Winelovers

Nálad hány pohár van a konyhaszekrényben?

Túl sok vagy túl kevés

2016. július 22. - Winelovers

poharak_riedel_728_485.jpg

Borospoharak szempontjából is kétféle embertípus létezik. Az egyik, amelyik egyesével hordja haza a poharakat a különböző boros rendezvényekről, ezért túl sok darabja van, de nincs köztük két egyforma. A másik, akinek pedig jó, ha egyféle négydarabos szettje van, az is mintás. Elmondjuk, mire van szükséged valójában.

Egyáltalán nem mindegy, milyen pohárból iszunk bort – főleg, ha nem csak az alkoholhatást várjuk tőle. Persze ihatunk bort bögréből, sőt üvegből is, de ha a kóstolás és megismerés a cél, tudatosan kell választanunk. A pohár ugyanis befolyásolhatja a bor színét, illatát, ízét, és felmelegedésének gyorsaságát, tehát az egész élményt.

A hivatalos kóstolópohár a nemzetközi szabványban rögzített, kehely alakú, kb. 2 deciliter űrtartalmú, 160 mm magas, vékony falú edény, csekély hőkapacitással. Mindig ügyelj rá, hogy a pohár, amiből majd kóstolni fogsz, mosószermaradékoktól és szagoktól is mentes legyen. 

A jó pohár

  • szinte egy láthatatlan edény.
  • a teteje összeszűkül (ez az illatgyűjtő funkció).
  • vékony a fala (az átláthatóság és hőátadás miatt).
  • formája ideális (kézben tartás, pörgetés, borfajtához illeszkedik).

De miért van ennyi különféle pohár?

Azért, mert a borok is éppen ennyire különbözőek. Hogy melyik forma melyik borhoz a legalkalmasabb, azt szakértőcsoportok hosszas munka és számos teszt alapján döntötték el. Viszont neked valószínűleg nem kell otthon húszféle poharat tartanod, tökéletesen elég egy fehér- és egy vörösboros szettel kezdened. Előbbi a pezsgőzéshez is tökéletes lesz. Hogy a fehér/vörös szetten belül milyen minőséget, árkategóriát válassz, azt az elszántságodon és a pénztárcádon kívül az alábbi kérdések segítenek eldönteni. 

coupes_pezsgos_728_485.jpgNőj ki végre a színes, mintás poharakból!

Mielőtt nekiállsz kristályárban kristálypoharakat vásárolni, gondold át és válaszold meg ezt a pár kérdést: 

  • szoktál kézzel elmosni különleges konyhai eszközöket, akkor is ha van mosogatóged?
  • van olyan polcod, ahova kifejezetten magas poharak is beférnek?
  • akár hetente többször is elkortyolsz egy pohár bort vagy csak különleges alkalmakkor?
  • élvezetet okoz, hogy rendben és tisztán tartod a konyhádat és annak eszközeit?
  • amennyiben anyuka/apuka vagy már, van olyan hely, ami gyerekbiztos?
  • elég visszafogott bulikat, vacsorákat tartasz otthonodban? alacsony a pohártörési ráta?

Ha a legtöbb kérdésre NEM a válasz, nem biztos hogy érdemes értékes kristálypoharakba fektetned. (A kristály is üveg, csak szebben csillog, hiszen ólom monoxid vagy magnézium oxid, esetleg cinktartalma miatt megtöri a fényt. Az ólmot ma már nem nagyon használják a gyártók, mert sérülékeny, például a mosogatógépet nem bírja.) 

A pohárpiac királya továbbra is a Riedel, amely minden egyes szőlőfajtához (sőt, még a rövidekhez, koktélokhoz, vagy a Coca-Colához is) külön poharat készít. Persze az árát is megkéri... Mi hétköznapokon örömmel használjuk a kedvezőbb árú Stölzle, Spiegelau, vagy Schott Zwiesel poharakat, de kezdő korunkban az ezeknél is egyszerűbb, akár ikeás kiadásokból is jól estek a kortyok. A borospohár úgyis fogyóeszköz; minél profibban kóstolsz, annál jobb minőségre, annál változatosabb formákra tudsz majd váltani.

riedel_big_o_steamless_728_485.jpgA Riedel Big O szettje

Borospohár talp nélkül?

Menő és praktikus a szár nélküli borospohár, de ez elég sok szakmai vitára ad okot. A Vinoport.hu például ezt írja róla: "Házibulin, illetve egyszerű, hétköznapi iszogatás során jó ötletnek tűnik, különösen a vörösborok esetében. Nemcsak a mosogatás, a törékenység, az egyszerűség végett: az ilyen alkalmakkor kevesebbet szorongatjuk a poharainkat, azokat úgyis inkább az asztalon hagyjuk, tehát nem tapogatjuk folyamatosan." 

Szerintünk, ha tanulni akarsz vagy igazán élveznéd a bor, maradj a hagyományos talpas verziónál. Egyébként a mintás, karcolt vagy színezett poharak, illetve a régi típusú kehely alakú pezsgős poharak jól mutatnak a kerti partikon, de az esztétikumon kívül jó tulajdonságuk sajnos nincs. Tartsd meg őket a fagylalt felszolgálásához, vagy felejtsd el örökre!

Végül, a 0,75 bistro és Palack borbár új videóblogjának első részében láthatjuk, hogyan tartsuk helyesen a bort. Ne úgy, mint a "riviéra vadórzói"!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása