Winelovers

καλημέρα görög borok!

Felejtsd el a fenyőgyantát

2016. augusztus 18. - Winelovers

gorogorszag_tenger_bor_stock_nyaralas_730.jpg

Mi jut eszünkbe Görögországról alkoholkontextusban? Ouzo és Metaxa! És ha borra szűkítjük a kört? Legfeljebb olyan extremitások, mint a fenyőgyantával készülő retsina, a mazsolával felturbózott, édes vörös mavrodaphné, meg a földön fekvő, fészekalakú tőkékről szüretelt asszirtiko. Pedig Görögország egyes részein már 4000 éve készítenek bort, nem túlzás azt mondani, hogy ez a borkészítés egyik őshazája, sőt a jelenlegi top 10 európai bortermő ország között is ott van. A nyaralószezon kapcsán megnéztük, mit érdemes most ott kóstolni, miről érdemes tudni.

Görögország déli részei a legforróbb bortermelő vidékek közé sorolhatók, míg északi részein, a hegyekben a hideg okozhat problémát a termelőknek. Santorini szigetén egyéb extremitásokkal is találkozhatunk: itt olyan erős a napsugárzás és a szél, hogy az képes megállítani a bogyók növekedését. A szőlőtőkék itt csak a földön, fészek formában összetekerve képesek védelmet nyújtani a gyümölcsnek, és teremni. A terméskorlátozásra (vagyis a felesleges fürtök eltávolítására) így sincs szükség, megoldja a természet... 

santorini-vineyard.jpg

A bevezetőben felsorolt borok ma már ritkaságnak számítanak. A magas minőségű, napjaink trendjeinek megfelelő kínálatra is találunk példát a görög polcokon. Ezt bizonyítja, hogy a görög borokra egyre nagyobb az igény az amerikai piacon is, a pezsgő nagyvárosok, mint New York, Washington, San Francisco, Chicago, Boston, Houston, Dallas vagy Seattle éttermeiben és bárjaiban is megtalálhatjuk ezeket. Görögországnak egyébként - Magyarországgal ellentétben - Master of Wine-ja is van: Konstantinos Lazarakis elmondása szerint a helyiek 98 százalékban csak hazájuk borát isszák.

Itthon kevés borszaküzlet vagy étterem tart (jó minőségű) görög borokat, szupermarketek pedig még kevésbé. Metaxát és ouzót viszont találunk simán (és ha már itt tartunk, fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a Metaxát valójában nem metakszának, hanem metahának kell ejteni), ezért ha Görögország felé vesszük az irányt, inkább az alábbiakat érdemes próbálgatni.

Lássuk, mit, hol, hogyan érdemes innunk a Balkán-félszigeten!

Assyrtiko (ásszirtiko) - Santorini (AOC Santorini)

Hol: laza piknik a parton

Párosítsd: citrusos-fokhagymás rákkal, tabouli salátával, jó minőségű fetával

Aromák: lime, citromhéj, grapefruit. Popularitásának hála, ma már szinte mindenhol megtaláljuk. Kiváló minőségű, hosszan érlelhető, ásványos borokat ad, ahol a magas cukortartalom mellé magas savtartalom is párosul. Ízében gazdagon gyümölcsös, finoman sós-földes, inkább fiatalon fogyasztják. 

greece.gif

Malagousia (máláguzsiá) - Makedónia és a nyugati part

Hol: a legmenőbb kerti partikon

Párosítsd: csirke saláta, hideg zöldség- és gyümölcslevesek, szardella, füstölt lazac

Aromák: őszibarack, mangó, lime. Kicsit mézes, kicsit köves, összetett, elegáns, aromákban gazdag bor. Közepes savakkal bír ez a viszonylag testes bor (hasonló a Malvasia-hoz), ezért néha Assyrtiko-val házasítják. Pillekönnyű ételekkel érdemes fogyasztani.

Moschofilero (moshofiléro) - Peloponnészosz (AOC Mantinia)

Hol: Uzsonnán (vagy nagyinak ajándékba)

Párosítsd: vietnámi saláta-tekercs, sushi, grillezett fésűkagyló-burger

Aromák: sárgadinnye, muskotályos szőlő, édes alma, rózsavíz. Csontszáraz bor élénk savakkal, kevés parfümösséggel, fűszerekkel. Rezesebb, mély pink szín, izgalmas illattal, amit addig szagolsz majd, míg elfárad az orrod. Pezsgőt is szívesen készítenek belőle.

8.jpg

Robola (robolla) - Kefalónia (AOC Robola)

Hol: bármely étterem teraszán

Párosítsd: sertés souvlaki-val, fetás pitákkal, lazac (vagy egyéb húsos hal) steakekkel, citrusos vinagraitte-ekkel

Aromák: citrusos, gyógynövényes, hosszú kortyok. Köves jegyek a borban, megfelelő savgerinccel - mivel korán érő fajta, ezért magas savakkal szüretelik. Egyensúlyos, stabil, egy remek gasztrobor, mely egyébként a legkeresettebb görög bortípus is.

Xinomavro (kszinómávro) - Makedónia

Hol: bárokban, tavernákban

Párosítsd: sült bárány, loukaniko kolbász, keftedes, hamburgerek

Aromák: egres, oliva, szárított paradicsom. Az ország zászlós kékszőlője, hosszan érlelhető, koncentrált, tanninos karakterrel. Füstös, sokrétű, igazán mély bor, gazdag beltartalommal. Gyakran házasítják negoska fajtával, pezsgő alapborként is egyre elterjedtebb, kiválóan érlelhető fajta.

Kiss Eliza, kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos épp most jött haza görögországi nyaralásából, a nyitóképet neki köszönhetjük. 

süti beállítások módosítása