Ezt isszák a magyar gasztroguruk

Bocuse borok

2017. január 12. - Winelovers

bocuse_europe_hamvas_zsuri_lefotogrape_v.jpg

Ahogy közeledik a Bocuse d'Or lyoni döntője, megint felmerült bennünk a kérdés: mit isznak a gasztroguruk, a hazai Michelin-csillagos és egyéb csúcséttermek ismert arcai? Mi lehet méltó kísérője a januári szurkolásnak? A válaszokból egy elég tisztességes lista állt össze.

Hamvas Zoltán ma jelentette be, hogy többek között tokaji bor is szerepelni fog azon alapanyagok között, amiket felhasználnak a Bocuse d'Or lyoni döntőjén. Ezen felül a verseny VIP nézői is élvezhetik majd a magyar borokat és pezsgőket, elsősorban a furmintot. Amíg megtudjuk, milyen italok jutnak ki Lyonba, beszámolunk arról, amit MÁR tudunk.

Mivel a Bocuse d'Or, a világ legelismertebb szakácsversenyének európai döntőjét legutóbb Budapesten tartották, könnyedén lecsekkolhattuk, hogy ott milyen borokat ivott a kontinens legjobb szakembereiből álló zsűri, a feszült versenyezők, meg a főként szintén szakmabeliekből álló közönség. Boldogan konstatáltuk, hogy a hivatalos borkínálat magyar tételekből állt, méghozzá tényleg jó borokból.

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

 

A marketingértéke is megvolt, hiszen például a bíráló zsűri asztalán is ezek a borok sorakoztak vagyis a sajtóban is mindenhol jól láthatóak voltak – továbbá a welcome fogadáson, a Diner des Grands Chefs és a gálavacsorán is megjelentek. 

  • A Grand Tokaj (korábban Tokaj Kereskedőház) Furmint 2015, Tokaji Cuvée 2014, Tokaji Sárgamuskotály 2015, és Aszú 2013.
  • A versenyen a Sauska 2012-es Cabernet Franc-ja, a vacsorán pedig a 2012-es Kékfrankosa is helyet kapott.
  • De szerepet kapott a Royal Tokaji 2013-as Szent Tamás Furmintja és
  • a Portius Pincészet 2013-as Furmintage bora, valamint egy késői szüret édes bora is.

De legyünk ennél is konkrétabbak!

Amikor idén A 100 legjobb magyar bor magazint készítettük, a gasztronómia legjelentősebb hazai alakjait is megkértük, hogy ajánlják figyelmünkbe kedvenc boraikat. Személyes, szubjektív listájukat mostanáig nem hoztuk nyilvánosságra (de természetesen a magazin zsűrije bírálta azokat; a metódusról itt írtunk). Most viszont végre alkalmunk van, hogy elmondjuk, mit isznak a magyar gasztroguruk otthonukban, amikor ünnepelnek! Ha sikerül, biztosan mi is beszerzünk néhányat a Bocuse d'Or szurkoláshoz (és remélhetőleg ünnepléshez).

bocuse_europe_hamvas_gyozelem_lefotogrape.jpg

Hamvas Zoltán kedvencei

Hamvas a magyar Bocuse d'Or csapat presidentje, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, a Gerbeaud és az Onyx társtulajdonosa, és a Pannon Gasztronómiai Akadémia alelnöke is.

  • Szepsy Szamarodni 2009 és Szepsy Aszú 2006 
  • Demeter Zoltán 2008 Aszú
  • Szent Tamás 86 Furmint Magnum
  • Gervai Sauvignon Blanc 2014
  • Kreinbacher Prestige Brut és Prestige Brut Magnum
  • Rókusfalvy Pinot Noir 2013
  • Királyudvar Sec  2013
  • Kikelet Lónyai Hárslevelű 2014

 Kapcsolódó interjúnk Hamvas Zoltánnal>>

zsidai_roy_slider_szeretlekmagyarorszag_728_485.jpg

Zsidai Roy kedvencei

A Zsidai Csoport alapító-ügyvezetője (Baltazár, Spíler, Pierrot, 21, Pest-Buda, Jamie's Italian), a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke. 

  • Pelle Pince Makovicza Hárslevelű 2015
  • Somlói Apátsági Pince Juhfark 2014
  • Spiegelberg Nászéjszakák Bora 2011
  • Szarka Pince Mád Furmint 2015
  • Kreinbacher Prestige Brut
  • Vámos Attila Cabernet Franc 2008

 Kapcsolódó interjúnk Zsidai Royjal>>

14195421_1137818176297910_2039281644346987165_o.jpg

Hlatky-Schlichter Hubert

A korábban Michelin-csillaggal jutalmazott Babel tulajdonos-vezetője, továbbá a Kiosk, Tütü, Susu éttermek tulajdonosa.

  • Árvay Családi Pincészet Padi-hegy Furmint 2013
  • Barta Pince Öreg Király Furmint 2013
  • Bolyki Cabernet Franc 2013
  • Eszterbauer Borház Tivald 2011
  • Holdvölgy Expression Becsek Hárslevelű 2009
  • Lenkey Géza Hárslevelű 2005
  • Luka Enikő Zweigelt 2013
  • Németh Attila Gábor Föld és Ég Syrah 2014
  • Tornai Grófi Juhfark Top Selection 2013
  • Zsadányi Dongó Furmint 2013

Kapcsolódó interjúnk Hlatky-Schlichter Huberttel>>

szik_matyas_moricz_sabjan_simon_728_485.jpg

Szik Mátyás

Örökös Bajnok Magyar Sommelier, Four Seasons Budapest beverage manager, Kollázs head sommelier, A 100 legjobb magyar bor magazin első és harmadik helyezett borának ajánlója.

  • Heumann Pince Kékfrankos 2013
  • Bott Frigyes Pinot Noir 2015
  • Bott Pince (Bott Judit) Kulcsàr Hárslevelű
  • Sauska Villányi Kékfrankos 2013
  • Balassa István Nyulászó Furmint 2013 és Villő Aszú 2011
  • Gizella Pince Barát Hárslevelű 2015, Szil-völgy Hárs-Furmint Cuvée 2013 és Dénes Aszú 2013
  • Bardon Meszes Furmint 2013 és Lapis Hárslevelű 2013

Kapcsolódó interjúnk Szik Matyival>>

angerman_laszlo_ocsi.jpg

Angerman László

A 2016-os Év Sommelier-je, a Michelin-csillagos Tanti head sommelier-je

  • 2 Ha Szőlőbirtok és Pincészet Courage 2011
  • Barta Pince Öreg Király dűlő Hárslevelű 2013
  • Böjt Egri Csillag 2015
  • Káli Kövek Rezeda 2015 és Köveskál 2014
  • Kovács Borház Fajzat 2014
  • Lenkey Géza Túlélő 2008
  • St. Andrea Pendits Furmint 2013
  • Szentesi Pince Zengő 2012

Kapcsolódó interjúnk Angerman Öcsivel>>

A legjobb a legjobbak között

Ha a fenti hosszú listát tovább szűkítenéd, gyere el a következő Winelovers Afterworkre, ahol A 100 legjobb magyar bor magazinba került borokat kóstolhatod - néhány olyat is, amelyet a fenti személyek ajánlottak a zsűri figyelmébe. Részletek itt.

Minden, amit a Bocuse d'Orról magyarként tudni kell

Fotók: bocusedor.com, szeretlekmagyarorszag.hu, facebook.com/babel.budapest