Winelovers

Tényleg ez a Csacsi Amerikaiak Bora?

CAB vagy ABC, azaz az Anything but Chardonnay mozgalom

2016. augusztus 19. - Winelovers

 popcorn-chardonnay_061.jpg

A chardonnay a világ legelterjedtebb szőlőfajtája, 160.000 hektáron terem. A könnyed traubis boroktól a top pezsgőkig sok borstílus alapkövét adja, ez Kalifornia zászlós fehérbora is. Utóbbi kapcsán már érthető, miért lett belőle elege a világnak: a nyugati parti népek, ahogy sok más dologgal, a chardonnay borokkal is túlzásba estek.

Az amerikai barrique chardonnay széles fogyasztóközönség számára készül. Egyszerűen azonosítható ízek, durva vajasság, intenzív vaníliás aromák, túlérett trópusi gyümölcsös ízjegyek, maracuja, mangó dominálnak. Ha hiszünk a sztereotípiáknak, miszerint az amerikaiak imádják a giccset és a túlzásokat, akkor bátran kijelenthetjük, hogy borok terén a chardonnay ennek csimborasszója. Mindez persze elképesztően nagy mennyiségben, 2 és 150 dollár közötti palackáron.

A borértő fogyasztók a túlzásokat az 1990-es évek közepén unták meg. A kritikusok egyre nagyobb elánnal szidták ezeket a borokat, a fogyasztók pedig egyre büszkébben csatlakoztak az ABC-mozgalomhoz: „anything, but chardonnay” volt a jelszó a vacsoraasztal mellett. Azaz bármit, csak ne chardonnay-t! A gyűlölethullám később az egész világon elterjedt, az ABC-mozgalom nyomán a fajtát sokan CBA-ként, vagyis a Csacsi Amerikaik Boraként könyvelték el.

Az antitrendnek egyébként meglett a hatása: a termelők ma már sokkal jobban figyelnek a minőségre, és még a forró Kalifornián belül is igyekeznek egyre változatosabb stílusban elkészíteni a fajtaborokat. 

A chardonnay-t ma itthon háromezer hektáron termesztik, majdnem minden borvidéken terem, korábban kereklevelűként is emlegették. Ami ma az USA-ban és Magyarországban közös: a chardonnay újra szexi, és ismét ez az a bor, amely helyettesíteni tudja a vörösborokat (általában) azoknak, akik kizárólag fehéreket isznak. 

Lehet reduktív vagy hordóban érlelt. Testes, vaskos fehérbor, krémes, telt kortyok, ízében elsősorban alma, citrusok, de akár ananász, banán, sárgadinnye sőt vanília, méz vagy pirítós is érződhet. A quiche (sós pitetorta), zöldfűszeres (tárkony, petrezselyem) tejszínes tészták (linguini) illetve a cheddar vagy kecskesajtok is nagyon jól illenek hozzá. Kóstoljuk meg egy érlelt, rare steak mellé például gombás mártással, vagy tatár beefsteak mellé. Vagy mint az amerikaiak: hordóban érlelt, vajas textúrájú változatát egy film mellé, popcornnal.

 

chardonnayvarietalnotes.jpg

Jó minőségű, olcsó chardonnay: spanyol, chile-i, olasz, ausztrál, languedoc-i (dél-franciaországi)

Kiváló minőségű chardonnay: Észak-Kalifornia (Sonoma, Napa), Côtes de Beaune (Franciaország), Jura (Franciaország), Új-Zéland, itthon pedig Etyek, Villány, Mátra, Dél-Balaton is.

Tök ciki még mindig utálni... Ismerd meg, nyiss felé, megéri! Aki viszont már túl van az első lépéseken, érdemes például a nagyon könnyen felismerthető és megérthető sauvignon blanc felé haladnia. Erre a következő jó lehetőség a Winelovers Afterwork Fejedelmi Fehérek kóstolója, ahol chardonnay és sauvignon blanc tételeket kóstolhatunk majd, méghozzá fejedelmi környezetben, a Pesti Vigadó tetőteraszán. Mesterkurzus is lesz, Két világ – Két stílus: Chardonnay és Sauvignon Blanc a világ körül címmel. Jelentkezz most!

süti beállítások módosítása