Winelovers

A legjobb fej női borászaink

Vagány lányok egy kemény szakmában

2016. szeptember 12. - ferenczicsilla

bust_wine.jpg

Állítólag külön hely van a pokolban azoknak a nőknek, akik nem segítik egymást. Bár az élet különféle területein mindig vannak kivételek, de azért szerencsére legtöbbször támogatjuk, segítjük egymást, mi több, ellenségek helyett szövetségesei vagyunk egymásnak – és így vannak ezzel a fiatal női borászok is. Ezek a hölgyek mindenképpen megérnek egy posztot.

Itthon sok más mellett a borász szakmát is egyértelműen a férfiak uralják, mégis egyre több másod- vagy harmadgenerációs borászhölgy zárkózik fel a korábbi nagyágyúk mellé. Példaértékű teljesítmény, rengeteg munka és elragadó személyiség: ez a sikerük titka. A külföldi ikonikus példák, mint Jancis Robinson, Gina Gallo, Baroness Philippine de Rothschild vagy Caronline Frey már beírták magukat a bortörténelembe - most a magyar borászcsajokon a sor, hogy nagyot alkossanak!

Miért menő ha egy nő ért a borhoz?

Köztudottan jobb az ízlelésük, élesebb az érzékelésük és aprólékosabbak is mint a férfiaknak, ráadásul Magyarországon nem kevés pozitív női példa van. Olyan esetekkel is találkozhatunk, amikor a sikeres férfi még sikeresebb feleségével vezeti a borászatot: Dr. Lőrincz György például felesége, Tóth Andrea után nevezte el a pincéjét (St. Andrea), vagy Heimann Zoltán felesége Heimann Ágnes, aki szintén jócskán kiveszi részét a munkából. Például ő a feje annak a bizottságnak, amelyik évről évre elbírálja, hogy melyik borok kerülhetnek a hivatalos Szekszárd Palackba. Emellett néha olyan is van, hogy beleszületnek a szakmába a szerencsés hölgyek, mint Árvay Angelika, Bodri Orsi, Gere Andi vagy Jekl Flóra. 

Csajok, borászok

Csetvei Krisztina, Csetvei Pince (Mór)

csetvei-3.jpg

A Vajdaságban született, de régóta Budapesten élő marketing szakemberből borszakmába szerelmes, majd saját pincetulajdonos, Mórt népszerűsítő borászhölgy lett. Krisztina szerelembora, a Napholdcsillag (azaz chardonnay-szürkebarát-ezerjó) egy elképesztően harmonikus házasítás, de készítenek bort a régi-új amforákban is. 

Luka Enikő, Luka Pincészet (Sopron)

lukaeniko.jpg

Ma már Enikő képviseli az édesapja által 90-es évek közepén alapított pincészetet. "Hiszem, hogy boraink nem csupán kellemes nedűk, hanem palackba zárt könyvek, amelyek mesélnek és mesélnek... a városunkról, az emberről és a sorsunkról" vallja a hölgyemény, akinek finom munkái közül a kisfiáról elnevezett Bor Brúnó Boldogság-ot mindenképp kóstold meg!

Kovács Zita, Kovács Borház (Gyöngyöstarján)

kovacszita.jpg

A kiváló adottságú mátrai dűlőkből származó, igencsak emlékezetes borokat Zita fiatalos frissességével gazdagította tovább, édesapja mellé betársulva. A Zitakötő, amely egy édesapjától neki szánt késői szüretelésű zenit, illetve a fajzatpusztai dűlőkben termett ezért Fajzat névre keresztelt tempranillo (!) alapú házasítás az, amit mindenképpen meg kell kóstolnunk tőlük!

Pfneisl Katrin, Pfneiszl Pincészet (Sopron) 

katrin2.jpg

Junibor tag és testvérével (és kislányával) közösen vált a pincészet arcává. A bioborokat készítő birtokon a prémiumborokhoz minden évben rövid, találó történetek párosulnak, mint a 2004: Hűvös elegancia – mivel 2004 hűvös év volt, elegánsak lettek a borok, és Katrinnak erről egy Audrey Hepburn-film ugrott be. Vagy a 2005: Seregélyek kedvence – utalva a madarak által okozott tetemes kárra. A legjobb sztorija mégis a Távoli Világ nevű bornak van kérdezzétek Katrint, szívesen elmeséli!

Zsirai Petra és Kata, Zsirai Pincészet (Tokaj/Villány/Somló)

zsirai-portre-2016.jpg

Ők az a fiatal testvérpár, akik lassan 5 éve igazgatják majdnem 20 hektáros családi birtokukat, három különböző borvidéken. "Mondhatni hungarikumok előállításán dolgozunk: mindhárom borvidéken próbálkozunk őshonos, már-már feledésbe merült szőlőfajták termesztésével, a fajtáknak megfelelő művelésmód mellett" vallják a lányok, akik kiváló dűlőkkel rendelkeznek. Kata legizgalmasabb bora az Apjalánya nevet viseli, és néhány évvel ezelőtt elhunyt édesapja előtt állít vele emléket. Ezt nem hozta forgalomba, de az anyukájáról elnevezett Katika cuvée-t igen, és biztosan szívesen meg is mutatja!

Dr. Bussay Dorottya, Bussay Pincészet (Zala)

bussay.jpg

Doktori titulusát az orvosi egyetemen szerezte, a borászat mellett háziorvosként praktizál. Kata húga és édesanyja segítségével így folytatja az édesapja által megkezdett munkát a családi pincészetben, illetve a Zalai borvidéken. Izgalmas és tartalmas olasz- és rajnai rizlingek, szürkebarátok és traminik, 1000 literes tölgyfa fahordókból. Van olyan, aki még nem szerette meg az Esküvét?

Homoky Dorka, Homoky Pincészet (Tokaj-Hegyalja)

homoky_dorka_728_485.jpg

"Nálam a szőlővel és a borral való foglalkozás családi hagyomány. Ebben nőttem fel, ez vett körül gyerekként. Sokáig nem érdekelt, ezért elmentem filmelméletet és filozófiát tanulni. Rövid idő telt el, és a bor elkezdett visszavonzani. 2012 óta szőlőt művelek és bort készítek Tállyán." Ő Homoky Dorka, aki Zsirai Katával együtt a nemrég alakult Tokaj Y Generáció tagja, és aki elsőosztályú dűlőiről készített furmintjaival és hárslevelűivel gyorsan belopta magát sokunk szívébe. Kérjétek és kóstoljátok a Sas-alját vagy a Nyergeseket, azonnal rájöttök: a borai éppen olyan édesek és vagányak, mint ő maga!

Jekl Flóra, Jekl Pincészet (Villány)

flora.jpg

Juniborász, aki az 1996-ban alakult családi vállalkozásával a csúcsborok előállítását tűzte ki célul. Elsődlegesen a gasztronómiának illetve igényes fogyasztóknak szánják egyéni stílusú boraikat, szüleivel és öccsével. A világfajták mellett Villány az oportó és a kadarka is megtalálható az ültetvényeiken. Saját borsorozatába, az Il Primoba kávé beillesztésén is gondolkozik, hiszen Flóra lelkes barista is egyben. 

Molnár Júlia Dóra, Csendes Dűlő Szőlőbirtok (Badacsony)

mjd.jpg

A háromhektáros, kézműves borászat birtokvezetője a fiatal hölgy, aki a birtokalapító nagyszülők után szüleitől kapta meg a Csendes Dűlő Szőlőbirtok irányítását. Badacsonyhoz hűen kéknyelűt, szürkebarátot, hárslevelűt és olaszrizlinget készít, struktúrával, tisztán, amik közül néhány tétel bizony az Onyx és Costes borlapjára is felkerült. 

Gere Andi, Gere Attila Pincészet (Villány)

gereandi.jpg

Édesapja után ő is a szakma meghatározó alakjává vált, juniborász és borakadémikus, aki nem csak Gere Attilával közösen, de egyedül is készít borokat. Céljuk ugyanis a generációkon átívelő, felmenőkről utódokra szálló szőlőművelés és borászkodás. Andinak egyre komolyabb szerepe van a családi portfólió alakításában és megújításában. Kedvence a Gere Kopár, de Frici nevü habzó rozéját is ugyanúgy imádja, mint a fiatalok sokasága. 

Érdekességek: az 1990-es években több borászhallgató hölgy volt itthon, mint férfi. Az első női Master of Wine-t 1970-ben választották (Sarah Morphew). A leghíresebb női ikon Madame Clicquot Ponsardin, a Veuve Clicquot Ponsardin pezsgőház 1777-es születésű híres özvegye. 

Főkép

 

süti beállítások módosítása