szerint 11600 hektoliter a pince kapacitása, tehát nem véletlenül találjuk meg őket országszerte mindenhol. A birtok nevét egyébként Gerecse-hegység nyúlványáról, a Nyakasról kapta, és próbálkoznak már biobor előállítással is. Eddig minden évben 2-2 háromcsillagos boruk volt a könyvekben.

pannonhalmi_apatsagi_szolo_730.jpgA pannonhalmi szőlők

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Sauvignon Blanc 2015 (1500-3000 forint)

Állítólag a misebor nem is vörös, különben megfogná a templomban a terítőt. A pannonhalmi pincészet tételeiben a kezdetektől nehéz hibát keresni - igaz, a feldolgozót és a pincét eleve úgy hozták létre 14 évvel ezelőtt, hogy a legmagasabb szakmai követelményeknek is megfeleljen. Ez volt az első pince Magyarországon, amely kihasználta a gratvitációt s szőlő feldolgozásához, és a kor egyik legnagyobbra becsült, nemzetközileg elismert borásza, az egri Gál Tibor is dolgozott a tervezésén. A Pincészetnek korábban volt már három- és négycsillagos bora is a kötetekben, öt még soha.

Figula Pincészet 7HA 2014 (1500-3000 forint)

A Figula Pincészet az ős-balatonrajárók kedvence, valahogy úgy, ahogy a Szeremley. A különbség, hogy az ifjabb Figula Mihály nem áll bele a balatoni borászok állandó nyüzsgésébe, a különböző csoportosulásokba, nem készít beach foodot vagy BalatonBort. Helyette viszont elkészíti például a Magyar Borok Báljának hivatalos fehérborát, meg olyan bomba házasításokat, mint ez. A 7HA chardonnay, szürkebarát, sauvignon blanc és sárgamuskotály szőlőkből készült. Figulának korábban volt már három- és négycsillagos bora is, öt még soha.

figula_mihaly_728_485.jpgFigula Mihály

Györgykovács Kispincészet Hárslevelű 2013 (3500-4000 forint)

Györgykovács Imre a Somló egyik legmeghatározóbb arca, a Borászok Borásza elismerésen felül a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével is kitüntették már. Munkáját, borait még az is tiszteli, akinek egyébként nem fekszik a stílus. Hogy milyen ez a stílus? "Több a részlet, kevesebb a púder" - ezt írta nemrég a Gault Millau. Találó. Györgykovács a 2015-ös kötetben szerepelt egy háromcsillagos borral.

Árvay Családi Pincészet Tokaji Múzsa 2011 (édes, 4500 forint felett)

És akkor - ahogy az árak is mutatják - meg is érkezünk a Tokaji borvidékhez, amely eddig mindig az ötcsillagos borokat adta, és amely most is többségben van a 13-as listán. 

Árvay János a blogoló tokaji borász, aki úgy ír, hogy a családja tagjának érezzük magunkat tőle. Borai rendkívül ásványosak, a borász egyébként gyűjti is a különböző hegyaljai köveket. Többször szerepeltek már a kötetekben, háromcsillagos minősítéssel.

gizella2_728_485.jpgSzilágyi László

Gizella Pince Barát Hárslevelű 2015 (3000-4500 forint) és Dénes 6 puttonyos Aszú 2013 (4500 forint felett)

A Gizella Pince, vagyis Szilágyi László borász túlzás nélkül az utóbbi évek egyik legjobb hegyaljai termelőjének mondható. A Gizella egyébként a nagymamája neve volt, akitől a pincét 11 évvel ezelőtt megörökölte. Laci termékskáláját a dűlőire építi, ezt az egyes borok neve is mutatja. A Gizella egy szóban? Igényesség. Amit érthető módon meg is kell fizetni, sőt, meg is kell tanulni érteni (ebből a sorból a szakma valószínűleg ezt a bort választaná). Eddig mindig négy csillagot érdemeltek Laci borai.

Pajzos Megyer Pincészet Hárslevelű Késői szüret 2013 (édes, 4500 forint felett)

Ez a pincészet 134 hektárról gazdálkodik, a Pajzos és a Megyer két meghatározó dűlőjük neve. Nemrég új arculattal, jó ár-érték arányú borokkal robbantak be a szerkesztőségünkbe (is), végig is kóstoltunk jó párat tőlük, és úgy tűnt, bármelyik palackjuk megállja a helyét egy hétköznap esti borozáskor. Tavaly a 2006-os 5 puttonyos Aszújuk öt csillagot kapott, de szerepeltek már három/négy csillaggal is.

kekessy_csalad.jpgA Kékessy család

Patricius Borház Katinka 2013 (édes, 1500-3000 forint) és 6 puttonyos Tokaji Aszú 2003 (4500 forint felett)

Kati nevű ismerőse tuti mindenkinek van, és aki igényesen választ bort + ünnepli a névnapokat, az garantáltan legalább egyszer meglepte már a Katinka cuvéevel. Tök jól tette! A Borászportál szerint is a Patricius Katinka, pontosabban inkább a névadó Kékessy Katinka egyike annak az öt nőnek, akit ma ismerni kell a borvidéken. Tavaly a bor 2012-es évjárata három csillagot kapott, a 2006-os 6 puttonyos viszont ötöt. Tavalyelőtt a 2011-es négy csillagot, a 2003-as 6 puttonyos hármat. És egyéb boraik is szerepeltek már a borkiválósági kötetekben.

Pelle Pince Manna 2013 (édes, 4500 forint felett)

A Pellét pálinkájáról is ismerhetjük, de maradjunk a boroknál. A mádi pincészet a legismertebb dűlőkön termel, a Szent Tamáson, a Betseken és a Királyon is. A Zsófia és a Manna nevű boraik évek óta a biztonsági játékosok kedvenc édes borai lehetnek, mert stabilan hozzák azt, amit elvárhatunk tőlük. A pince 2013-ban azonban bizonyította, hogy a három/négy csillagnál többre is képes, és a legmagasabb elismerést is megkapta 2008-as 6 puttonyos aszújával. 

Royal Tokaji 5 puttonyos Tokaji Aszú 2009 (4500 forint felett)

Ennek a pincészetnek a borait csak úgy is nagyon lehet szeretni (főleg, ha bírjuk a füstös, hordóban érlelt stílust), de hozzáadott érték lehet, ha tudjuk, hogy egy ideje egy nagyon fiatal, ám elképesztően tudatos lány készíti őket. Osváth Fruzsina olyan szerencsés, hogy szintén a Mád környéki legjobb területekről szüretelhet. A pincészet eddig három- és négycsillagos borokat virított, most azonban, hogy Fruzsina vette kezébe a dolgokat, finom stílusváltás után megmutatja, mit tud. Nem véletlen, hogy a Royal a Bocuse d'Or Europe-on is ott lehetett a boraival, amit rajta kívül csak három pincészet mondhat el magáról.

Irány a bolt, bár a Fehér- és Rozé Borkiválóságok könyve 2016 online is elérhető.

 

süti beállítások módosítása