Winelovers

Eger mondja: a pinot noir egy hisztis hercegnő

5 kérdés Gál Tititől és 5 tény a fajtáról

2017. február 06. - Winelovers

pinot_noir_hercegno.png

A pinot noir egyre népszerűbb, pedig továbbra sem könnyű kiismerni. Megosztó fajta: vagy imádod vagy utálod, középút nincs. Most, megpróbálunk közelebb jutni a kényes kisasszony megismeréséhez. A szőlőfajta egyik hazai élharcosát kérdeztük.

Nem csak szerethetőség szempontjából tartozik a pinot noir szőlőfajta a szélsőségek közé, de a fogyasztói között is extrémitásokkal találkozhatunk. Miközben a borral most ismerkedők táborának szokás könnyedsége miatt pinot noir-t ajánlani, mégis a komoly borszakértők, vagy éppen borsznobok kedvencei között is állandóan szerepel. Persze, nem mindegy, hogy éppen melyik borvidékről vagy milyen stílusban érkezik.

Mivel itthon klasszikus és talán leggyönyörűbb termését Egerben adja, ezért a borvidék egyik legismertebb borászát, Gál Titit (Gál Tibor Pincészet) kérdeztük a személyes tapasztalatairól.

5 kérdés a pinot noirról

Winelovers: Mit gondolsz, a pinot noir itthon önmagában vagy inkább borházasítás részeként tud jobban érvényesülni?

Gál Titi: A pinot noir kifejezetten nehezen házasodik, mert amibe pinot noir kerül, az pinot noirrá változik. Az igazi hercegnők nem fekszenek össze akárkivel... :)

WL: Milyen nehézségekkel kell szembenéznie annak, aki pinot noirból készítene bort?

GT: Mostanában kifejezetten nehéz izgalmas és elegáns pinot noirokat készíteni. Sajnos az évjáratok egyre szárazabbak, mert a nagy csapadékok is egyszerre érkeznek és azt a szőlő nem tudja felszívni. A bogyók egyre kisebbek, kevesebb a létartalom, így a szőlő magja és héja koncentráltabban jelenik meg a mustban és tanninosabbá válik a bor karaktere, ami a pinot noir-nál nem kedvező. (Akik pinot noirral szeretnének a jövőben foglalkozni, azoknak meg kell tanulniuk a megfelelő vízháztartást fenntartani és a fürtöket jobban árnyékolni, pl. sűrűbb lombozattal.)

WL: Van kedvenc pinot noir-étel párosításod, vagy olyan, ami jól bevált, és szívesen ajánljátok a Fúzió vendégeinek is?

GT: Imádom a rozé kacsát, én főleg azt fogyasztok pinot noirral!

WL: Szoktál direkt burgundi poharat használni, ha pinot noir-t iszol? 

GT: Azt tapasztaltuk, hogy a mi pinot noirjainknak kifejezetten előnytelen a burgundi pohár. A bor szempontjából sokkal előnyösebbek a szűkebb, inkább fehérboros poharak.

WL: Milyen folyamatok történnek most a szőlőben? Miről szól a január és a február?

GT: Hóesés, didergés, fotózás... :) Várjuk, hogy elmúljon a nagy hideg és a térdig érő hó, és szeretnénk visszajutni a dűlőkbe metszeni. Jelenleg kb. 20%-nál tartunk, úgyhogy még bőven van hátra munka.

Tuti tipp: Gyere el február 16-án a Vogue Hajóra, és kóstolj velünk príma pinot-kat! Titiék is ott lesznek, meg még 10 másik borászat (egyik például Erdély sűrűjéből érkezik): Burgundi Fajták a Fedélzeten // 02.16 

pinot_cold.jpg

5 tudnivaló a fajtáról

1. Ő az egyik legidősebb.

A kékszőlők királyánál bő 1000 évvel idősebb a pinot noir, ezzel a világ szőlőfajtái között a legrégibbek közé tartozik. Már az ókori Róma idején is jelen lehetett, mégpedig a muscat blanc-nal, a timorassoval (ritka fehér fajta volt Piedmont környékén) és a gouais blanc-nal egy időben, ami a sötét középkori idők jellemző borait adta. 

2. Egy népes család tagja.

Három nagy szaktekintély, a Wine Grapes könyv szerzői egyértelműen megfogalmazták, hogy fehér testvérei, a pinot gris/grigio és a pinot blanc egyszerű mutációi a pinot noir fajtának. A fajták génállományának vizsgálatával bizonyított és alátámasztott tények szerint tehát egy család tagjai a pinot noir, pinot gris/grigio, pinot blanc, pinot meunier, sőt a chardonnay is*! 

3. De, van benne tannin!

Nagy általánosságban elmondható, hogy pontosan a könnyedsége az, ami miatt kedvelik a borfogyasztók. Ugyanakkor a legfrissebb tapasztalatok szerint például a Grand Cru Burgundy borok pont ellenkezőleg, kifejezetten nagy tannintartalommal bírnak!

(Hogy hogyan érik ezt el? A terméshozam csökkentésével koncentrálhatják a borokat, de az is egy opció, ha bogyózás nélkül, a teljes fürtöt feldolgozzák és erjesztik: ez pedig kifejezetten a pinot noir esetében lett jól bevált eljárás.)

via GIPHY

4. Ehetsz mellé bármit!

A hozzá párosítható ételek száma egész széles skálán mozog, mivel maga a bor stílusa borvidékenként vagy eljárásonként is eltérő lehet.

  • A frissebb, könnyedebb pinot-khoz (Burgundia egyes részeiről, vagy Elzász) érdemes hideg sültekben, sonkákban, patékban gondolkozzunk, de akár kecskesajtban is.
  • Ha inkább gyümölcsös a vonal (Új-Zéland, Kalifornia), akkor jöhetnek a fűszeres kacsasültek, céklás fogások, sőt tonhal is!
  • Selymes, elegáns társaik (top, dűlőszelektált tételek pl. Egerből) mellé gyöngytyúk, bárány, borjúmáj, és gombás fogások passzolnak igazán.
  • Gazdagabb, testesebb társaikhoz (pl. Oregon vagy Burgundia Grand Cru) pedig már a vadhúsok, rare steak-ek, coq au vin, sőt gorgonzola is passzol. 

5. Nem terem csak úgy, akárhol.

A legtöbb világfajtával ellentétben a pinot noir-ra egyáltalán nem igaz, hogy otthon érzi magát bármelyik szőlőművelésre alkalmas klímán. Csak bizonyos területeket és körülményeket kedvel (főleg a hűvösebb, vagy maximum mérsékelt éghajlatot), és ha jól bánnak vele, gyönyörű borokkal örvendeztet majd. 

grand_crus.jpg

Tudtad?

A termelés csúcsán egyértelműen Franciaország áll, utána következik az USA (főleg Oregon és Kalifornia), majd pedig Németország, ahol gyakran Spätburgunder néven találkozhatsz a fajtával.

Szerintünk ezekkel a területekkel biztosan jól fogsz járni: Côte d’Or, Champagne, Loire, Elzász, Somontano, Svájc, Oregon, Kalifornia, Casablanca, Martinborough, Central Otago, Melbourne és Németországon belül Baden, Pfalz illetve Nahe.

* A chardonnay azért kötődik szorosan a pinot-hoz, mivel anno a pinot noir és a gouais blanc keresztezésével jött létre. Ezért (is) van az, hogy 1) nagy valószínűséggel találsz chardonnay-t ott, ahol pinot noir is terem, legyen ez Burgundia, Oregon, Chile vagy éppen Etyek és 2) ha az egyiket szereted, várhatóan a másikat sem fogod utálni.

Főkép

süti beállítások módosítása