Winelovers

Ki és miért vesz bor árverésen? Kipróbáltuk!

Itt az idei Borkollégium Bora

2016. szeptember 06. - Winelovers

fokep.jpg

A legtöbben legfeljebb filmekben láttuk, hogyan is néz ki egy igazi borárverés. Legyen az gyűjtőknek szervezett vagy jótékonysági célú, biztosan a legkivételesebb évjáratokkal (pl. 1945), történelmi jelentőségű tételekkel (pl. Thomas Jefferson kedvence) és igazi ritkaságokkal találkozhatunk az elsüllyedt hajók gyomrából, királyi paloták borpincéiből. Idén a Winelovers is első kézből tapasztalta meg, milyen egy borárverés. Az eredményt te is megkóstolhatod!

El tudod képzelni hogy megveszel egy 250 éves sherryt (ami már biztosan nem nyújt élvezetet), vagy például a Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992-es évjáratát 500.000 dollárért (azaz 138.000.000 forintért)? A világ legmagasabb áron elkelt pezsgője a Shipwrecked 1907 Heidsieck, melyből húsz éve 2000 palackot hoztak felszínre arról az I. világháború idején, németek által elsüllyesztett hajóról, amivel II. Nicholas utolsó orosz cárnak szállították a pezsgőt. A világ hivatalosan is legidősebb bora pedig az 1787 Lafitte (Chateau Lafite), ami Thomas Jefferson 3. amerikai elnök tulajdona volt, ám 1985 telén új gazdára talált, mégpedig 160.000 dollárért. Természetesen ezek a borok ma már sajnos ihatatlanok, ugyanis a legkomolyabb bordói borok is maximum 50 évig bírják.

1787lafitte.jpg

De mitől él sokáig a bor?

  • magas cukortartalom (mint a méz)
  • magas alkoholtartalom (mint a sherry)
  • magas savtartalom (mint az ecet)

A világ talán leghíresebb boros aukciója a Hospice de Beaune (Dijon közelében), itthon pedig a Nagy Tokaji Borárverés, amit a Tokaji Borlovagrend szervez. Minden évben sok különlegesség, sok tízmillióért, sokféle céllal talál gazdára. Az idei Budapest Borfesztiválon is lesz Borárverés, ahol a befolyt összeget a Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlják fel. Licitálni egyébként lehet online is, például a www.axioart.hu-n keresztül. A külföldi oldalak közül a cellarbid.com vagy a classicwinesauction.com az, ahol érdemes nézelődni - mert fölösleges milliók híján mást ugye úgysem tehetünk. Alapesetben. Mi azonban megtaláltuk a módját, hogy részt vegyünk egy ilyen izgalmas eseményen.

Kvaszinger László 2015-ös Tokaji Meszes Furmintjára a 4. Tokaji Borárverésen talált a Wineloverst is jegyző Trinety Media Kft, a 700.000 forintos kikiáltási áron.

Azzal a koncepcióval kezdtünk licitálni, hogy egy borvidék-borász-borpiaci szereplő szerelmi háromszög számára egyaránt hasznos és nyereséges modell alapjait rakjuk le.

- írta Dr. Tábor István, a cég ügyvezetője blogposztjában. Ő a gyűjtőktől eltérően nem önző vagy hedonista céllal vásárolta ezt a bort. "Az árverésen megvásárolt tétel minden tanévben a boriskola valamennyi tanfolyamán kóstolható lesz (...) emellett a 182 palack lehetőséget biztosít, hogy maradjon néhány a Magyar Borok Bálja sétáló terébe, továbbá a 2017-es Tokaji Március Nagykóstoló sétálóterébe. (...) A borász mellett a borvidék is profitál kezdeményezésünkből, hiszen a Tokaji Borlovagrend az árverésből származó bevétel – amely idén több mint 21 millió forint – egy részét a Tokaji borvidék javára fordítja."

borkollegium_bora_2016_kvaszinger_728_485.JPG

Örülök, hogy a vásárló által sok borértő, és sok lelkes tanuló találkozhat majd a borommal.

- mondta a borász, aki személyesen élte át saját borának kalapács alá kerülését. 

Ezt a nem mindennapi bort, mely az idei tanévben a Borkollégium Bora címet viselheti, Kvaszinger László így mutatta be: "A szőlő 1950-es évekbeli telepítés az olaszliszkai Meszes-dűlőn, ahol a talaj kőzettörmelékes. Nagyon jó adottságú terület, három éve vásároltam meg, de akkor nagyon rossz állapotban volt. Az azóta tartó gondos munka után úgy döntöttem, hogy dűlőszelektált furmintot készítünk róla, mivel az idős tőkék gyökerei kellő mélységben vannak ahhoz, hogy a egy komoly bort készíthessünk. A Meszes-dűlő Furmintjával tehát első alkalommal jövök a piacra."

A Borkollégium Bora: Kvaszinger Tokaji Furmint 2015, Meszes dűlő

Az alapanyagot magas (21-es) mustfokkal szüretelték szeptember 20-án. Majd hordókban került, ahol erjedt és érlelődött; ráadásul 1 hónapig seprőn is kevergették, amitől még gazdagabb lett.

Illat: rengeteg birsalma, kerti fűszer, finoman mentás.

Korty: egyből érezzük az élénk savakat, az ásványosságot a talajból és a finom élesztősséget is - hála a seprőntartásnak. Tartalmas, remek az egyensúlya: az egyik legkiválóbb iskolapélda furmintra.

Utóíz: hosszú és élénk, és az illatból már ismert mentás jegyek is visszaköszönnek.

dsc_0253.JPG

Miért pont ezt a bort választottuk, mit keresett Dr. Tábor István? 

  • egyértelműen tokaji tételt kerestünk
  • 100% száraz furmint vagy 100% hárslevelű tételeket, mivel ezek a borvidék kiemelt fajtái
  • közismert, kiemelkedő borokat adó, karakteres dűlőből származó borokat
  • jó ár-érték arányú borokat
  • figyelembe véve, hogy a bor oktatási célokra is alkalmas-e
  • 182 palack mennyiségű árverési tételek között válogattunk, hogy aztán minél több embernek meg tudjukk mutatni 

Hol kóstolhatod meg?

A 2016/2017-es tanév bármely Borkollégium kurzusán (válogass köztük itt) ingyen megkóstolhatod ezt a furmintot és tanulhatsz a tokaji borok stílusáról. Emellett a jövő februári Magyar Borok Bálján, és a 2017-es Tokaji Március Nagykóstoló releváns mesterkurzusán is kóstolható lesz; tehát minden esetben borszakértők közreműködésével ismerkedhetsz ezzel a tétellel.

via GIPHY

Főkép

süti beállítások módosítása