Winelovers

Amikor egy borhoz választasz ruhát

Borbál(r)a

2017. január 16. - ferenczicsilla

mbb_ruha.jpg

A báli szezon közeledtével egyre sürgetőbbé válik a kérdés hölgyek számára: mit viseljenek majd a nagy báli napon? Divat ma a brokát vagy a szőrme, és ha igen, milyen stílusban vagy színben passzol az alkalomhoz? Nekünk minden évben van egy alkalom, amikor nem a pasinkhoz, nem is a hajunk színéhez öltözünk, hanem az est borához! De melyik borhoz mi passzol?

A 12. Magyar Borok Bálján Michelin-csillagos fogások és sztárfellépők fogják megkoronázni a 100 tételes borsort. A 100 bor közül viszont kiemelkedik hét, ezek a bál idei főborai, amelyek a csúcsminőségű vacsora egyes fogásait is kísérik majd. A király(i) borokat ezen a napon király(nő)i ruhákban illik elfogyasztani, ezért összeválogattuk az év legsikeresebb ruhaanyagait - hiszen pontosan tudjuk, egyáltalán nem mindegy, hogy miben és milyen bort iszol!

Csipke

black-lace-long-dress-20.jpg

Legyen az varrott vagy vert, horgolt vagy kötött, a kézzel készült csipke már régóta a világ legdrágább anyagai közé tartozik. Aki szereti az érzékiséget, a csúcsminőséget, és azt, amit más talán már túlzásnak nevez, annak borokban is érdemes a leginkább exkluzív tételek között keresgélnie. Az elmúlt év egyik nagy slágere volt dozázs nélkül harmonikus pezsgőt készíteni. Ez a zero doasge vagy a brut nature, magyarul a nyerspezsgő kategória. Éppen olyan kifinmult, letiszult és elegáns, mint a csipke. Tehát a Garamvári Szőlőbirtok csontszáraz Brut Nature pezsgőjéért a csipkeimádók rajongani fognak!

Muszlin / Organza / Tüll

tullruha.jpg

Ezek az anyagok egyfajta sejtelmességet árasztanak, habosak, áttetszőek és szuperkönnyedek. Azon hölgyek, akik a játékosságra, finoman szexi hatásra és titokzatosságra esküsznek, bátran válogathatnak a muszlin-, organza- vagy tüllruhák között, amelyekben egyszerre tűnnek majd roppant magabiztosnak és légiesen könnyednek. Kamocsay Ákos Prémium Ihlet Cuvée 2015-ös tétele fog ezen hölgyeknek a legjobban ízleni, mivel egyszerre gyümölcsös, játékos, könnyed, mégis el tudsz veszni benne.

Selyem

selyemruha.jpg

A kézzel készített hernyóselyem a világ egyik leglágyabb ruhaanyaga, nem véletlen hogy a római uralkodóktól a japán császárokig élvezték az anyag selymességét. Ráadásul rendkívül tartós, és bár vastagságában eltérhet (a textúra növelhető ha vastagabb szálakból készítik), mégis inkább a finomságot és klasszikus eleganciát hivatott átadni. Éppen ezért válassz selyem ruhádhoz borban is hasonló karakterűt: például a Szepsy Hasznos Furmint 2013-at, mely a Magyar Borok Báljának egyik legelegánsabb, és leginkább kiegyensúlyozott tétele, ráadásul textúrájában szintén hozza a selymességet!

Brokát

brokat.jpeg

A fémszálas brokátruhák néha egészen mesebelinek hatnak, hiszen az igazi, hercegnős, abroncsos báli ruhák anyagát is adhatják. Különösen igaz ez, ha az egyébként jóval keményebb anyag, melynek erős tartása van, csillogó elemekkel van feldíszítve: ilyenkor különösen fenséges hatást érhetünk el benne. Az egyszerre modern és klasszikus anyaghoz hasonlóan sokoldalú, időtálló és megnyerő bor illik: például a villányi top merlot válogatás, azaz a Gere Solus 2009.

Zsorzsett

zsorzsett.jpg

A gyapjúból, pamutból, áttetsző selyemből vagy műszálból is készíthető anyag a többi általunk említetthez képest jóval rusztikusabb, tapintása egészen érdes, miközben esése roppant elegáns, és rugalmas. Ráadásul szuperül festhető, ezért millió változatban készülhet belőle báli ruha, és az esküvői ruhák egyik legkedveltebb anyaga is. Aki zsorzsettben fog pompázni idén, annak a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Olaszrizling 2015-öt javasoljuk, hiszen miközben ez a bor is különösen sokoldalú, hozza az elvárt jegyeket is (érett citrusok, fehérhúsú barack, virágok és egy kevés keserű mandula a korty végén).

Bársony

barsony.jpg

Ez a fényes, drámai és érzéki anyag, nem véletlenül jön folyton újra divatba; a 90-es évek után az utóbbi 1-2 évben megint egyre sikeresebb. A meleg, bolyhos, puha és feltűnő bársony jól bevált recept szerint, pamutból, selyemből vagy műszálakból készül, ezért a bársonyt választóknak amolyan klasszikus, állandó, jól megkomponált, "nagy" bort javasolnánk, mint amilyen a Takler Borbirtok 2013-as Kékfrankos Réserve tétele is.

Szőrme

szorme.jpg

Legyen az egy bunda, bolero, táska, vagy éppen csak egy pompom a táskádon, a szőrme biztosan és mindig jó választás lesz a kicsit sem hétköznapi alkalmakra! A szőrmét viselő nő mindig drámai, miközben maga az anyag roppant selymes, lágy és jól esik viselni - pláne télen. Az utóbbi idők egyik legmenőbb anyaga, aminél mindenképpen igaz, hogy a kevesebb néha több. Ezen elv alapján haladva ajánljuk a szőrmét kedvelő hölgyeknek a Holdvölgy Pincészet koncentrált, de elképesztően izgalmas 2008-as Tokaji Aszúját, ami egyébként a báli vacsora utolsó fogását koronázza majd meg.

Olvasd el korábbi cikkünket arról, hogyan változtak a báli szokások (például a dress code) a 100 évvel ezelőttiekhez képest! 

Tudtad?

Idén először sétálójeggyel is eljöhetsz a Bálra, ha a teljes program helyett inkább a borok érdekelnek igazán. 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása