Winelovers

Ezek a titulusok számíthatnak a borcímkén

Most te is nyerhetsz!

2017. január 26. - Winelovers

 

via GIPHY

Minden szakmának megvannak a maga díjai, amelyeket rangos és kevésbé fontos, számon tartott és nem is ismert egyesületei, szervezetei évről évre kiosztanak, hogy aztán a díjazottak neve mellé mindörökre odakerülhessen egy titulus, ami jól hangzik, de szinte senki sem tudja pontosan, hogy mit takar. Így van ez a borászokkal is. De hogy lesz valakiből Év Bortermelője, Borászok Borásza vagy Gál Tibor Emlékdíjas? A három fontosabb cím tudnivalóit vesszük sorra, és kiderül, hogy most te is nyerhetsz.

Év Bortermelője

Mióta? 1991

Ki szervezi? A Magyar Bor Akadémia, amely jelenleg 128 rendes, 19 örökös és 9 tiszteletbeli tagot számlál. Az Akadémia elnöke Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója (ez a Kft. jegyzi többek között a legfontosabb hazai borfesztivált, a Budapest Borfesztivált a Várban, és a legnagyobb hazai borversenyt, a VinAgorát). Az Akadémia elsősorban a borkultúra fejlesztéséért dolgozik.

Ki választja? A felkért szakmai szereplők jelölései alapján a Bor Akadémia tagjai.

Hogyan zajlik? Az éves kihirdetést kétkörös szavazás előzi meg. Az első fordulóban az Akadémia összegyűjti a saját tagjai, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, országos jelentőségű szakmai szervezetei, a vendéglátás és gasztronómia valamint a szaksajtó részérő az Év bortermelője személyére érkező ajánlásokat, illetve az elmúlt évek Év Bortermelői közös jelöltjét. Így egy jelöltet „Az Év Bortermelője Magyarországon” címet korábban elnyert bortermelők, négy további személyt pedig az MBA által felkért szakmai kör jelöl. A jelölést követően a Magyar Bor Akadémia honlapján közzéteszi a jelölésben résztvevők névsorát.

A második körben az Akadémia összesíti a jelöléseket, majd az öt legtöbb ajánlással rendelkező bortermelő listáját az akadémikusok körében szavazásra bocsátja. A szavazatok alapján alakul ki a végleges eredmény, azaz hogy ki jogosult "Az Év Bortermelője Magyarországon" cím viselésére. A címet a nyertes bortermelő időbeli korlát nélkül jogosult viselni, azonban a megválasztást követő egy év elteltével csak a választás évének feltüntetésével együtt használhatja (pl. 2010-ben az Év Bortermelője).

Legutóbbi díjazott: Szőke Mátyás (Szőke Mátyás és Zoltán Pincészete, Mátrai borvidék)
wine-prices-header.png

Borászok Borásza

Mióta? 2005

Ki szervezi? VinumPraemium Alapítvány, amely gyakorlatilag csak azért van, hogy ezt a díjat gondozza. Legfontosabb tagjai dr. Prónay Bence (jogász, komránytisztviselő), Csapody Balázs (gasztronómus, Kistücsök Étterem), Gerendai Károly (a Sziget alapító-ügyvezetője).

Ki választja? Az elmúlt évek Borászok Borászai.

Hogyan zajlik? A Dr. Prónay Bence, Csapody Balázs és Gerendai Károly alkotta VinumPraemium Alapítvány Kuratóriumának felkérésére alapján az elmúlt évek Borászok Borászai egyenként megalkotják a saját ötvenes listájukat az általuk javasolt nevekkel. A listákat a kuratórium összegzi, majd a jelölőtestületet alkotó Borászok Borászai egy kibővített kuratóriumi ülés keretében, közös megegyezéssel véglegesítették az 50 jelölt nevét.
Ezután az 50 jelöltet értesítik, és egyúttal felkérik őket a szavazásra. Minden jelöltnek egy szavazata van. A jelöltek kétkörös szavazással, egyszerű többséggel választják meg a győztest. Az első kör után a legtöbb szavazatot kapott 5 jelölt közül hozza meg a végső döntést az 50 jelölt, szintén egy-egy szavazatával. Szavazategyenlőség esetén a legidősebb jelölőtestületi tag szavazata dönt.

Legutóbbi díjazott: Jásdi István (Jásdi Pince, Balatonfüred-Csopaki borvidék)

wine-myths-header.png

Gál Tibor Emlékdíj

Mióta? 2006

Ki szervezi? A Magyar Borok Bálja szervezőgárdája, amely 2014 óta a Winelovers

Ki választja? A korábbi Év Bortermelői és Borászok Borászai jelölései alapján a közönség.

Hogyan zajlik? A Magyar Borok Báljának szervezői felkérik az Év Bortermelője és 2017-től a Borászok Borásza cím birtokosait, hogy ajánljanak a nagyközönség figyelmébe egy, a környezetükben dolgozó, de a borfogyasztók széles köre számára eddig talán kevésbé ismert, fiatal borászt. Ezen kívül az egyetlen kritérium a jelöléskor, hogy az illető ne legyen az elmúlt három év díjazottjai között. Ezt követően bárki szavazhat a Magyar Borok Bálja honlapján a jelöltekre. 

Ebben az évben február 12-ig lehet szavazni, a díjat a február 24-i Bálon adják majd át. Aki szavaz, egyúttal értékes nyereményekre is pályázik.

Legutóbbi díjazott: Varkoly Ádám (Árpád-hegy Pince,Tokaji borvidék)

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása