Winelovers

Így dől a lé a Fehér Házban

7+1 elnöki ital

2016. november 07. - Winelovers

obama-wine.jpg

Túl vagyunk az amerikai elnökválasztás napján, miért ne néznénk hát körbe, hogy milyen kedvencei voltak a korábbi elnököknek? Szerencsére könnyű dolgunk van, hiszen majdnem mindegyikőjük szerette a jó bort, legyen az Nixon kedvenc Château Lafite Rothschild 1959 tétele, vagy az afrikai-kaliforniai tulajdonú Brown Estate Chaos Theory 2009, amelyet Obama gálavacsoráján kínáltak a legfontosabb vendégeknek.

1. George Washington, 1768

Amerika első elnöke komoly borfogyasztó hírében állt: nemcsak hogy naponta 3-4 pohár madeira lecsúszott, de saját whiskyfőzdéje is volt, és sok időt fektetett a minőségi italok európai importálásába. (Igaz, egyszer a hatóságok rászálltak Liberty nevű hajójára, mivel állítólag a borok nagy része illegálisan érkezett Amerikába.) Alexander Hamiltonnak (első pénzügyminiszter) is egy elegáns, négypalackos borhűtővel fejezte ki tiszteletét és barátságát. Jó lett volna jóban lenni vele!

2. Thomas Jefferson, 1801

Jefferson elnök 1787-es dél-francia és olaszországi látogatása során örökre megfertőződött a príma európai borokkal. Kedvencei közé tartoztak a bordeaux-i, burgundi és sauternes-i borok, de mivel az édes borokat is kiváltképp kedvelte, többször rendelt bort Tokajból is nagy mennyiségben (1801-ben például egészen pontosan 240 palackot), illetve madeirát is. 

thomas-jefferson-06-700x320.jpg

3. John F. Kennedy, '60-as évek eleje

Az elnöknek illik szeretni a jó pezsgőt is, tudta ezt John F. Kennedy és felesége, Jackie is. Kedvencük a Veuve Clicquot volt, Mark Will-Weber író pedig említést tett egy kifejezetten buborékos esetről, amikor egy, a Fehér Házban tartott vacsorán a pezsgős palackokat egymás után bontogatta Kennedy elnök egészen addíg, amíg "nem folyt már a bútorokon is".

4. Richard Nixon, '70-es évek eleje

Nixon elsőszámú kedvencei az elsőszámú francia borok voltak: a Château Margaux tételek és a Château Lafite Rothschild 1959-es évjárata. Will-Weber azonban megjegyezte, hogy Nixon elnök vendégeitől sajnálta az értékes nedűt. "A pincérek kendőbe tekert palackokkal kínálták a vendégeket, akik egyébként így is páratlan borokat kortyolhattak." Emellett Nixon jókor, jó helyen segítette az amerikai bor ügyét, amikor az 1969-es Schramsberg Blanc de Blancs-t vitte magával 1972-es kínai látogatására. 

5. Ronald Reagan, '80-as évek eleje

A hollywoodi tapasztalatok ellenére (vagy éppen amiatt) a nép sosem láthatta Reagant smink nélkül, őt ugyanis roppantul zavarta fakó arcszíne. A problémára a megoldást Michael K. Deaver tanácsos találta meg. "Reagan nem tudott ellenállni a finom francia boroknak, és ha kint hagytam az asztalon a palackot, úgy érezte, ezt mindenképp meg kell kóstolnia. Így pedig sokkal könnyebben megtelt vérrel (és élettel) az arca."

queen.jpg

6. George W. Bush, 1986

Colorado Springs-beli 40. születésnapjáról Mark Will-Weber író is említést tett: "...a 60 dolláros Silver Oak tökéletes választás volt." A napa-völgyi cabernet sauvignon mellett más italok is megdobták a végösszeget, és Bush is megjegyezte: valóban "kolosszális" kis számlát rittyentett. Állítólag mennyiségben is olyannyira elszaladt vele a ló, hogy utána meg is fogadta, ő soha többet nem iszik. 

7. Barack Obama, 2012

A 2012-es kampánya alatt tartott gálavacsorán Harlemben természetesen a legkiválóbb amerikai borokat vonultatta fel (ami mondjuk elvárható a 30.000 dolláros jegyért cserébe). Mark Will-Weber ezt pontosan meg is írta: Hermann J. Weiner, Semi-Dry Riesling 2000 tételét szolgálták fel a Finger Lakes vidékről, amelyet homársalátával tálaltak. A fűszeres oldalast pedig a Napa-völgyből származó Brown Estate Chaos Theory 2009 tétellel párosították.

wellhello_2.jpg

+1 Fluor Tomi, 2016

A legelnökibb kedvencek mégis a laza és fiatal rozék, azon belül is a dél-magyarországi borvidékek tételei. A Wellhello elnökének, Fluor Tominak nem csak nyáron, de télen is bejön a frissítő szekszárdi és villányi rozé, melynek fontosságát a Rakpart című slágerben is hallhattuk: "...egy rozétól ázott szerelmes szó".

Néhány konkrét példa

Elnöki borok

Chimney Rock Reserve Cabernet (George W. Bush) $90
Mi Seuno Cabernet Sauvignon “Herren Selecion Rebecca” (Barack Obama) $125
Quilceda Creek Cabernet Sauvignon (Barack Obama) $150
Shafer Cabernet Sauvignon “Hillside Select” (George W. Bush) $245
Chateau Haut-Brion (Harry S. Truman & Woodrow Wilson) $560
Chateau Haut-Brion Blanc (John F. Kennedy) $1000
Chateau Lafite Rothschild (Thomas Jefferson) $1500

Elnöki pezsgők

Schramsburg Blanc de Blancs (1977 Jimmy Carter) $25
Schramsberg Cremant Demi-Sec (Bill Clinton & George W. Bush) $37
Piper Heidsieck (enjoyed 1963 Harry S. Truman) $42
Mumm Napa “Carlos Santana Brut” (Barack Obama) $50
Moet et Chandon (Woodrow Wilson & John F. Kennedy) $52
Veuve Cliquot (Grover Cleveland) $55
Dom Perignon (John F. Kennedy) $130

Főkép

süti beállítások módosítása