Winelovers

Miért Tokaj-Hegyalja?

Erre 7 okot is tudunk

2017. március 24. - Winelovers

tokaj_borvidek.jpg

Íme 7 érv, amely miatt minden borfogyasztó számára egyértelmű választás lesz a Tokaji borvidékről származó bor. A következő okokat Ripka Gergely, a Tokaji Kalauz szerzője sorolta fel a kötetében, aki Tokaj-Hegyalja 50 legizgalmasabb borászatának bejárásához ad támpontot.

1. A történelmi múlt miatt

Királyok, fejedelmek, császárok és azok háborúi, csatái köthetők Tokajhoz, a számos nemesi dinasztia mellett. Pápák, cárok, történelmi személyiségek, költők, művészek, prédikátorok kedvelt itala, kincse volt a tokaji bor évszázadokon át. Keressük fel a Rákócziak fénykoráról árulkodó várak, kastélyok sok százados falait!A legfinomabb természetes édes bor miatt: az aszú mindmáig a leghíresebb magyar bor, amit szinte minden országban elismernek. A legjobb tokaji borok nem alkohol és nem is cukor hozzáadásával készülnek, hanem az évjárat sajátságai, a nemes rothadás, a természet és a hagyományok formálták őket ilyen összehasonlíthatatlanul finommá. Meg kell kóstolni.

2. A táj lenyűgöző szépsége miatt

A Zemplén vadregényes hegyei, rejtett falvai, várai, a Bodrog és a Tisza természetes életközösségei, dél felől pedig az Alföld fut össze, egyedülálló táji szépségben, mely nem csupán a szemnek esik jól, de egyben az itteni különleges borok megszületésének elengedhetetlen hátterét is adja egyben. Ha időnk engedi, barangoljunk be párat a Kalauz legszebb kirándulóhelyei közül.

3. A termőhelyek változatossága miatt

A több száz vulkán működése révén, valamint a Tokaji-hegy körüli lösztakaró által is igen sokszínű, mozaikos termőhelyek alakultak ki, önálló karakterrel. Mindez édes és száraz borokban is szépen megmutatkozik, egyben a termőhelyi borkészítési szemlélet bölcsőjét jelentik. Hegyalja az első zárt borvidéke volt a világnak (1737), és a legelső szőlőtermőhelyi klasszifikációt is itt alkották meg.

4. A közérthető sokszínűség miatt

Tokaj úgy változatos, hogy mégis átlátható. Áttekinthető fajtaválaszték, jól definiált bortípusok, szépen elkülöníthető stílusok (termőhelyek és borászatok esetében egyaránt).

technologia.png

5. A sajátos vallási kötődés miatt

Kevés borvidék van, ahol a bort készítő ember ilyen szoros kapcsolatot ápolt vallásával. Innen nem messze fordították le magyarra először a Bibliát (Vizsoly). Talán Burgundia még az a hely, ahol ennyire feltűnő eleme a tájnak a kereszt és a templom. Érdemes felkutatni a sokféle felekezet épített örökségeit, mert a bort készítő ember itt mindig közel volt Istenéhez.

6. Az itt élő emberek miatt

A 18. században ez a régió Magyarország legnagyobb népsűrűségű területe volt, már akkor szerettek itt élni az emberek. Kivételes a helyiek vendégszeretete, s nem csak borászokat kell itt említeni. Sokszínű a közösség: kádárok, kecskepásztorok, méhészek... A világ számos pontjáról áramlottak ide a szakemberek. Sokféle stílus kavalkádja a régió emberek és borok terén egyaránt. Minden helyet az ott élő emberek tesznek olyanná, amilyen és csakis rajtuk keresztül lehet igazán beleszeretni egy vidékbe.

7. Valami új miatt, ami csak most ébred…

Tokaj-Hegyalja gazdag múltja és bíztató jelene csak a kezdet. Lehet érezni valamit a levegőben, ahogy egy izgalmas borvidék újradefiniálja önmagát, de a világon még mindig csak kevesen ismerik fel igazán, hogy Mád, Erdőbénye, Tállya vagy épp Sárospatak micsoda egyedülálló hangulatú helyek…

A könyv elérhető lesz szombaton, a Tokaji Március Nagykóstolón is, a Tokaj Kalauz szerzőjének írásait pedig ide vagy ide kattintva olvashatjátok!

Főkép: bagibor.hu

süti beállítások módosítása