Winelovers

Trump tokaji borokkal az élen veri ki a biztosítékot

$$$

2017. január 10. - Winelovers

trump-hotel.jpg

Az összesen négy hónapos washingtoni Trump Hotel koktéljai szinte percről percre drágábbak. A Benjamin Bar & Lounge azonos nevű itala például 100 dollárba kerül. Ennél csak egy bor drágább: az itallap első helyét kapásból elfoglaló tokaji eszencia.

Még csak négy hónapja nyitott a Trump birodalom új bástyája, a washingtoni hotel, de ez idő alatt már háromszor is árat emeltek a bárjában. Jelenleg a legolcsóbb kevert italuk 24 dollár, azaz kb. 6700 forint (és akkor még nem adtál borravalót). Ugyanez négy hónapja még csak 16 dollár volt. Ha pedig azt hiszed, hogy azért egy sörre biztosan neked is futná, gondold át, ér-e 8 dolcsit (2250 ft) egy korsó. Nagyjából két rekesz ára a boltban.

Ennyi pénzért azért már minimum csúcsminőségű italt várnánk (és a diplomaták is), de az sem baj, ha mondjuk csillámpónikat szór és Trump autogrammal ellátott szalvétán érkezik. Ehelyett például így néz ki egy vodka-martini a Benjamin Franklinről elnevezett bárban:

Borospohár? Jégtörmelék? Egy kiábrándultan úszkáló olivabogyó a zavaros lötty alján? Nincs az a körülmény, amit ezt megmagyarázná (főleg nem ilyen áron).

A fenti képet a Daily Beast újságírója posztolta, ezután aztán a gasztromédia is szájára vette a beköszönő elnök italait. Ennek kapcsán csekkoltuk mi is a híreket, és jutottunk el a bár itallapig.

A kutakodást nagyjából azonnal abba is hagytuk, hiszen a nyitóoldalon könnybe lábadt a szemünk:

trump_bar_aszu.jpg

Vagyis Trump hírhedt, elátkozott bárjában a legdrágább ital címet egy magyar bor tudta kiérdemelni a 140 dollár/kanál árral! Egy teljes palack a Royal Tokaji 2007-es Eszenciájából közel 650.000 forintnak megfelelő összeg ezen a helyen.

Hogy ez sok? Valójában nem. A Wine-searcher szerint ez az adott tétel átlagos piaci ára, és jellegéből adódóan is reálisnak tűnik.

Mi is az az eszencia?

Az eszencia készítése során az aszúsodott szőlőszemeket olyan kádakba gyűjtik, amelyeknek az alján egy csap található. A mazsolaszerű bogyókat ezután magukra hagyják, és megvárják, amíg a gyümölcs saját súlya okozta préselődés hatására alul csurogni (inkább csak csöpögni) kezd a nektár. Ez az a nektár, amit Kölcsey a Himnuszban is dicsőit. 

Bőveben itt.

Hogy ne legyen itt csúsztatás, megjegyezzük, hogy az eszencia egy speciális borkategóriának tekinthető, akárcsak a hagyományos champagne, az itallapon pedig van egy 150 dollárért poharazott pezsgő is, mégpedig a 2007-es Cristal. Tehát ez összességében beelőzött árban.

De nem elhelyezésben. A nyitóoldalon az eszencia után ott sorakoznak a Royal Tokaji aszúi is, a 6 puttonyos Mézes mály és a Betsek, valamint egy 5 puttonyos 2009-ből. A tokaji borászat honlapján meg is találtuk az aszúk részletes leírását, az eszenciából azonban már egy újabb évjárat van forgalomban. Ide kattintva te is többet tudhatsz meg róluk.

royal_tokaji_eszencia_800.jpg

És hogy Trump törzsközönsége vajon sokkallja-e az árakat, vagy bánja, hogy a plebsz kiszorult a Benjamin Barból? A Washington Post beszámolója alapján a hely továbbra sem kong az ürességtől, sőt. Reméljük, a vodka-martini láttán inkább tokajira váltanak.

Fotó: TIME

süti beállítások módosítása