Winelovers

A világ legnehezebb tesztje

Master Sommelier, majd 700 éve

2017. április 04. - Winelovers

somm.jpg

Minden évben csak néhány taggal bővül a Court of Master Sommeliers köre. A világ legnehezebb vizsgáját eddig mindössze 236-an tették le sikerrel, ezért a Master Sommelier már a szervezet megalakulásának kezdetétől nagy becsben tartott címnek számít.

Minden 1363-ban kezdődött a Twelve Great City of London Livery Companies társasággal, amikor ez a 12 céh, amelynek tagjai családként, egymást segítve és támogatva működtek, összefogott. Az egyik ilyen céh - a Worshipful Company of Vintners, azaz a Tiszteletreméltó Borkereskedők Társasága - például a borok behozataláért, értékesítéséért és a szabályozási rendszerért felelt.

A Társaság sok száz évig játszott jelentős szerepet a borkereskedelemben, és bár a szabályzások fokozatos feloldása miatt veszített erejéből, továbbra is fontos tényezője maradt a borvilágnak. 1953-ban a Társaság és a Wine and Spirits Association 21 főt vizsgázatott borkereskedelemből, amit hatan vettek sikerrel, így megszerezve a Master of Wine címet. Két évvel később ők lettek az Institute of Master of Wine-t vezetői. Az Intézet tagjai eredetileg borászok, újságírók, szállítmányozók, üzlettulajdonosok, tanácsadók, oktatók voltak. A szolgáltatóiparban dolgozók azonban sem itt, sem más, hasonló szervezeteken belül sem képviseltették magukat, ugyanakkor a vendéglátásban dolgozók szakértelmére a borok értékesítésében óriási szükség volt, így 1969-ben végül olyan vizsgát dolgoztak ki a londoni Vintner’s Hall-ban, amely arra ösztönözte a sommelier-ket, hogy tudásukat és felkészültségüket a legmagasabb szintre fejlesszék.

via GIPHY

Mivel a teszt mindig is roppant nehéz volt volt (csupán 8% a sikeres vizsgázók aránya!), minden évben csak néhány szerencsés kaphatta meg a MS címet - túl kevés. Ezért bevezették előbb a haladó és alapfokú, később pedig az okleveles szintet is. Aki a Master Sommelier vizsgát le akarja tenni, mindhárom megelőző fokozatot meg kell szereznie.

A jelölteknek a vizsgán több fronton kell tökéletesen teljesíteniük: elmélet, kóstolás és természetesen szervíz. 

Érdekel mit ajánlanak a magyar top sommelier-k? Olvasd el itt!

süti beállítások módosítása