Winelovers

Szürcsögés és köpködés: így zajlik egy világszintű borverseny

Bírálni vakon

2016. szeptember 02. - Winelovers

borzsak.jpg

Láttál már borversenyen bíráló zsűrit életedben? És olyan zsűrielnököt, akinek egyetlen munkanap alatt 210 bort kell megkóstolnia és ellenőriznie? Fogadjunk, hogy nem! Most megmutatjuk, hogyan zajlott A 100 legjobb magyar bor című magazin bírálata.

A Népszabadság lassan tíz éve, évről évre megválasztja A 100 legjobb magyar bort, s ennek mindig egy teljes külön magazint szentel. Ilyenkor nemzetközi versenyeken aranyérmet nyert, illetve neves szakemberek által ajánlott hazai borok közül választja ki a legjobbakat. Idén a kiadó együttműködésével a Winelovers, azaz mi készítjük a kiadványt, így most első kézből tudhatjátok meg, hogyan zajlott a bírálat. 

Kik a borakadémikusok? 

19 nemzetközi borakadémikus és az ország öt neves gasztronómiai szakembere ült össze a Corinthia Hotel Budapest egy különtermében, hogy hosszú órákon át kóstolja és elemezze a gondosan kiválasztott több, mint 200 legjobb bort. Olyan borszakértőkből állt össze az idei év zsűrije, akik rendelkeznek Londonban vagy Ruszton megszerzett Wine and Spirit Education Trust diplomával, ők állnak tehát a WSET képzés csúcsán, vagyis ők a hivatalos egyetemi diplomás borszakértők. Elvileg náluk már csak a világ 300 Master of Wine-ja tud többet. A Nemzetközi Borakadémikusok Magyarországi Egyesületének tagjai mellett az egyik leghíresebb osztrák szakértő (és oly sok WSET diplomás tanára) Willibald Balanjuk is részt vett idén a kóstolón, azaz sok-sok kóstolás és elemezés után ő is segített eldönteni, hogy a mintegy 600 beérkező palack közül melyik a Top 100 Bor.

top100_biralat.jpg

Nem címkét iszunk, hanem bort

Így nézett ki a gyakorlatban a kóstolás: minden zsűritag elé ún. flight-okban érkezett a bor, ami azt jelenti, hogy 5 vagy 6 tételből álló borsorokban kapták a bort poharaikba. A palackot természetesen nem láthatták, azok fekete zsákokban kerültek eléjük, és csak miután a felszolgálók a poharukba töltötték, tudták előbb megszagolni, megkóstolni, majd kielemezni - ezt hívják úgy, hogy vakon kóstoltak.

A borokat asztalonként, egyenként 1-100-ig lepontozták, és már jött is a következő 5-6 tételes flight a poharaikba; így ment ez 8-szor egymás után. A vakkóstolásnak hála egyáltalán nem biztos, hogy a legnagyobb neveket ítélték meg a legjobb boroknak, és biztosan rengeteg izgalmas újdonsággal és meglepetéssel találkozunk majd a magazinban.

Tényleg ezek a legjobb borok?

Összességében elmondhatjuk, hogy a Top 100 bírálata éppen úgy zajlott, mint a világ legjelentősebb borversenyei. "Lehet hogy ez más zsűri által is a 100 legjobb magyar bornak minősíthető sor lenne" -  mondta a kóstolón készült videóriportban dr. Mészáros Gabriella, a Top 100 Bor zsűrielnöke, a Borkollégium vezető oktatója, aki egyébként Magyarország első nemzetközi borakadémikusa. Mi ott voltunk a helyszínen, de a vidó alapján is bátran ki lehet jelenteni: a 210 tétel értékelése bizony kemény meló volt, ez nem csak szürcsögés és köpködés!

A videóból az is kiderül, hogy alapvetően olyan borok álltak a rajtvonal mögé, amelyek kereskedelmi forgalomban is elérhetőek, hiszen fontos, hogy aki a következő egy éven belül kézbe veszi ezt a magazint, csak olyan bort találjon benne, amit azonnal meg is vásárolhat - mondta Bánlaki D. Stella, a Top 100 Bor főszerkesztője.

"A tokaji aszúban verhetetlenek vagyunk."

A korábbi évek tapasztalatai alapján, a tokaji aszúk komplexitása, egyensúlya és gyönyörű évjáratai miatt biztosan mindig a Top 100 Bor dobogóján végeztek, tavaly például az Oremus 2006-os 6 Puttonyos Aszúja győzött, tavalyelőtt pedig Balassa Pisti 2009-es, 6 Puttonyos Villő Tokaji Aszúja - de vajon így lesz-e ez idén is? 

Ha nyáron leginkább szomjoltás céljából ittad a fröccsöt, valószínűleg ősszel, pláne télen szívesebben fogsz más borok felé is fordulni; ilyenkor jelenik meg a Népszabadság Top 100 Bor magazin is, melyet idén mi, a Winelovers állítunk össze. A 10.000-es példányszámban megjelenő kiadványban az olvasó idén is képet kaphat az adott év legizgalmasabb borairól, megismerheti a pincészetek munkáját, sőt a borászok sokszor küzdelmes, de irigylésre méltó életét is. A kiadvány 2016. október 8-án, az Olaszrizling Október Nagykóstolón debütál, és egész éven át, a Winelovers minden nagykóstolóján elérhető lesz. Addig is kövesd a magazin körüli munkálatokat a Facebookon; itt a napokban a zsűri tagjait is megismerheted!

top100us.jpg

 

süti beállítások módosítása