Winelovers

Tíz jó mondat, tíz jó bor Szepsytől

Szepsy10

2017. április 24. - dalmastella
szepsy.jpg
Két nappal ezelőtt a 2011-es Szepsy Aszú 12 millió forintért kelt el a Nagy Tokaji Borárverésen. Nem sokkal előtte, egy mesterkurzuson a Szepsy100 bor megmérettett három nemzetközi kihívóval. Még korábban pedig lehetőségünk volt a legtöbbre tartott magyar borásznál, Szepsy Istvánnál járni Mádon, ezért össze is gyűjtöttük 10 kedvenc mondatunkat; jöjjön tehát a Szepsy10.

A múlt hétvégén tartották az 5. Nagy Tokaji Borárverést. Ez alkalomból is kiemelt figyelmet kapott a Szepsy (márka)név, hiszen 2011-es aszújuk nem kevesebb, mint 12 millió forintért kelt el. A tétel (sajnos) nem a Winelovers csapatához került, azonban mi is sikerrel licitáltunk, ugyanis a Holdvölgy Experience Intuition No 3 Furmint 2015 180 palackja a miénk lett a Nagy Tokaji Borárverésen! Elképesztően büszkék vagyunk.

De mi az a Szepsy100?

Ez jelenleg és mindeddig a legmagasabbra értékelt száraz magyar bor, egy furmint, amelyből összesen 100 magnum palack készült. Szepsy István és fia tavaly együtt éppen 100 évesek voltak, ebből az alkalomból készítették el közösen, de nem csak ezért árazták éppen 100.000 forintra darabját. Kizárólag előjegyzés útján lehetett hozzájutni, de így is fél nap alatt elkelt a teljes széria.

Mivel mi is több palackkal vásároltunk a Szepsy 100-ból, nemrég személyesen kerestük fel a 65 éves borászt, hogy beszélgessünk vele. Szepsy István célja, hogy életkorát meghazudtolva a magyar bort, azon belül is tokaji furmintot a világ élvonalába helyezze, a Szepsyt pedig a világ egyik luxusmárkájává fejlessze.

Erről bővebben itt olvashatsz, most viszont a látogatáskor elhangzott 10 legvelősebb mondata, illetve az ott kóstolt 10 bor következik.

@vinoport.hu által közzétett fénykép,  

Ez itt a 10 legjobb mondat Szepsy Istvántól

1. "Én még soha egy bort nem dicsértem meg – a sajátomat sem. Viszont azt a bort, ami nekem nem tetszik, nem hozom forgalomba."

2. "Mindenben van valami jó. Arról kell beszélni, ami szép. Ha mindenben a rosszat keresed, akkor te magad erodálódsz."

3. "Mi alapján lehet magasra pozícionálni, árazni egy bort? A limitáltság a kulcs, és a beazonosíthatóság."

4. "A tokaji mint világmárka? Nem lesz ezzel baj, csak csináljuk már meg!" (nevet)

5. "Ahhoz, hogy csúcsminőségű bort készítsen, az embernek is csúcsminőségűnek kell lennie."

szepsy100.jpg
6. "A túl magas alkoholfokokat, ha tudjuk, elkerüljük – nem jó, ha az ember füle melegszik már egy kortytól."

7.  "A nagyon nagy márkák mögött óriási tőkék vannak. Ha ezt vesszük figyelembe, akkor nincs esélyünk. Ha azt vesszük figyelembe, hogy mekkora a termőhelyi potenciál Hegyalján, akkor viszont bármit megtehetünk."

8.  "Még akkor is bármit elérhetünk Hegyalján, ha nem fogunk össze. De azért kár lenne, ha nem így tennénk."

9. "Minden embernek szüksége van rá, hogy valamilyen módon kapcsolatba kerüljön a földdel. De legalább olyan termékekkel, amelyek a földhöz köthetők."

10. "Már nem szaladok úgy fel a hegyre, mint régen... de komoly dolgok vannak még előttünk, meg kell csinálni őket."

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

Az aktuális 10 kedvenc borunk a Szepsy Pincéből

  1. Bányász 2015 (dűlőszelektált száraz furmint)
  2. Nyúlászó 2015 (dűlőszelektált száraz furmint)
  3. Furmint 2015 (száraz bitokbor)
  4. Úrágya 2015 (dűlőszelektált száraz furmint)
  5. Szent Tamás 2007 (dűlőszelektált száraz furmint)
  6. Szamorodni 2012 (édes)
  7. Aszú 2009
  8. Aszú 2008
  9. Aszú 2007
  10. Aszú 2006

Ps.: a furmint szőlőfajtával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, újdonságokat, programokat és helyszíneket gyűjti össze a furmint.hu weboldal. 

süti beállítások módosítása