Winelovers

Itt ez a 8 pont, és mindent tudsz a borról

Így lesz rendszer a káoszból

2016. október 06. - Winelovers

3kezdo.jpg

A borral most ismerkedők számára elég zavarosak, sőt ijesztőek is lehetnek a boros kifejezések, vagy éppen az éttermek borlapjai. Néha talán úgy tűnik, sosem lesz vége az ismerkedésnek, hiszen megannyi borvidék és borstílus létezik. Ráadásul franciául is tudni kell? Megnyugtatunk mindenkit: nem! 

Elárulunk egy titkot. A borokat megérteni kétféleképpen lehet: szőlőfajta (chardonnay, merlot) vagy borvidék (Loire-völgy, Szekszárd) szerint. Létezik azonban 8 olyan kategória, amelyekbe az összes létező bort be lehet sorolni, legyen az oregoni, bordeaux-i vagy japán, pinot noir, cabernet sauvignon vagy éppen koshu. Ha ezen a 8 stíluson átrágod magad, sokkal könnyebben fogsz tovább haladni a borról való tanulásban, és hidd el, utána már nem is lesz olyan bonyolult és zavaros az egész. 

1. Üde fehérborok

Ezek azok a borok, amik télen-nyáron jól esnek, hiszen frissítőek és könnyű ivásúak. Legyen az egy olaszrizling, sauvignon blanc, irsai olivér vagy pinot gris, biztosan vidám, laza, akár fröccsnek is használható borokat jelentenek. Fogyaszd jéghidegen!

2. Érlelt fehérborok

Tartalmas fehérborok, melyeket bizony ki kell bogozni. Legyen az egy furmint, egy chardonnay vagy egy rajnai rizling, biztosan lesz mit mondania, hiszen elképesztő beltartalommal bírnak ezek az általában fahordóban érlelt, gazdag tételek.

3. Rozék (és sillerek)

Néhány év alatt a kedvenc borstílussá nőtte ki magát itthon, hiszen a rozék illatosak, vidámak és a "rózsa ötven árnyalata" között biztosan te is megtalálod a kedvencedet. Ugye te is tudod hogy a rozé nem a fehérbor és vörösbor összeöntésével készül?

4. Könnyű vörösborok

A Jolly Jokerek, amiből minden buliba kell egy palack. A kadarkától a pinot noirig széles a választék a könnyű vörösek kategóriában, és akinek a gyümölcsösség, frissesség mellett az elengancia is számít, biztosan megtalálja számítását ebben a kategóriában. 

5. Testes vörösborok

A borvilág nagyágyúi, amelyeket otthon évekig tartogatunk, és várjuk a kibontásukhoz megfelelő alkalmat (szerintem a hétköznap esték a legjobbak erre). Mély, sűrű, buja borok ezek, melyeknek idő kell, hogy kibontakozzanak. Ide tartozik többek között a cabernet sauvigon, a feketeleányka vagy a syrah is.

via GIPHY

6. Édes borok

Igazán kiemelkedő minőségű édes bort készíteni csak kivételes évjáratokban és termőhelyeken lehet. Ezek a nemes borok nem csak az édesszájúak, de a kísérletezők és borrajongók konyhájában is ott figyelnek, arra várva, hogy a megfelelő fogás mellé (ami nem csak desszert lehet!) felszolgálják őket: legyen az egy késői szüretelésű bor, egy aszú vagy éppen egy sherry.

7. Pezsgők, habzóborok

Az élénk és lendületes habzóboroktól, a divatos proseccon át az elegáns és komplex francia pezsgőkig ide is több stílus tartottik. A stílusaikon kívül a hozzá párosítható ételek is roppant sokszínűek, hiszen ugyanúgy megtaláljuk a kategóriához párosítható ételek között az omlettet, az osztrigát és a popcornt is. 

8. Terroir borok

Legendás hegyek és legendás dűlők legendás borai ezek, melyek hosszú éveken át fejlődnek a palackokban. A jól kiválasztott dűlő rengeteget adhat a bor értékéhez, ízében és karakterében is, amit ha feltüntetnek a palackon, többszörösére is növelheti a bor értékét.

Ha te is szeretnél képbe kerülni, és akár egyik, vagy mind a 8 stílust a kisujjadból szeretnéd kirázni, jelentkezz a Borkollégium vadiúj kóstoló-sorozatára, ahol a legjobbaktól és a legjobbakról tanulhatsz.

süti beállítások módosítása