Winelovers

Tél a nyárban = banán a koktélodban

6+1 recept, nem (csak) majmoknak

2017. január 30. - Winelovers

banana-cocktails.jpg

Akármennyire is imádjuk a telet, egy idő után azért mégiscsak elkezdünk a nyárra vágyni. Ha a trópusokra nem is juthatunk el, de lakásunkba, vagy egy házibuliba könnyedén belecsempészhetjük a napsütéses érzést, például a banánnal. 

A jó koktéllap (mint ahogy az étlap is) szezononként változik, éppen ezért nem csodálkozunk, hogy ilyenkor a bartenderek egyik kedvenc alapanyaga a szuperételnek számító banán. Mivel a banánturmixon túl is van élet, összeszedtünk néhány dögös receptet, amiket érdemes lehet megkóstolnod, vagy akár elkészítened!

Banana Boat

banana_boat.jpg

Honnan a recept? The Vnyl, New York City

Még a julep esetében sem hagyható ki a banán, állítja Gareth Howells, a The Vnyl italokért felelős igazgatója. Ők például egy banáncsipszes és egy zöldborsos cukorszirupot, ananászlevet és friss citromlevet adnak az alap alkoholhoz (ami esetükben fele-fele arányban kikevert cachaça és rozswhiskey). Dekorációnak persze, banáncsipsz dukál.

10th Wonder

10th_wonder.jpg

Honnan a recept? 312 Chicago, Chicago

Ez a fenséges, krémes koktél Jennifer Knott bartender fejéből pattant ki, aki a Dewar's 12 éves whisky-jéből, Drambuie-ből és (most figyelj) banános joghurtból alkotta meg a csodát. Ha ez nem lenne elég, dekoráld csípős feketeborssal és - ahogy Jennifer is teszi - egy édes mosollyal.

Banana Loco

loco.jpg

Honnan a recept? Stratus Lounge, Philadelphia 

Tény, hogy egyre divatosabb a mixerek körében (is) az, hogy a lehető legkisebb mennyiségű szemetet termeljék, de hogy a banánhéjat is felhasználják, azt még nem hallottuk. Az említett bár beverage managere (Ed Dattilo) viszont ezt is meglépte! A túlérett banánhéjat kakaós mezcal (egy agaveféléből készített párlat) tinktúrába áztatja, majd jöhet egy kis bourbon és sherry, dekorációnak pedig egy kis friss banán. 

Charred Banana

charred.jpg

Honnan a recept? The Bookstore Bar & Café, Seattle

Eric Rivera, a bár Executive chefje a Daiquiri koktél receptjén csavart egyet, még pedig úgy, hogy a szinte már szenesre sült banánt érlelt rumba áztatta, ezután klasszikus cukorsziruppal keverte, majd jöhet egy kis limelé, jég, és persze egy szelet az isteni sült banánból. Te kipróbálnád?

Imrpoved Grasshopper Milkshake

grasshopper.jpg

Honnan a recept? Party Fowl, Nashville

Jeges-fergeteges átmenet a klasszikus grasshopper (menta-csoki-tejszín) és az ír kávé között, amit a nashville-i bárban Coopers' Craft borubon-jével alapoznak meg, majd jöhet a menta, kis kakaó, banán és egy kis hidegen főzött kávé: mehet mind a turmixgépbe! Ha italnak sok, desszertnek tökéletes!

Velvet Underground

velvet_underground.jpg

Honnan a recept? Hinoki & The Bird, Los Angeles

A bár vezetője (Gregory Westcott) olyat álmodott, amire mi még gondolni sem mertünk. Először is egyfajta banánteát készített, tehát leforrázza a friss banánt, amit az isteni Eagle Rare bourbon, Velvet Falernum és pirított pekándió egészít ki. Ez igen!

La Musa, az abszolút kedvencünk

la_musa.JPG

A tavalyi nyár Bednárik Nikoletta (Boutiq’Bar) újragondolt koktéljától volt híres. A Bacardi Legacy mixerdöntőjében a koktélokkal szemben támasztott esztétikai elvárásoknak megfelelően nem friss banánt, hanem banán esszenciát adott a lime-ból, cukorból és rumból készült Daiquirihez, amit alkoholmentes darjeeling és kamilla bitter csöpp egészített ki. 

Főkép

süti beállítások módosítása