Winelovers

Időutazás az üvegcsiszoló műhelyben

Nem csak a koktélok által

2016. július 25. - ferenczicsilla

odor_andras_black_swan_1020_680.jpg

Akit érdekel a bárkultúra, annak Ódor Andrást nem kell bemutatni. Ő az, aki a főváros zajától nem túl távol, egy működő üvegcsiszoló műhelyben időkaput nyitott.

Akit érdekel a bárkultúra, annak Ódor Andrást nem kell bemutatni. Ő az, aki két éve a hamburgi Cointreau Bajnokság Talent kategóriáját, azután a Magyar Koktél Bajnokság szuperdöntőjét is megnyerte, így képviselte Magyarországot a dél-afrikai döntőbenFolyamatosan utazik, versenyez, hamarosan pedig megnyílik saját, és csapata, a Black Swan egyedülálló belvárosi bárja is. És még mindig nem soroltuk fel a legizgalmasabb dolgot, amit róla tudni érdemes: a főváros zajától nem túl távol, egy korábbi üvegcsiszoló műhelyben időkaput nyitott.

Túlzunk, persze, de valami ilyesmit éreztünk, amikor beléptünk a helyre. 20-as, 30-as éveket idéző dekoráció elemei között ülve nem tudtuk levenni szemünket a kopottas tükrökről, az elegáns poharakká alakított régimódi csészékről vagy a bőröndből átalakított polcokról. András ránézésre is fokozta a hangulatot saját gyártású bőrkötényében, de van aki mellényt, nadrágtartót vagy kalapot is hord. Szólt a jazz, miközben sorban méhviasszal fuzionált konyakkal, házi cseresznyelikőrrel, aztán friss mentából készített juleppel kínált minket. Miután magunkhoz tértünk, feltettük a kérdést:

Mi ez az egész?!odor_andras_black_swan_szoba_900_600.jpg

 

"Az alapokat meg kell tanulni, sokat kell utazni, tapasztalni és versenyezni, emellett pedig egy saját stílust kialakítani, hiszen ez adja az élményt, na meg ez szabja később az árat is", mondta András. Ő pedig komolyan vette a stílus dolgát, és a világ egyik legkülönlegesebb élményét adja nekünk: ez a speakeasy.

A speakeasy a szesztilalom Amerikájának korát idézi, amikor az elszánt bártenderek kénytelenek voltak saját titkos rejtekhelyeiken, saját érlelésű alapanyagokkal kiszolgálni kitikkadt vendégeiket. Nagyjából 1919 és 1933 között, a jazz és a blues fénykorában hasonló elhagyatott szobákban, bajuszok és kalapok alatt pörögtek a vermouth-ok, likőrök és bitterek. Az akkor kitalált receptek azóta is inspirálják a pult mögött állókat, például Andrást.

odor_andras_black_swan_koktel_1050_700.jpg

"Ez pont olyan, mintha a saját házadban a saját barátaidat látnád vendégül. Figyelsz rájuk, szórakoztatod őket, és azt adod nekik, amit szeretnének." Igaz, a vendégek többségének biztosan nem jutna eszébe megkérni Andrást: szerezz már egy tégla méhpempőt a következő buli whiskyjéhez! Amikor felkértük a következő Afterwork fellépőjének, mi is csak annyit mondtunk:

Mi hozzuk a borokat, te pedig ötletelj!

És ő ötletelt. Nem lőnénk le előre a poént, hogy milyen eszement őrülten finom italokat talált ki csütörtökre: gyertek el és kóstoljátok meg velünk! Részletek ITT.

Addig is olvassátok az Andrásról írt teljes cikket a Vinoport.hu-n! 

 

süti beállítások módosítása