Melyik a karácsony igazi íze?

Filléres forralt bor vs. a világ legköltségesebb itala

2016. december 01. - Winelovers

xmasshopping.jpg

Végre vége lehet a kétes minőségű forralt boros karácsonyi vásároknak és a cipekedésnek. A karácsonyi asztalokra és a fenyőfa alá mostantól igazán ünnepi italok kerülhetnek, mint amilyen a tokaji aszú vagy a palackban érlelt pezsgő! Hogyan? Olvass tovább: elhozzuk nektek az ünnepek előtti kóstolás és vásárlás 21. századi generációját! 

Mindenképpen tisztázzuk le: jó alapanyagból készíthető jó forralt bor. A borértők azonban már tudják, hogy az igazán fényes ünnepek itala egyáltalán nem ez. A karácsonyi asztalok, az ajándékcsomagok, és a szilveszter középpontjában sokkal inkább az aranyló, mézes, aszalt gyümölcsös, karácsonyi fűszerekre és illatos narancsra emlékeztető tokaji aszúk és a hagyományos eljárással készült, sokoldalú pezsgők állnak. Az alábbi cikkben azokat a kérdéseket válaszoljuk meg, amiket sosem mertél feltenni, borértőként viszont illik tudni!

Mitől olyan drága a tokaji aszú?

A tokaji aszú több száz éves készítési hagyománya napjainkban a világ legköltségesebb borkészítési eljárásának számít. Eleve aszú csak az annak kedvező jó évjáratokban készülthet, és Tokaj-Hegyalján belül is csak az arra alkalmas területeken. Ezen felüle az ok a idő, tudás- és emberigényes eljárásban keresendő, mely egyedülálló a világon. Kézzel szüretelik az aszúsodott szemeket, egymás után többször is nekifutnak az egyes területeknek, míg minden egyes bogyót megáld a nemespenész. Ezután használják az évszázados technológiát; a fürtökből egyesével kicsipkedett aszúsodott szemeket tésztává gyúrják, majd musttal vagy újborral öntik fel a borászok. Az, hogy egy gönci hordónyi (azaz 136 liternyi) azonos évjáratú alapborba hány puttonnyi aszúszem kerül, határozta meg, hogy 3, 4, 5 vagy 6 puttonyos tokaji aszú készült.

Egy puttony kb. 25 kilónyi aszúszemet jelent, tehát a 3 puttonyoshoz kb. 75 kg szőlőt, a 6 puttonyoshoz kb. 150 kilónyi aszúszemet adtak. Miért múlt időben? Azért, mert a 2013-as szürettel együtt megváltoztak az előírások is: az aszú maradékcukor-tartalma minimum 120 gramm/liternek kell legyen. Ez a korábbi rendszer 5 puttonyos aszújának felel meg, tehát tulajdonképpen eltűnik a 3 és 4 puttonyos kategória, ezért a puttonyszám jelzése innentől nem kötelező többé. 

Tehát 8 órás munkával egy ember átlagosan napi 8,5 kg elsőosztályú aszúszemet válogat ki és szed le. Ez viszont mindössze 20 üveg aszú bor előállítását fedezi, míg egyetlen egy liter aszúeszenciához például 80-100 kilogramm aszúszem szükséges. Ezután pedig következik a kötelező minimum két és fél év érlelés (ebből 18 hónap fahordóban, és 1 év palackban történik).

Meddig fogyasztható?

Akár száz évig is. Idén például, az 1956-os forradalom 50. évfordulójának alkalmából, újrakóstolták és újrapalackozták az akkor készített aszúkat, melyek egytől egyig értékelhető és fogyasztható formában maradtak. Azért én azért azt mondanám: nem kell, hogy legyen nálad idősebb legyen.

Milyen szőlőfajtákból készülhet?

Hat engedélyezett fajta van Tokajban: furmint, hárslevelű, kabar, kövérszőlő, zéta és sárgamuskotály. Természetes cukortartalmuk alapján kategorizáljuk az aszúkat, és a korábbi puttonyos rendszer után ma már csak kétféle tokaji aszú létezhet (5 és 6 puttonyos).

Rendezvényszervező csapatunk nemcsak a hagyományokat szeretné feleleveníteni, hanem a borkedvelőket is megajándékozná, ezért egy új típusú rendezvénnyel lép elő decemberben. A Pezsgő és Aszú kóstoló és vásár is egyben. A hagyományos Winelovers Nagykóstolóktól eltérően itt jóval csendesebb, szűk körű eseményre lehet majd számítani az elmélyültebb kóstolás érdekében.

aszu-ferden.jpg

Az érdeklődők a belépőjegyekért cserébe kuponokat kapnak, a kóstolótérben ezeket válthatják egy-egy kóstolóegységnyi aszúra vagy pezsgőre. A 8000 forintos belépőjegy 32 db 250 forintos kupon formájában 100%-ban lekóstolható. Számos tétel teszteléséhez elegendő lesz egyetlen kupon is, igény esetén persze további kóstolóegységeket is lehet majd vásárolni.

A vásár azonban itt kezdődik: az érdeklődők a kóstolás alapján kiválasztott palackokat a helyszínen kedvező áron vásárolhatják meg. Ráadásul azok hazacipelésével sem kell bajlódni: elég egyszerűen leadni a rendelést a regisztrációs pultnál, és a Winelovers vállalja, hogy december 21-ig az összes leadott megrendelést ingyenesen házhoz szállítja.

A Pezsgő és Aszú rendezvényre a tokaji pincészeteken kívül természetesen pezsgőt készítő pincészetek is jelentkeztek, és a legizgalmasabb magyar pezsgőkön kívül például a Louis Roederer francia champagne vagy a Codorníú spanyol cava is kóstolható lesz. 

Pezsgő és Aszú kóstoló és vásár

Időpont: 2016. december 10. (szombat), 15.00-21.00

Helyszín: Corinthia Hotel Budapest, Erzsébet körút 43-49, Budapest, 1073

Honlap // Facebook-esemény // Kiállítók folyamatosan bővülő listája

Áts Károly, a Grand Tokaj (korábban Tokaj Kereskedőház) főborásza, a 2012-es Év Bortermelője és Borászok Borásza szerint az aszúval sincs sok dolgunk, mert arról már hallott a világ. Inkább az árát kellene valahogy helyre tenni.

Kezd felnőni egy céltudatos termelőgeneráció, és alig találni már rossz aszút a borvidéken. Egy dolgot kell még megtanulnunk: eladni a termékeinket.

Áts Károly nehezen tudna elképzelni egy karácsonyt aszú nélkül, gyakran mondogatja, hogy szeretné, hogy minden egyes magyar család így ünnepeljen. Ezt most is elhangzik, aztán arról beszél, hogy a tokaji aszúknak hamarosan el kell érnie a harmincezer forintos átlagárat. "Ideje kimondani, hogy egy ilyen bornak palackja száz euró körül térül meg." Majd helyesbít: "szeretném, ha minden magyar család meg tudna venni karácsonykor egy harmincezer forintos aszút".