Winelovers

Chilihez bort?

Nyugi, nem fog kétszer csípni

2017. február 22. - ferenczicsilla

chiliiii.jpg

Kapszaicin a neve annak az anyagnak, amitől csípősnek érezzük a fűszerpaprikát, amit oly sokan imádunk. Aki a sört is szereti, megnyugodhat, mert remekül illik a chilis fogásokhoz, na de mi van a borral?

Dél-Amerikában már 5000 éve termesztik a chilit, amiből jelenleg a variációk száma végtelen, ezzel pedig az egyik legszélesebb körben használt fűszer a világon. A természet közben mindennél okosabb, igen, még nálunk is. A chili magokat a madarak széthordják, a növényevőket pedig a feltűnő piros szín figyelmezteti a tüzes termésre, míg mi emberek simán megesszük akár egészben is, persze utána futhatunk a vízért, ami a lehető legrosszabb megoldás. A csilipaprika esetében a lényeg a fokozatosság és az óvatosság, illetve, hogy ismerjük, milyen chilivel is van dolgunk. 

Mexikó a csípős mártások országa, és csipetnyi csokoládéval ízesítve a chili sűrű szószként (Mole, Mole Poblano) használva, szinte minden étel mellett ott szerepel. Ráadásul arrafelé már kisgyerekként elkezdik a szoktatást, így hamar alkalmazkodik a mexikói gyomor az erős ízekhez. Evés közben a sör illik legjobban ezekhez a fűszeres fogásokhoz, a bor esetében pedig a "kevesebb néha több" elve érvényesül: a túl tanninos, túl magas alkoholtartalmú vagy túl száraz borokkal ellenkező hatást érünk el, és csípős ételünket még csípősebbnek érezzük majd.

Amikor csípős ételekhez választunk bort (legyen az gyömbéres, feketeborsos vagy akár tormás), a fő fűszer mellett a zsírosság (chorizo) vagy savasság (paradicsom) faktorok másodlagossá válhatnak, de ne feledkezzünk meg róluk sem. Vegyünk figyelembe minden vezető ízt, és azt is, hogy a csípősség ezeken mind áthatol.

chilitypes.jpg

Legyen az egy penne all'arrabbiata, egy spagetti alla puttanesca, egy csirke tikka masala vagy egy chili con carne, a következőket tartsuk szem előtt borválasztáskor. 

Így kerüld el az égető érzést

  • alacsony alkoholtartalmú borokkal
  • alacsonyabb tannintartalmú borokkal
  • inkább édeskés, mint csontszáraz borokkal (főleg ha a menü végén van, és nem az elején például egy leveshez)
  • aromatikus, frissítő borokkal (hűvös éghajlatról)

Tippek:

Főkép

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása