Winelovers

Melyik a karácsony igazi íze?

Filléres forralt bor vs. a világ legköltségesebb itala

2016. december 01. - Winelovers

xmasshopping.jpg

Végre vége lehet a kétes minőségű forralt boros karácsonyi vásároknak és a cipekedésnek. A karácsonyi asztalokra és a fenyőfa alá mostantól igazán ünnepi italok kerülhetnek, mint amilyen a tokaji aszú vagy a palackban érlelt pezsgő! Hogyan? Olvass tovább: elhozzuk nektek az ünnepek előtti kóstolás és vásárlás 21. századi generációját! 

Mindenképpen tisztázzuk le: jó alapanyagból készíthető jó forralt bor. A borértők azonban már tudják, hogy az igazán fényes ünnepek itala egyáltalán nem ez. A karácsonyi asztalok, az ajándékcsomagok, és a szilveszter középpontjában sokkal inkább az aranyló, mézes, aszalt gyümölcsös, karácsonyi fűszerekre és illatos narancsra emlékeztető tokaji aszúk és a hagyományos eljárással készült, sokoldalú pezsgők állnak. Az alábbi cikkben azokat a kérdéseket válaszoljuk meg, amiket sosem mertél feltenni, borértőként viszont illik tudni!

Mitől olyan drága a tokaji aszú?

A tokaji aszú több száz éves készítési hagyománya napjainkban a világ legköltségesebb borkészítési eljárásának számít. Eleve aszú csak az annak kedvező jó évjáratokban készülthet, és Tokaj-Hegyalján belül is csak az arra alkalmas területeken. Ezen felüle az ok a idő, tudás- és emberigényes eljárásban keresendő, mely egyedülálló a világon. Kézzel szüretelik az aszúsodott szemeket, egymás után többször is nekifutnak az egyes területeknek, míg minden egyes bogyót megáld a nemespenész. Ezután használják az évszázados technológiát; a fürtökből egyesével kicsipkedett aszúsodott szemeket tésztává gyúrják, majd musttal vagy újborral öntik fel a borászok. Az, hogy egy gönci hordónyi (azaz 136 liternyi) azonos évjáratú alapborba hány puttonnyi aszúszem kerül, határozta meg, hogy 3, 4, 5 vagy 6 puttonyos tokaji aszú készült.

Egy puttony kb. 25 kilónyi aszúszemet jelent, tehát a 3 puttonyoshoz kb. 75 kg szőlőt, a 6 puttonyoshoz kb. 150 kilónyi aszúszemet adtak. Miért múlt időben? Azért, mert a 2013-as szürettel együtt megváltoztak az előírások is: az aszú maradékcukor-tartalma minimum 120 gramm/liternek kell legyen. Ez a korábbi rendszer 5 puttonyos aszújának felel meg, tehát tulajdonképpen eltűnik a 3 és 4 puttonyos kategória, ezért a puttonyszám jelzése innentől nem kötelező többé. 

Tehát 8 órás munkával egy ember átlagosan napi 8,5 kg elsőosztályú aszúszemet válogat ki és szed le. Ez viszont mindössze 20 üveg aszú bor előállítását fedezi, míg egyetlen egy liter aszúeszenciához például 80-100 kilogramm aszúszem szükséges. Ezután pedig következik a kötelező minimum két és fél év érlelés (ebből 18 hónap fahordóban, és 1 év palackban történik).

Meddig fogyasztható?

Akár száz évig is. Idén például, az 1956-os forradalom 50. évfordulójának alkalmából, újrakóstolták és újrapalackozták az akkor készített aszúkat, melyek egytől egyig értékelhető és fogyasztható formában maradtak. Azért én azért azt mondanám: nem kell, hogy legyen nálad idősebb legyen.

Milyen szőlőfajtákból készülhet?

Hat engedélyezett fajta van Tokajban: furmint, hárslevelű, kabar, kövérszőlő, zéta és sárgamuskotály. Természetes cukortartalmuk alapján kategorizáljuk az aszúkat, és a korábbi puttonyos rendszer után ma már csak kétféle tokaji aszú létezhet (5 és 6 puttonyos).

aszu-ferden.jpg

 

süti beállítások módosítása