Winelovers

A legjobb budapesti éttermek borrajongóknak

Szubjektív ajánlás boros barátoktól

2016. augusztus 16. - Winelovers

 bor_etel_stock_etterem_gasztro_750.jpg

Az ital része, és nem kiegészítője a gasztronómiának. Ez az egyik kedvenc mondatunk Mészáros Gabriellától, a hazai borkultúra nagyasszonyától. Nemcsak a könyveiben, de a Borkollégium tanfolyamain is elejti néha. Hasonló véleményen van az egyébként absztinens Gerendai Károly. "Ahogy az illat vagy a látvány, úgy a fogás egyik eleme a bor is, ezzel válik teljessé az élmény." Ő is összekóstolja az ételeket és borokat a Costesben, mert kíváncsi a pluszra, amit az ételekhez adnak. Kell tovább magyaráznunk, miért fontos egy étterem esetében a borlap? Aki még nem érzi ennek súlyát, az próbálja ki a kedvenc budapesti éttermeinket!

A szubjektív listát a Vinoport-Borászportál szerkesztősége a boros szakmai barátaik véleménye alapján állította össze. A borkínálaton, tehát a borlap tételein kívül figyelembe vettük a sommelier felkészültségét, és az ételek minőségét, az összehatást is. Hamarosan a kedvenc boros vidéki éttermeink listájával is jelentkezünk.

1. Borkonyha

Velős, tartalmas, kb 40 tételes borlista. Kizárólag magyar borok, a pezsgők között külföldi tételek is. A borok és ételek harmóniája páratlan. Számos hazai limitált szériás csúcstételre előjegyzésben lecsapnak, hogy az egyszeri borbolti vásárlóknak sem marad.

2. Onyx

Szinte holtversenyben az előzővel. Ha fontos barátaink fontos külföldi delegációt fogadnak - legyen szó akár borszakemberekről - itt viszik őket vacsorázni. Nem ok nélkül. Bő 200 tételes borlap, rengeteg magyar és nemzetközi tétellel. Szlovén borok, magnum palackos champagne. Legdrágább tételük a Domaine Armand Rosseau Mazy Chambertin Grand Cru Cote de Nuits 2008

costes_dt_borospince_840.jpg

A Costes Downtown borospincéje

3. Costes/Costes Downtown

Még egy (-kettő) Michelin-csillagos felfért a listánkra, nyilván ez sem véletlen. Ezeknek az éttermeknek nemcsak a borlistája egyedi, hanem az az odafigyelés is, amivel ezt a listát összeállítják és prezentálják, illetve ahogy az ételekkel összehangolják. Ahogy a bevezetőből kiderült, még a tulajdonos Gerendai is besegít... Éttermeiben nagyjából 200 tételes a borlap, a degusztációs menü választható borokkal, és higgyetek nekünk, érdemes a sommelier-re bíznotok magatokat.

4. Salon

Magyar borok párosítva elegáns, harmonikus fogásokkal. Nem kevesebb odafigyelés, mint a fentieknél. Nem is értjük, miért nem csillagos. 

5. Kollázs

...mert az egész világból választhatunk, de a hazai kedvenceink is ott vannak. 150 tétel, rögtön az első egyébként Szepsy 6 puttonyos 2006-osa 60 ezer forintért, mögötte szorosan 53 ezerért Royal Oporto portói 1976-ból. Itt azokból a borokból is választhatunk az ebédünk mellé, amiket már ajánlottunk nektek.

@mia_kodela által közzétett fénykép,

 Nem véletlenül standolt az Arany Kaviár a Kreinbacher mellett a Gourmet Fesztiválon...

6. Arany Kaviár

Az Arany Kaviár atmoszférája talán nem ragad magával rögtön mindenkit, de aki meglátja a pezsgőválasztékukat, azt biztosan nem kell tovább győzködni. Nomen est omen: ezen a helyen fontosak a tengeri és édesvízi fogások, ezért kiemelten fontosak az azokhoz passzoló buborékos italok is. A proseccóktól a caván át az évjáratos champagne-okig úszkálhatunk a jóban, és a borlapon még a tételek nemzetközi bíráktól kiérdemelt pontszámait is segítenek eligazodni. Persze mind 90 pont fölött, maga a borlap pedig kb. 300 tételes. Sok sikert!

7. KNRDY

A több nem mindig jobb, de ebben az esetben mindenképpen nagyon izgalmas. 200 tételes borlap, fele-fele arányban magyar és külföldi tételek, pl. sokféle argentin, chile-i, sonoma-i bor. Sőt, pohárból is van választék. Lehet lapozgatni

zona_borvacsora.jpg

Zona hangulat

8. Zona

Nem így indult, de egyszer csak a Lánchíd utcai Zona is belehúzott a borlap-versenybe, és ma már kedvenceink között szerepel. Nem feltétlenül a rendkívüli tételei miatt vagy a páratlan borsor és sommelier-szakértelem kapcsán, inkább azért, mert szeretjük a hely elegánsan könnyed hangulatát, és mert a borkínálat ugyanezt tökéletesen visszaadja. Ebbe az is beletartozik, hogy a borlap a nekünk is nagyon szimpatikus kevesebb több elv alapján külföldi tételeket is felvillant.

9. Pierrot

A Zsidai csoport egyéb helyeit is felsorolhatnánk itt, de a portfólióból talán ez a legendás, még mindig sajátos miliővel - és törzsközönséggel - rendelkező budavári hely emelhető ki. Szinte az összes kedvencünk a borlapon van - jó, hogy megyünk, amikor csak tehetjük!

10. Zeller

Talán nincs még egy budapesti hely, ahol ilyen magas színvonal mellett ennyire családias és közvetlen a hangulat. A házigazda akár még az esetenként elképesztően nagy forgalom és hajtás közepette is képes kirámolni nekünk a teljes aktuális borszortimentet, és végigmutogatni a kínálatot, hogy aztán biztosan azokat az italokat kortyolgathassuk, amik éppen jól esnek. Ha tudunk választani... Itt tényleg árad a szeretet!

süti beállítások módosítása