Winelovers

Ezért ne rendeld a legolcsóbb bort

Se a második legolcsóbbat

2016. november 14. - Winelovers

wineorder.png

Nem egyszerű úgy kimozdulni, hogy közben figyelned kell a pénztárcád vastagságára is. A pénzedért a lehető legjobb bort szeretnéd kapni, ezért elkezded olvasgatni a borlapot, majd megszólal egy kis hang a fejedben: válaszd a második legolcsóbb bort! Sajnos ki kell ábrándítsunk: a legtöbb helyen ez rossz döntés.

Az sokunknak egyértelmű, hogy miért nem érdemes a legolcsóbb bort rendelni az étteremben. Egyrészt senki sem szeretne olcsójánosnak tűnni a filléres bor megrendelése miatt, egy első randin pláne kellemetlen. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos esetekben kifejezetten szörnyű borokról van szó –  még a második legolcsóbb bor esetében is. Azt se felejtsd el, hogy az éttermekben és bárokban az árakat nemcsak a megfelelő haszonkulcs, de a kereslet is meghatározza. Vajon miért ezek a legolcsóbbak?

Persze vannak kivételek: a nívós helyeken általában jól megválasztott a ház bora, így akár az egyik legjobb választásod is lehet! Ilyenkor előfordulhat, hogy okkal választod ki azt a bizonyos tételt. De amikor nem, hanem kizárólag az árak tekintetében szelektálsz, az asztaltársaságod pontosan tudni fogja, hogy fogalmad sincs mit kérsz, egyszerűen csak zsugori vagy. 

via GIPHY

Általános szabály, hogy ha neked az érték és az élvezet fontosabb az árnál, érdemes a sommelier vagy felszolgáló segítségét kérned. Ő biztosan a változatos szempontokat (legyen az ár, érték, alkalom, vagy ez mind együtt) figyelembe véve a legmegfelelőbb opciót fogja ajánlani: hiszen pontosan azt szeretné, hogy élvezd, élvezzétek az adott bort.

A képzett vendéglátósok azt is jól tudják, hogy egy céges vacsora top vezetőinek nem olcsó rozét kell ajánlani, és hogy a fiatal párocska randiján sem a legdrágább bordeaux-i tételt. Plusz tipp: ha megkérdezed, mi a saját aktuális kedvence, valószínűleg felcsillan majd a szeme, és meglepetést fog okozni. Így kisebb borászatok kevésbé ismert, de nagyszerű tételeivel is megismerkedhetsz. Csak bízz benne!

Mégis úgy érzed, hogy a második legolcsóbbat választanád? Használd hát a technológiát! Vedd elő okostelefonod, és keress rá a véleményekre a különböző boros applikációk segítségével. 

Ha pedig erre sajnálod az időt, az sem baj, kérd ki az asztaltársaság véleményét: a lényeg, hogy élvezzétek a bort!

Ha érdekel, hogy melyek azok a helyek, ahol tuti nem csalódsz a borkínálatban, olvasd el korábbi cikkeinket:

Főkép

süti beállítások módosítása